Skocz do zawartości

UWAGA! BĘDĄ ZMIANY! MOŻNA ODDAĆ GŁOS!

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Faktycznie, dysproporcja między proponowanymi wymiarami jazia i klenia jest spora. Zrównywać dolnego wymiaru tych ryb jednak nie można. Warto zerknąć na normy medalowe WŚ (brąz: jaź 45cm, kleń 50 cm). IMHO na naszym forum mogłoby to być 35 cm dla jazia i 40 cm dla klenia, albo 40 cm dla jazia i 45 cm dla klenia. W tym drugim przypadku wątek jaziowy nam jednak zaniknie...

Pojawiają się zastrzeżenia, że po wprowadzeniu tych zmian wiele osób nie będzie mogło pochwalić się łowionymi przez siebie rybami. Odwróciłbym problem. Jak wiele osób musi przerzucać masę fotek małych ryb (często niepotrzebnie wyściskanych, wymiętolonych, upierniczonych, wysuszonych itd), by w końcu obejrzeć coś w przyjemny sposób podnoszącego ciśnienie... (do tego dochodzi jeszcze filtrowanie infantylnych, niepotrzebnych, nic nie wnoszących i pochłaniających czas wypowiedzi w innych częściach forum...).

@Wujek, kiedy łowiłeś te jazie? Od 2-ch lat obserwujemy spory regres ładnego jazia. Na 'jaziowiskach' często trafiają się natomiast przyzwoite klenie :D

pzdr

zewu

1. pomysł niby dobry ale jednak nie dla każdego nie każdy łowi ryby wielkości podanej jak wyżej,nie wielu z nas łowi i fotografuje klenie w Anglii, Irlandi itp nie każdy ma możliwość łowienia w Szwecji rekordowych szczupaków i nie każdy łowi pstrągi powyżej 40cm dla niektórych może to być problem i zniechęcenie

...

...

2. a co z osobą która zaczyna przygodę z wedką i chce pochwalić sie rybką która jest jej rekordem a nie spełnia podanych wymiarów ...

...

Co do cytatu -

ad1. nie każdy może łowić z łodzi więc nie publikujmy zdjęć z łodzi. Nie każdy ma samochód więc nie publikujmy zdjęć z miejsc gdzie nie dojeżdża komunikacja publiczna itd. Widzę że równośc i sprawiedliwość społeczna wiecznie żywa.

ad2. taka osoba niech w spokoju trenuje, uczy sie i łowi w końcu rozsądne ryby, a nie uparcie wkleja zdjęcia rybek ledwo wymiarowych które w zasadzie nic nie wnoszą do tematu. Rozumiem złowienie ryby w ciekawych okolicznościach etc, ale focenie + wklejanie każdej ryby moim zdaniem mija się z celem.

Co do całej idei - mogę powiedzieć jedno - WRESZCIE

Albo staramy się jako grupa doskonalić albo równajmy w dół. Myślę ze warto się zastanowić nad czym nam zalezy na forum.

Wymiary które zaproponowaliście sa moim zdaniem dobrze pomyślane - ryby w ich okolicy są zupełnie osiągalne w Polsce (np pstrąg 40cm....) i nie trzeba przebywac na wyspach czy w skandynawii zeby takie ryby złowić - proponuję przejrzeć tegoroczny wątek o szczupakach czy pstrągach i zobaczyć ile z tamtych ryb pochodzi od nas - mizerne ilości. Swoją drogą wprowadziłem dużo bardziej surowe ograniczenia sam sobie jakiś czas temu, dlatego w szczupakach wkleiłem w tym roku chyba tylko jedną rybę... co za sens zasypać forum rybami średnimi, nawet jeśli są miejsca gdzie ich mizerna populacja doprowadziła do tego że są traktowane jako niezły okaz...

Ogólnie - fajny i przemyślany pomysł, cieszy!!

p.s.

NIGDY w Irlandii nie złowiłem klenia, największa ryba kleniokształtna jaką widziałem miała 15cm...

Zewu, dobre pytanie. Głównie do roku 2003, potem przerzuciłem się na bolenie. Za tamtych czasów jazi tych rozmiarów było sporo, kleń jak się trafił to od 45cm w górę, ale było ich mało.

No właśnie, tych naszych Warszawskich Jazi kiedyś było więcej/zdecydowanie więcej. Jako łowiący z brzegu właśnie tak mniej więcej do roku 02/03 trafiałem na jednym wypadzie nawet kilka takich 40+ lub 50+, teraz jest zdecydowanie gorzej :(

Co do wymiarów rybek, jedeyne co to zmiejszyłbym wymiar Bolka do 60, widziałem już wiele naprawdę fajnych zdjęć rybek w tym wymiarze i dużo stracimy gdy go podniesiemy.

