Skocz do zawartości

BOLENIE 2008

Siksa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

w moich okolicach niestety bolenie chyba mają urlop.. bo od tygodnia ich nie widac.. a jak juz sie cos pokaze to po zmierzeniu ma 40-45 ...dramat :/

Trzeba z tymi bolkami coś zrobić! Żeby ryba tak dręczyła człowieka <_<

Robert, dobre :lol: :lol: :lol:

Dałem im już wskazówkę w wątku Odra w okolicy Wrocławia. Może łykną, pewien nie jestem, jak tak czytam posty tych młodych to zastanawiam się co by łowili trzydzieści lat temu, i na co :lol: :lol: :lol:

:D cenna rada .. jednak jesli chodzi o bolenie to sie w nich specializuje.. wiec zawsze po krotkiej obserwacji wody.. decyduje czy lowic przy powierzchni czy blizej dna.. :D i mmimo wszystko nawet jesli nie bylo widac boleni to lowilem je podpowierzchniowo i na wodzie stojącej i w rzekach.... teraz owszem male bolenie sie kręcą ,ale ja szukam takich powyzej 70cm..

:D cenna rada .. jednak jesli chodzi o bolenie to sie w nich specializuje.. wiec zawsze po krotkiej obserwacji wody.. decyduje czy lowic przy powierzchni czy blizej dna.. :D i mmimo wszystko nawet jesli nie bylo widac boleni to lowilem je podpowierzchniowo i na wodzie stojącej i w rzekach.... teraz owszem male bolenie sie kręcą ,ale ja szukam takich powyzej 70cm..

@Luxiuuu, to był taki trochę żart, zresztą myślę, że wiesz. Ale trochę do rzeczy też był, no nie :lol:

Pzdr. I łów dalej jak do tej pory B)

Wczoraj stojąc po pas w wodzie i usiłując coś złowić miałem ciekawą sytuację. Pod wieczór nagle poczułem narastający opór na lewej nodze. Myślałem że to jakiś dryfujący kawał drewna zatrzymał się na niej,poruszyłem żeby go strącić i w tym momencie coś odpaliło waląc mnie mocno w nogę. Przez chwilę myślałem że to może nurkujący bóbr, ale nie zauważyłem żeby się wynurzył. Myślę że to mógł być jakiś duży sandacz bo w dotyku to było twarde.

Wczoraj stojąc po pas w wodzie i usiłując coś złowić miałem ciekawą sytuację. Pod wieczór nagle poczułem narastający opór na lewej nodze. Myślałem że to jakiś dryfujący kawał drewna zatrzymał się na niej,poruszyłem żeby go strącić i w tym momencie coś odpaliło waląc mnie mocno w nogę. Przez chwilę myślałem że to może nurkujący bóbr, ale nie zauważyłem żeby się wynurzył. Myślę że to mógł być jakiś duży sandacz bo w dotyku to było twarde.

Ciesz się, że Cię nie zjadło, bo i tak mogło być. :lol:

Myślę że to mógł być jakiś duży sandacz bo w dotyku to było twarde.

To jeszcze powiedz, na ile go oceniasz po sile odpalenia :D .

Ciekawe, co sobie ten np. sandacz pomyślał - może jak w tym kawale z lodówką -> płynę sobie jakby nigdy nic, opieram się o zatopione drzewo, a to drzewo nagle wierzga!!! Po rodzaju wierzgnięcia oceniam, że to mógł być 'wujek' z jerkbaita - parę razy już go tam widziałem :mellow: :mellow: :mellow:

Śmiejcie się, śmiejcie.Mi tam nie było do śmiechu :lol:

Marcinesz cieżko powiedzieć, ale małe na pewno nie było. Z poczatku byłem pewien że bóbr bo poczułem coś jakby łapę uderzającą mnie w nogę, ale bobra raczej zawsze widać że płynie, albo się wynurza a tu nic. Chyba że w strachu płynął pod wodą z 10min na bezdechu :D

Spoko, rozumiem - można mieć stracha, szczególnie wieczorem, gdy stoi się w wodzie - jak napisał M.Szymański - zmysły odbierają wszystko podwójnie.

Nie no spoko, stracha nie miałem, tylko poczułem się trochę nieswojo tym bardziej że nie jesteś przygotowany na takie akcje :D . Nie byłem przecierz nad Nilem i raczej nie odebrałem tego podwójnie. Cóż łowiąc często z wody można się spodziewać takich akcji. Pewnie miałeś rację że rybka wzięła mnie za niezłą czatownię.

Nie no spoko, stracha nie miałem, tylko poczułem się trochę nieswojo tym bardziej że nie jesteś przygotowany na takie akcje :D . Nie byłem przecierz nad Nilem i raczej nie odebrałem tego podwójnie. Cóż łowiąc często z wody można się spodziewać takich akcji. Pewnie miałeś rację że rybka wzięła mnie za niezłą czatownię.

Podwójnie to przenośnia - chodzi o intensywność i wyczulenie, a nie o rozmiary :D .

Może trzeba było spuścić wobka przy nodze - może wyskoczyłby z czatowni i walnął - wtedy miałbyś akcję :lol: !

Podwójnie to przenośnia - chodzi o intensywność i wyczulenie, a nie o rozmiary :D .

Może trzeba było spuścić wobka przy nodze - może wyskoczyłby z czatowni i walnął - wtedy miałbyś akcję :lol: !

Następnym razem drugi zestaw wypuszczę przy nodze :D

Ixiuuu

słuchaj czym Ty się kierujesz obserwując wodę? na co zwracasz uwagę aby rozstrzygnąć czy łowić z powierzchni czy głębiej. Jak głębiej to w jakich miejscach? Podaj jakies info jak możesz. (Złowiłem już parę bolków ale zawsze tylko z powierzchni.)

Pozdrowienia