Skocz do zawartości

BOLENIE 2008

Siksa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

..krótka migawka z holu bolusia na 75cm...niestety za sekundę pozbędzie sie wabika :?to był week spiętych ryb, miałem na kiju bolenia który po odjeździe z przelewu w nurt za cholerę nie chciał podnieśc się z dna...niestety próby siłowe zakończyły sie niepowodzeniem ( rozgięta kotwiczka dobrej marki :wacko:)

.

post-286-1348914068,0906_thumb.jpg

ładnie Patryk, lubię takie ciemne rapki :D

U nas woda ostro, dosłownie w oczach idzie w górę. Dzisiaj jest ostatni dzień kiedy można połowić przed wielką wodą. Potem będzie kilka dni wędkarskiej abstynencji. Na szczęście przed udało się wyjąć ładnego klenia i bolka. Dwa inne poszły.

Cieszę się, że udaje się coś połowić na moje rybki. O ile jej łowność na Odrze mnie nie zaskoczyła to warszawski bolek jest dla mnie nie lada sensacją. Do dziś byłem skłonny się założyć, że w Warszawie nie będą na nią brały :lol: Tak całkiem serio to moja ukleja tak jak wszystkie inne przynęty będzie miała swoich zwolenników, a część łowiących, z różnych powodów, uzna ją za nieskuteczną. Prawda jest taka, że im lepszy wędkarz tym większe szanse na poznanie możliwości przynęty. Kilka dni temu miałem okazje poznać świetne łowisko i spotkać się z miejscowymi mistrzami. Jak na odległość nas dzielącą i różnicę miedzy ich wodą a moją, mieliśmy zadziwiająco dużo zbieżnych opinii i poglądów. Moje przynęty nie okazały się tam ciekawostkami z księżyca. Łamaniec złowił bolka w totalnie stojącej wodzie a duża ukleja miała bliskie spotkanie z mega bolkiem który bez trudu wyciągała plecionkę o wytrzymałości 15 kg. To co pewne to, że musze popracować nad zbrojeniem uklei ponieważ znane rozwiązania dają znane efekty czyli sporo nie zaciętych brań i spadów. Mam nadzieję, że za kilka tygodni zaoferuje do testów nowa wersje małej uklejki oraz model 10 cm i wadze 26g. Jesień zapowiada sie ciekawie :D

Wujek nie martw się waszej warszawskiej dużej wody. Ona wcale nie będzie taka duża. Duże szybkie wody to są na moim terenie. Wchodzisz na wyspę w woderach, a za godzinę masz już pod klatę :angry:

Wracając do tematu o bolkach. Dziś trafiony tylko jeden bolek, a wczoraj 4 ładne klenie na zapasowej wodzie, która też była wysoka i kawowata.

Wujek nie martw się waszej warszawskiej dużej wody. Ona wcale nie będzie taka duża. Duże szybkie wody to są na moim terenie. Wchodzisz na wyspę w woderach, a za godzinę masz już pod klatę :angry:

Wracając do tematu o bolkach. Dziś trafiony tylko jeden bolek, a wczoraj 4 ładne klenie na zapasowej wodzie, która też była wysoka i kawowata.

Na pewno to nie to samo co u was, ale u mnie woda >3m jest w większości miejsc spalona. Po prostu za szybko rwie, a ryba walczy z błotem które płynie.

witam

kurcze mam dylemat czy zakładac cienką stalkę przy połowie boleni bo jak wiadomo szczupaki za niedługo mogą zaczą gryśc mocniej :wacko:

Nie wiem w jakim miejscu łowisz, mi jeszcze nigdy nie zdażył się szczupak przy boleniowaniu, a praktycznie inaczej nie łowię. Chociarz żonie poszła ładna ryba i do końca nie wiemy czy nie był to szczupak bo nawet nie poczuła jej na kiju, a atak nastąpił na wolniaku. Jeśli chcesz założyć przypon musi mieć wytrzymałość min 3kg, a najlepiej 5. Nie sądzę żeby przeszkadzał boleniom. W sumie wygląda jak plecionka, a ta nie przeszkadza.

na Warcie :)ok właśnie wróciłem z wieczornej wyprawy przez godzinke 2 brania i 2 ryby większa może 65 cm mniejsza ok 60.Fotki będą jak naprawie aparat ale napewno nie takie jak robi @patu bo to już artysta B),ale coś tam poprzyciskałem.Martwi mnie to ,że znowu klenie zrobiły sobie ze mnie pośmiewisko, ile jeszcze :mellow:

pozdr