wujek Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Byłem w Islandii i koszt łowienia z przewodnikiem wyniósł mnie ok 12000 zł za dwie osoby (całkowite koszty wyprawy), więc oferta z tego wątku uważam że jest dość atrakcyjna dodając fakt, że organizator daje gwarancję złowienia dużych ryb, choć to wg mnie dość odważne słowa bo ryby to tylko ryby, raz się je łowi,a raz nie. Mi takiej gwarancji nikt nie dawał, ba, nawet za bardzo sam nie liczyłem na zbyt wiele, ale w efekcie wyszło całkiem nieźle. Niezdecydowanym polecam Islandię, trzeba ją zobaczyć choć raz w życiu, tym bardziej że to wcale nie jest tak daleko od nas. To taki wędkarski raj gdzie można zobaczyć jak powinno wyglądać i jak powinno być traktowane nasze hobby.Biorąc pod uwagę wyprawę trzeba mieć świadomość że to drogi kraj i ceny wszystkiego są dość wysokie.Co do zabijania ryb na Islandii to nie możemy podchodzić do tego jak u nas w kraju. Tam ryby są ze względu na słabe zaludnienie, limitowany dostęp do łowisk i drogie licencje, więc jak weźmiemy jednego pstrąga na kolację to populacja na pewno tego nie odczuje. wujek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Na czercowy termin moge dac gwarancje. Nie jestem szalony. Widzialem ile jest ryby w lowisku. Przyklad: Podchodzi panienka do brzegu, wyrzuca gruntowke z robakiem 15 metrow od siebie, na wode 60 cm, odchodzi 2 kroki i dzwoneczek na szczytowce dzwoni... Wyjmuje 50 taka , daje mu w leb i zaklada nastepnego robaka...Stanalem jak wryty, a moj przewodnik krecil beke i jeszcze mowil, ze to on ich nauczyl lowic z dzwoneczkami :) Jak zgasl wiatr i przez lornetke zaczalem obserwowac ryby zbierajace meszke z powierzchni, to...Wygladalo jak staw z teczakami- wszedzie ryby...Duze ryby... Natomiast w maju, nie wiem co by sie musialo stac ( chyba tylko pogoda), zeby wedkarz ktory potrafi zapanowac nad sprzem, nie zlowil ani jednej duzej ryby. Podjezdzamy nad jezioro, plaza, rowniutka. Moj przewodnik mowi - widzisz to jasne pole w wodzie? Jak tam w ciagu 15 minut nie zbierze ryba, to znaczy ze ich tutaj w tej chwili nie ma i jedziemy w inna mete. 5 sekund pozniej, dokladnie tam gdzie pokazal palcem, zebrala ryba ok 5 kg...Kiedy zblizylem sie do brzegu, to zobaczylem w wodzie stadi oko 20 sztuk, z ktorych najwiekszy mial z 10 kg...A jak mi wzial piecdziesiatak, z nich wszystkich chyba najmniejszy, to mialem ochote go zakatrupic -taki bylem wsciekly...Bo zadymy narobil i przeploszyl reszte...Wiecej juz nic nie pisze - bo po co ? Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 A tak mowiac na marginesie- dlaczego Bayangol gdy lecieli po raz pierwszy do N.Z. zabrali sie z Bigosem, tacy doswiadczeni globetrotterzy ? I uwazam, ze byla to wlasciwa decyzja. Bujo Który Bayangol? Krzysiek z Jackiem, czy Mariusz z ekipą, a może Tomek? Na temat świadomych decyzji to tylko z nimi dyskusja. Wiesz, czy sugerujesz? A przy okazji, @bigos, czy to te jeziorka wokół Reykyavik'u, na których można wędkować tylko z krajową "kartą wędkarską"?To moja czysta ciekawość, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Który Bayangol? Krzysiek z Jackiem, czy Mariusz z ekipą, a może Tomek? Na temat świadomych decyzji to tylko z nimi dyskusja. Wiesz, czy sugerujesz? A przy okazji, @bigos, czy to te jeziorka wokół Reykyavik'u, na których można wędkować tylko z krajową "kartą wędkarską"?To moja czysta ciekawość, nic więcej. Co mam Ci napisac? Cos glupiego, czy lepiej uszczypliwego? Nie czuje potrzeby. Nie kopnalem Twojego psa, nie ... siostry, nie porysowalem auta. Dlaczego probujesz sie ze mna czochrac? Chcesz podyskutowac o rybach, mozemy podyskutowac. Ale na wyglupy jakos ostatnio nie mam ochoty. Chcesz zablysnac jako znawca tematyki islandzkiej - rozpocznij nowy watek i blyszcz. W tym trolujesz. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 As You wish Master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi