Skocz do zawartości

ciężar wyrzutu a moc wędki

shogun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie.

mam dwa kijki castingowe:

1 Team Dragon o cw do 70g

2 St. Croix Premier o cw 10-28 g, (dwu skład).

Moc wędziska Dragona określono do 16 lbs, natomiast moc premiera to 10-20 lbs.

Pytanie - czy to Dragony są takie słabe czy też St Croix'y takie mocne. Wiem że cw premiera jest ciężarem optymalnym a nie max.

I jeszcze jedno pytanie: Czy zestaw St. Croix Premier MHF2 6,6 cw 10-28 + shimano curado 201 DSV to zestawienie pozwalające na połów praktycznie wszystkich drapieżników występujących w naszych wodach?

Możesz się łatwo o tym przekonać sam. Weź obydwa kije uzbroj w linki 20 lbs, zahacz za drzewo z z odległości powiedzmy 20 mtrów postaraj się zerwać linkę tak jakbyć holował rybę. Najlepiej zleć to doświadczenia koledze, a ty kręć film wideo. Ten kij, który wytrzyma tą próbę będzie mocniejszy. To proste.

Po próbie będziesz miał wiedzę i dowód.

:D

@shogun

to jak producent / importer opisuje wędkę jest najczęściej bardzo ogólną i orientacyjną wskazówką jeżeli chodzi o praktyczne walory uzytkowe. Jest bardzo wiele dziwnie opisanych wędek i blanków a realne parametry i tak wychodzą nad wodą. Doświadczeni wędkarze czy rodbuilderzy są w stanie ocenić na sucho moc kija, jego cięzar wyrzutowy - ale tez raczej w przybliżeniu. Reasumując, łów na to co masz a po jakimś czasie sam sobie będziesz w stanie odpowiedzieć na pytanie.

Jeżeli chodzi o drugą wątpliwość, to myślę ze praktycznie wszystkie drapieżniki raczej trudno będzie tym zestawem połowić. Myślę ze jest daleki od optimum jeśli chodzi np. o okonia czy klenia

witam!

pomijając aspekt kija myślę że o ile jeszcze nie kupiłeś curado 201 D to moim zdaniem zaczekaj na wersję curado e 7.

shimano zaczęło już wysyłać nową wersję młynka do sklepów.

w chwili obecnej można już je przedpłacac w tacklewarehouse`e

cena to $213 z przesyłką

pozdrawiam!