Skocz do zawartości

BOLENIE 2008

Siksa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

@Oleix:

Gratulacje! Dla mnie jesteś istnym guru spiningu. Jesteś ekspertem od białorybu (łowisz leszcze na spining), a jak przyszedł czas na bolenia to też pokazałeś klasę. Ja łowię dość lekko (żyłka 0,16) i 80tki odjeżdzały mi na max 20 metrów. Boje się pomysleć co to był za potwór który odjezdża 50 metrów (chyba musiał mieć pod 100cm).

Ja niestety na 2 tygodnie wyjechalem do Holandii. Jestem w Roosendaal. Jest tutaj jeden kanał który zdążyłem już przebadać organoleptycznie. Na bolenia z pewnością nie ma co liczyć, ale może jakis kleń (bo szczupak i okoń na pewno). Po drodze mijałem Ren z wspaniałymi główkami (tam to musi być ryby...).

Powodzenia wszystkim łowcom boleni, a same bolenie ostrzegam że niedługo wracam, wiec niech sobie nie myślą :D)

Pozdrawiam,

NM

HotSauce napisał(a) dnia Tue, 27 May 2008 07:25]@

Ja łowię dość lekko (żyłka 0,16) i 80tki odjeżdzały mi na max 20 metrów. Boje się pomysleć co to był za potwór który odjezdża 50 metrów (chyba musiał mieć pod 100cm).

@Hotsauce, odważny jesteś, bolki 80taki na 0.16mm :huh: ..albo masz cud żyłke albo łowisz w pozanurtowych miejscach...nie wyobrażam sobie holu 80tki na moich miejscówkach taką zyłeczką ...ja czasami obawiam się o wytrzymałość dobrej 2-ki dlatego używam PP 10-15lb. Gratki i pozdro

No też nie miałbym nic przeciwko jakbym siebie zobaczył z 80tką na Wiśle :D

Puki co w Wisle nie łowiłem (boleni w kwietniu z resztą też nie no i Trilla nie używam), ale Gwda ma dość spory uciąg.

No ale wiem, że z 0,16 troszkę ryzykuję i najlepsza byałby 0,20, ale przynajmniej pocieszam sie że odchodzi problem z rozgiętymi kotwicami czy z kółeczkami które nie wytrzymują holu ryb :D

No też nie miałbym nic przeciwko jakbym siebie zobaczył z 80tką na Wiśle :D

Puki co w Wisle nie łowiłem (boleni w kwietniu z resztą też nie no i Trilla nie używam), ale Gwda ma dość spory uciąg.

No ale wiem, że z 0,16 troszkę ryzykuję i najlepsza byałby 0,20, ale przynajmniej pocieszam sie że odchodzi problem z rozgiętymi kotwicami czy z kółeczkami które nie wytrzymują holu ryb :D

Kółeczka i kotwice wytrzymują a jak znoszą to te 80-tki? :unsure:

Średnio wyobrażam sobie hol nawet martwej 80-tki na żyłce 0,16 :wacko:

ps.To nie atak na Ciebie , wyrażam tylko swoje wątpliwości..to tak na wszelki wypadek:)

No długich sesji zdjęciowych im nie robię a po drugie to 80tek to mam na rozkładzie tyle ze na palcach jednej ręki można policzyć. Kiedyś krążyły kasety gdzie John Willson pokazywał swoje umiejętności - w którymś odcinku przy połowie bodajże płoci, niby przypadkiem holowaną płoć zaatkował szczupak. John wyciągnął go (a łowił tyczką z przyponem 0,12) i miał jakieś 6kg. To dopiero jest cud.

Proponuję skończyć te dywagacje (sam biję się w piers że pozwoliłem sobie skomentować 50metrowy odjazd, bo to musiałabyć ryba!) i niech ktoś lepiej zapoda zdjęcie bolenia z ciekawą relacją połowu (teraz nie mogę łowić więc choć sobie poczytam).

nie metra niemiał ale jakieś 80-85 na 1000% miał w dość mocnym nurcie niezła jazda... :huh:

dzisiaj 2 bolki 55-57cm i jedna ryba która atakowała woblerka jak tylko zasmużył po powieszchni niewiem dlaczego... ledwo sie ściemniło to rapalke orginal atakował przy samej szczytówce jak wobler był juz praktycznie w powietrzu... i to ładne wirki sie robiły albo sredni bolek albo ładny klenio... :unsure: i atakował moją smuzącą uklejke..a juz myslałem ze bedzie kaszanka a tu aż 7-8 razy do niej startował... :huh: az mnie podniosło na duchu troszke...

@Zanderix,

Twój Bolo przypomina Tarpona a w szczególności jego przesymaptyczna mordka !! :D

Gratulację !!

Ja spędziłem wczoraj 3 godzinki nad Wisłą i nawet brania...ehhh..

Pozdrawiam

Kuba

PS. A co sadzicie o Shadkach na Bolenie...firma z tego co pamiętam Delalande czy coś w ten deseń. Ostanio trafiliśmy na nie bolki i zamówiłem większą partje, ciekawi mnie po prostu czy ktoś ich używa na rapy ?

Zawsze czekam z niecierpliwością na zdjęcia tomka,andrzeja, roberta, remka, czy zanderixa. Ładnie prezentujecie rybki, szczególnie lubię te z boleniami, gdyż ja nie mam okazji z tymi koleszkami. Tylko pstrągi pstrągi i pstrągi hm.

W tym roku łowiłem bolenie raptem z 1,5 h hm, ale nawet się udało 2 brania sprowokować.

Życzę jak największych bolków i fantastycznych zdjęć tych rapiszonów :D