Pozdrawiam

Kuba

Mimo, iż nie jestem żadnym doświadczonym wędkarzem (spinningistą) to wtrącę swoje trzy grosze. Ja również jestem za zmniejszeniem wymiaru klenia do 40cm.... Bo u mnie złowić takiego jest bardzo trudno... nie mówiąc już o 45cm... :huh:

Co do transferu to wstawiając swoje zdjęcia i tak nie obciążam serwera, ponieważ ja tylko wstawiam linki do fotek.... A zdjęcia wrzucam na fotosik lub imageshack :unsure: więc....

pozdrawiam

BOLEŃ 70CM.Myślę że na Wisłę jak i Odrze nie jest problemem złowienie bolenia na wiosnę jak i na jesieni w wymiarze pomiędzy 65 - 70cm,wiec byłoby najsprawiedliwiej aby taki wymiar jak 70cm z wyż pojawił się w nowym regulaminie.Zdaje sobie sprawę że poprzeczka dosyć wysoka dla boleniarzy,ale to jest ryba dla wytrwałych spinningistów i myślę że koledzy podzielą moje zdanie :D.

Witam,

Pstragi 40 cm jako cos normalnego w Polsce? Nie mowie tutaj o jakis specjalnych lowiskach czy zapomnianych przez Boga i ludzi rzeczkach. Ciesze sie bardzo. Ja czasem mam z takimi problem w gornych odcinkach chociazby walijskich rzek.

Pozdrawiam serdecznie,

Bujo

P.S. Ja wkleje cos jak tylko pobije moj rekord :D Potrwa troche :angry:

Wypiszę się odnośnie bolenia bo ta ryba mnie głównie interesuje. Sam uznaję ryby od 70, ale ryby od 60cm uważam za rozsądne wielkościowo żeby je pokazywać. Poza tym ładne zdjęcie 60-tki może być lepsze niż kiepskie np.z komórki 75-tki.

Uderzyła mnie tez rozbieżność między wymiarami klenia i jazia. Czemu aż 15cm. Uważam że na Wiśle w Warszawie łatwiej złowić teraz jazia 45 niż takiego klenia. Ja bym wyrównał wymiar dla obu gatunków do 40cm.

Podpisuję się pod uwagami @Wujka.

uuu, grubo Kuba pojechałeś z tymi wymiarami, ile sandaczy, szczupaków i sumów pojawiło się w tym rozmiarze na forum? Czuję że większość ryb będzie z zagranicznych eskapad i wstawianych przez garstkę forumowiczów.

Biosteron@ ciekawe co piszesz o Bugu i Wiśle że złowienie 70-tki jest żadnym problemem. Ja mimo że je łowię uważam że taką rybę ciężko wypracować i trzeba trochę pobiegać po rzece żeby ja złowić. Wiem że inni koledzy mają problemy żeby złowić 60-tkę i taka ryba dla nich to spory wyczyn, a często życiówka.

Ile ryb tej wielkości w tym roku zostało wstawionych na forum z Wisły i Bugu? Ilu wędkarzy wstawia takie ryby? Ciągle powtarzają się te same osoby. Jeśli o mnie chodzi ok, może być i 70-ąt, mniejszych i tak nie wstawiam, ale popatrzmy też na innych, chyba że celem jest pozbycie się sporej ilości użytkowników i stworzenie z jerkbait forum dla wędkarskich tuzów. Poza tym byłoby szkoda żeby ogladać jak piszesz zdjęcia boleni przez miesiąc w roku bo tyle trwa mniej więcej intensywne żerowanie boleni wiosną i jesienią kiedy są łatwiejsze do złowienia.

Zacznę od tego, że idea jest ciekawa. Sam nie łowię ryb w wyżej wymienionych wymiarach zbyt często ale też nie będę płakał z tego powodu...

Moim zdaniem należałoby przejrzeć wątki poświęcone poszczególnym gatunkom i ustalić takie wymiary, które nie spowodują, że wątek padnie. Z drugiej strony wymiary te nie mogą być też zbyt niskie . Pewnie nie odkrywam tu Ameryki i niewykluczone, że właśnie na tej podstawie wymiary te zostały wymyślone (skupiam się głównie na wątku wrocławskim) ale wydaje mi się, że co do niektórych gatunków można byłoby zejść w dół:

- boleń: 60

- brzana: niestety sam nigdy nie miałem przyjemności ale wydaje mi się, że przy tej ilości brzan, jaka jest w naszych rzekach to wymiar ten bym obniżył. Inna rzecz, że mała brzana może nie być widoczna na zdjęciu :mellow:

- jaź: 35

- kleń: 40

- szczupak: 70 - ilość polskich szczupaków przekraczających ten wymiar jest według mnie niewielka a jest to nasz flagowy drapieżnik

Resztę pozostawiłbym bez zmian.

Witam,

Pstragi 40 cm jako cos normalnego w Polsce? Nie mowie tutaj o jakis specjalnych lowiskach czy zapomnianych przez Boga i ludzi rzeczkach. Ciesze sie bardzo. Ja czasem mam z takimi problem w gornych odcinkach chociazby walijskich rzek.

Trochę takich ryb w Polsce złowiłem, mimo bycia poczatkującym pstrągarzem.... nie wiem, może jakieś tajne rzeki odnalazłem czy jak?

Witam,

Kuba- zgadzam sie z Toba, ze takie pstragi sa lapane. Nie wszedzie niestety. Pstragowania uczylem sie na Podlasiu gdzie 40 cm nie lowilo sie za czesto. Wiem tez od kolegow chociazby na pomorzu ze nie jest to za czeste zjawisko, bynajmniej nie na wszystkich rzekach. Dochodza to tego wszelkie miejsca jak chociazby gorne odcinki rzeczek czy strumieni gdzie ryby te rosna wolno.

Pojde za ciosem kolegow: ile pstragow powyzej 40 cm bylo w tegorocznym watku? Dla mnie ladnie wypasiony, kolorowy 37-39 cm dziki pstrag jest piekna ryba i zawsze taka bedzie. Nawet podczas tegorocznego wypadu do Szwecji najwieksze ryby mialy troche ponad 45 cm a wiekszosc nie przekraczala 37-38 cm.Szybko plynaca rzeka z mala stosunkowo iloscia pokarmu i sasiedztwo jeziora powoduja za nawet tam nie ma 50 cm dzikusow na zawolanie nawet dla dobrych wedkarzy ( mowie o kolegach).

Pozdrawiam serdecznie,

Bujo

P.S. Ja czekam na 71 :D :D :D

Jestem za a nawet przeciw jak to madrze powiedzial TW Bolek <_< Napewno podniesienie poprzeczki zmniejszy ilosc zamieszczanych fotek na forum, ale czy podniesie ich poziom, watpie. Wystarczy wejsc na jakikolwiek watek o rybach (bolen, pstrag, klen) i przesledzic zdjecia. Sa duze ryby, ale czy to rzutuje na jakosc zdjecia. Odpowiedz: NIE. Jakosc zdjecia zalezy od umiejetnosci fotografujacego, a nie od rozmiaru ryby. Zatem wprowadzenie nowych przepisow moze jedynie wplynac na ilosc fotek. Czy to dobrze? Moim zdaniem, wrecz odwrotnie, bedziemy mieli watkie kilkudziesiecio stronicowe z kilkoma fotkami. Dodatkowo, wprowadzenie ograniczen na takie ryby jak sum, brzana, losos/troc, ktore co tu duzo mowic zdarzaja sie na forum incydentalnie, zalatwi te watki na amen. Proponuje przemyslec ta sprawe jeszcze raz, bo mam wrazenie, ze ktos tu sie za bardzo pospieszyl.

Jesli zalezy wam na odchudzeniu forum, to moze lepiej byloby wprowadzic ograniczenie na fotki o tematyce moja wedka i kolowrotek, moj kolowrotek i pudelko, moja wedka i mapa itd... albo wrzucamy fotki na inne serwery i po sprawie.

Pozdrawiam

Widzę, że wątek wisi dopiero 1 dzień, a liczy już 46 postów. Zastanawiam się ile uzbiera się do niedzieli :unsure: ale w sumie to cieszy taka aktywnosc :D

Ponieważ będę musiał jednak to wszystko przejrzeć i podsumować, muszę wprowadzić pewne ograniczenia. Prosiłbym, aby jeżeli ktoś chce zabrać głos w dyskusji, robił to wyłącznie w jednej formie, postem o treści:

gatunek ryby - wymiar w centymetrach

Wszystkie wypowiedzi odbiegające od tego schematu będa odtąd usuwane.

Pozdrawiam