harp Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Może macie doświadczenie w rozpoznawaniu sygnału jaki daje duża ryba na echosondzie. Ostatnio znalazłem coś co wyglądało jak zatopiona krypa ale potem nie mogłem tego namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Panowie z całym szacunkiem, ale nie ma szans na zobaczenie otwartej paszczy nie mówiąc o wąsach. Na tej fotce ze strzałkami nie wiadomo co to jest, z jednego prostego powodu. Nie wiem co robiła na łódce ta osoba która zrobiła zdjęcie. Jakie ryby próbowała łapać i jakimi metodami. To może być praktycznie wszystko. Ale jeżeli miały to by być sumki, to strzałka po prawej stronie to nie jeden a dwa małe sumki, w granicach 1m. Strzałka z lewej strony jeden sumek w granicach 70cm.b Podziwiam wiedze i obycie z echem @byniu. Jak okreslasz to,ze ryba ze strzalki jest pokazana wzdluz a nie ze to jej szerokosc ? W moim lowisku, bardzo rzadko widuje sumy nieruchomo zawieszone w toni. Albo sa nieruchome (na dnie), albo na w powierzchni (kiedys bylo o splawach sumow przy bezwietrznej pogodzie). Jak sie zachowuje szybko przemieszaczajacy obiekt na ekranie echosondy mozna sie przekonac wkladajac pionowo przy czujniku echa glowke jigowa o konkretnej wadze na luznej lince... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamas Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Echo jest dobre do badania głębokości i struktury dna. Z tymi łukami ryb ostro drążyłem temat....jeśli ktos potrafi po łuku poznac jaka to rybka to chetnie zapisze się do Niego na lekcje.Na to wpływa naprawdę mnustwo czynników.Wedlug mnie nie ma takiej mozliwości(chodzi mi o łuki) ale moze ktoś mnie może oswieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bynio Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Panowie przecież na sondzie wszystko jest widać. Widać czy ryba będzie atakowała, z której strony podpływa, jakiej jest wielkości i tym podobne rzeczy. Ja łowię sumy i może źle to opisałem ale wiem kiedy mam suma pod pontonem i co on robi. A wracając do fotki na której są te strzałki. Zadałem pytanie co robiła i jaką metodą łapała ta osoba robiąca zdjęcie. Ja nie wiem czy to jest sum bo nie byłem na pływadełku podczas robienia zdjęcia. Ale jeżeli wędkarz szukał suma i w jakiś sposób go zachęcał do brania mogę przypuszczać że był to właśnie sum. Ale równie dobrze mógł to być szczupak czy sandacz. Ja na swoich fotkach z sondą wiem że to są sumy i tyle. Trzeba dużo obserwować i się uczyć to będzie się wiedziało co pod nami pływa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Trzeba dużo obserwować i się uczyć to będzie się wiedziało co pod nami pływa. Tez tak to widze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 To prawda, ze na sondzie wszystko widac...czasami nawet wiecej... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dadex Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 1.Zaznaczone łuczki nie moga byc raczej odbiciem tak duzej ryby , ryba albo przyklejona do dna , albo nie znalazla sie w zasiegu przetwornika.2. To zdjecie z mojego sonaru, czy to odbicie sumika? , echo na stozku 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Jesli plywales po wodzie gdzie sa ryby w granicach 3 metrow dlugosci i metra srednicy to na zdjeciu drugim moze byc sum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 ad 1 dopiero zaczynam przygodę z echem- mogłbys napisac czy ryby przyklejone do dna malowane masz w kolorze dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 ad 1 dopiero zaczynam przygodę z echem- mogłbys napisac czy ryby przyklejone do dna malowane masz w kolorze dna? To pierwsze zdjecie jakis czas temu zamiescil w tym watku @robson.Pochodzilo z Rio Ebro. Kolorowe echo ma za zadanie malowac elementy o roznej twardosci roznymi kolorami. Dlatego jest kolorowe.Jest wiec toertycznie tak, ze powinny ryby miec inny kolor niz dno, na ktorym spoczywaja. Nie wiem na ile przydatna dla wedkarza jest informacja ze na dnie lezy 1 ryba. Lub ta ryba tam nie lezy.Zycie nauczylo mnie traktowac echosonde jako zrodlo informacji o atrakcyjnosci danego sektora lowiska. Rzadziej o obecnosci konkretnej ryby pode mna.Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki, jak od kazdej reguly.Niemniej jednak widzac taki obraz jak na tym kolorowym echu uznalbym miejsce za bardzo ciekawe. Bo duzo zycia w wodzie. A to zawsze przyciaga drapiezniki. Miejsce ciekawe, godne obrzucania guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 zgadzam się z tym, chciałem generalnie dopytac jak zachowuje się urządzenie nie chcę tropic pojedynczych ryb. Lubię jednak jak pod kulą drobnicy widac killanascie łukow okoniowych . Na filmikach z łowienia echem kolorowym na lodzie fajnie widac ciemne dno i jasniejszą rybę ppdnoszącą soę do mormychy. Moze stworzymy oddzielny wątek o echu kolorowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Guzu Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 zgadzam się z tym, chciałem generalnie dopytac jak zachowuje się urządzenie nie chcę tropic pojedynczych ryb. Lubię jednak jak pod kulą drobnicy widac killanascie łukow okoniowych . Na filmikach z łowienia echem kolorowym na lodzie fajnie widac ciemne dno i jasniejszą rybę ppdnoszącą soę do mormychy. Moze stworzymy oddzielny wątek o echu kolorowym ? Stworzcie ja plywam z czarnobialym Eagle Fishelite 480 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Koledzy sam wędkuje od 40 lat a sondę już 5 z kolei używam od ponad 20lat i widzę że wielu tu kolegów bije pianę próbuje obalić rzeczy oczywiste na konto swoich interpretacji .Wedle moich Doświadczeń nie da się porównać odczytu z jeziora do rzeki z rzeki do zalewu z wielkiej wody do bajorka . Każda woda ma swoje czynniki na których echo co innego będzie pokazywać,czystość wody do wody zaśmieconej zimnej do ciepłej i te pe. Ale najgorsze jest to że stali bywalcy forum chcą dokopać tym którzy się pojawili dopiero lub rzadko zabierają głos. I tu stanę za Byniem który jest bardzo dobrym i doświadczonym sumiarzem w wieloletnią praktyką a nie teoretykiem.Bynio wstyd mi za niektórych kolegów. To że nasza strona ma swoje regulaminy to fakt oczywisty. Ale chyba to nie jest powodem do negowania wszystkiego co lekko wychodzi poza ramy skoro i tak prywatnie mało kto go przeszczega w praktyce. Tornado Taki co na łodzi ma na stałeLowrance LMS 480DF i Lowrance HDS - 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Nieraz tak bywa, ze odgrzebywane sa sprawy sprzed 2 lat..nie wiem czy jest kontynuacja ale kol. Bynio zdaje sie przyznal sie, ze wedkuje na zywca.Tu w zasadzie mozna zakonczyc bo raz, ze na stronie mamy inne zalozenia, dwa, ze lowiacy na przynety naturalne w przypadku takiej ryby jak sum ma zupelnie inne mozliwosci, wreszcie 3 - zupelnie inaczej wygladaja odczyty z sondy lodzi poruszajacej sie a inaczej stojacej.I tu zdaje sie jest ten punkt zapalny, ze wzajemnie nie rozpoznajemy obrazow sondy. Osobiscie uwazam, ze sumow u nas jest na tyle malo, ze nie powinno sie ich lowic na zywca. Zresza czegos ostatnio za duzo we wodzie plywa..?(pomijam zanieczyszczenia) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Paweł na żywca można łowić nowoczesnymi metodami tak jak na przynęty sztuczne.I nie ma to znaczenia czy na woblera czy na żywca skoro jego ryby w 100% wracają do wody w bardzo krótkim czasie.Wątek dotyczy odczytów a od niego wiele można się dowiedzieć i nauczyć. Kiedyś Jacek Kolendowicz,Marek Szymański i wiele znanych postaci nie wszystkie ryby wypuszczali to znaczy że dożywotnio mamy ich potępiać?, chyba nie. Zmienia się nam świadomość a techniki połowu zostają i dochodzą nowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomi78 Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Gumo chyba nie przepadasz za większością zakazów jakie ustanowili nasi włodarze a sam byłbyś za kolejnym tylko dla tego że nie łowisz na żywca .Nieładnie Co do regulaminu tego forum to bardzo często jest on naciągany przez stałych bywalców ale każdy nowy ma się stosować co do joty .Przykłady naciągania można mnożyć wystarczy jednak zobaczyć na zdjęciach znanych i lubianych i na ich trofea . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Ze sie powtorze...lowienie sumow na przynety typu zywiec i przynety sztuczne to dwa rozne zagadnienia, ..inna bajka, inna ksiazka, inny k gatunek literacki..Ze wszystkie wracaja...? a sumarycznie ile wraca? Co do podstaw funkcjonowania portalu nie zmierzam dyskutowac. A ze sie niby nowych nie wyroznia to juz takich kwestii bylo kilka i mam wrazenie, ze takie kwestie zawsze beda... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomi78 Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 A na spina ile wraca ? statystycznie na pewno tyle samo co na żywca czyli 0.00001% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 A to jest kwestia zwiazana z mentalnoscia danego osobnika...natomiast latwiej rybe bez szkody odczepic z przynety sztucznej, gdzie zaciecie jest rowno z braniem anizeli wyciagac z gardla...Ale dyskutujmy o temacie, nie chce tu kolejnego watku z biciem piany... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hlehle Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Jakie znaczenie ma czy @bynio łowi na żywca czy na spinning skoro temat jest o interpretacji odczytów na sondzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 oczywiscie marginalne, lepiej chłopa (bynia) nie płoszyc bo ma człek niezłe doswiadczenie i ochotę do dzielenia się wiedzą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Nie wiem czy Marcin [ @ Bynio ] jako dorosły Facet, świetny i etyczny wędkarz zechce tu jeszcze cokolwiek napisać.Pisaliśmy o odczytach z echa a nie o technikach połowu.A zapominamy o tym że największe sławy zawodowego i amatorskiego wędkarstwa posługują się różnymi technikami połowu ryb, dal przykładu Jakub Wagner,Juri Grisendi,John Wilson,Andrzej Zdun i wielu innych nam znanych.A mimo to ich akceptujemy i czytamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Wiec jak jest z tymi echami suma? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dadex Opublikowano 29 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Rybka na 3 m , głebokośc na której ostatnio miałem na kiju 2 sumiki.Zapis w okolicach godz 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Ciekawe jest to, że wisi nad ławicą a nie pod nią Miałem tak kilka razy ze szczupakami w toni, przeważnie były to aktywne ryby i przejazd kończył się braniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dadex Opublikowano 30 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Poprawcie mnie jeśli się mylę , ale sum pod wieczor wychodzi do powierzchni na kolacje . Przez caly miesiac plywania nie zauwazyłem takiego zapisu. Zainteresowało mnie to szczególnie gdyz to tej pory nie zanotowałem tak mocnych odbic w toni czego dowodem jest jasny kolor w srodku.Na aktualnych ustawieniach ławice drobnicy maluje w duzo ciemniejszym odcieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
harp
Może macie doświadczenie w rozpoznawaniu sygnału jaki daje duża ryba na echosondzie. Ostatnio znalazłem coś co wyglądało jak zatopiona krypa ale potem nie mogłem tego namierzyć.
Top użytkownicy dla tego pytania
14
13
7
5
Popularne dni
12 Paź
15
19 Sie
12
16 Lip
10
27 Sie
7
Top użytkownicy dla tego pytania
Guzu 14 odpowiedzi
Gumofilc 13 odpowiedzi
bynio 7 odpowiedzi
Robson73 5 odpowiedzi
Popularne dni
12 Paź 2010
15 odpowiedzi
19 Sie 2008
12 odpowiedzi
16 Lip 2012
10 odpowiedzi
27 Sie 2012
7 odpowiedzi
Popularne posty
sowinski
Sum jest rybą, która większość dnia leży na dnie. Żeruje głównie w nocy, łapiąc ryby przy powierzchni. Wąsacza leżącego na dnie nie jest łatwo zobaczyć, nawet przy pomocy super echosondy. Moje echo ma
Guzu
Witam, Ciekawe z ta echosonda - ale ja technicznie na tych akcjach z przetwornikami sie wogole nie znam co do suma i jego widokow na echosondzie : Zerujacy sum to jegomosc szybki, on nie bedz
Andrzej Stanek
Miałem podobne odczyty w pół wody przy kwoczeniu i czasami w trolu napływając rybę (widziane kilka razy 4-5 na przełomie 3 lat). Jestem przekonany, że był to wąsaty. Nie jest to jednak poparte samą zd
Opublikowane grafiki
105 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi