Skocz do zawartości

BOLENIE 2008

Siksa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

@kuzyn

To jest wątek bolenie 2008, a nie łowcy boleni 2008, więc jak masz na trawce to rzucaj :D

Ja ostatnio bardziej gustuje w zdjęciach samych boleni (co widać w poprzednich moich postach), jendak mimo największych chęci nie udaje mi sie w lipcu pokonać granicy 80cm (max 75).

Wszystkim gratuluję wyników i zazdroszczę Odry, Wisły i Warty. Jak nadal będziecie tak łowić, to za tydzień uderzam na Odrę w Połęcku.

Pozdrawiam.

Ja po dwutygodniowej przewie byłem na krótkim wypadzie. Z tej radochy zapomniałem zabrać kołowrotki :angry: Celowaliśmy w zapowiadane burze i znowu nas to nie zawiodło. Sporo się działo chociaż sporo się też zmienił od ostatniego wyjazdu. Nie mięliśmy brania z dna. Na jednej miejscówce Andrzej tradycyjnie zaczął od woblera który tu się dobrze spisuje. To Thrill a raczej to co z niego zostało, czyli pianka i stelaż, reszta moja. Wynik Andrzeja to 3 szt. i 2 ryby spięte w czasie sesji foto. Kiedy woda wyglądała na przewaloną, dostałem Andrzejową „wędkę”, do porzucania. Czasu na ławce rezerwowych nie zmarnowałem. Wydedukowałem sobie, co bolki kręci na tej miejscówce i postanowiłem zaskoczyć ryby czymś podobnym - ale innym. Do wody poleciał największy model Siudaka. W martwej wodzie w 15 min. zaciąłem 3 bolki. Tylko jednego wyjąłem. Nie pomogła nawet wymiana kotwicy na Ownera. Na innej miejscówce kupa nie zaciętych brań na łamańca i tylko jedna ryba wyjętą, oraz piękne branie na opada na uklejkę. Poszła po wodzie duża fala, ale głowy nie dam, czy był to na bank bolek bo miałem podobne brania sumów, i to w jeziorze.

post-158-1348914043,245_thumb.jpg

Rzeczywiście to inne ataki, wyglądją prawie jak oczkowanie

Ja na początku myślałem że to duże klenie

Na wodzie robił sie lej z charakterystycznym cmoknięcio-gulgnięciem

powtarzanym 2-3 razy

A potem bolek wyskoczył cały nad powierzchnię niczym Orka (tak to kiedyś określił Szpiegu)

a mi się nie podoba panie wujek że łapiesz bolka pod skrzela żeby się wydawał większy...

czy warto tak krzywdzić rybę??

Po drugie jest to jak najbardziej prawidłowy chwyt! Z tego co widzę Wujek delikatnie trzyma palcami rybę za pokrywę skrzelową - jeden palec na pokrywie, drugi pod. Tak właśnie bolenia delikatnie POWINNO się trzymać.

Pozdrawiam

Remek

I Amen.

Chwyt za pokrywę skrzelową jest jak najbardziej bezpieczny dla każdej większej ryby. Mówiliśmy o tym na naszym portalu już wiele, wiele razy.