Skocz do zawartości

BOLENIE 2008

Siksa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam,

Moja porada:

1. przeczytaj wszystko co jest w internecie o bolkach (+gazety książki itp) + często te reguły sobie powtarzaj (analizuj każde wyjście nad wodę pod ich kątem)

2. precyzyjnie stosuj sie do zaleceń (o tych uklejach w twoim poscie to słysze po raz pierwszy),

3. sprawdzaj różne miejscówki w swojej okolicy (pytaj wszystkich do około o takie) - nie trzymaj się jednej,

4. kup sobie 3 różnego koloru thrille salmo (może nie sa najlepsze ale pewne)

5. bywaj dużo nad wodą i bądź wytrwały

6. sukces przyjdzie choć niekoniecznie tak szybko jak byś chciał

7. zdobywanie sekretów innych niż te o których piszą w różnych artykułacch zostaw sobie jako swoją przyjemność na kolejne lata

daleko mi do mistrzów ale w tym roku (połowa sezonu) złowiłem 13 bolków - a w całym ubiegłym roku 10 sztuk więc jest postęp,

Pozdrowienia

Dzień dobry Panowie piękne bolki tylko po zazdrościć. Ma do was prośbę zdradzie mi swój sekret na te bolki ja je próbuje złapać i nic z tego :(. Wiem że trzeba mieć woblera najbardziej podobnego do uklei. Ale co dalej jak rzucać tam gdzie bolen chodzi i rzucać w stado uklei żeby pływało za moim woblerem czy inaczej??Bo ja chodziłem na kolanach rzucałem w stado uklei przemieszczałem się z nią i jak ściągałem woblera to parę uklejek za nim pływało ale nie brał na mojego woblera a boleń 2 razy pod moimi kolanami uderzał że ach się wystraszyłem.

@wujek,

Ani Odra, ani Warta, ale niezawodna Gwda.

Właśnie odkryłem miejsce dosłownie usłane boleniami.

W bezwietrzny słoneczny dzień na odcinku kilkudziesięciu metrów (woda od 0.5m do 2m) pływało ze 40 ryb. Niektóre z pewnością 85+. Jeśli bolki żerują (co ciekawe praktycznie nigdy nie widać żerowania powierzchniowego), to woblerka potrafi gonić 5,6 sztuk. Nawet gdy 1 ryba nie złapie przynęty, atakuje ją kolejna. Wygląda to strasznie efektownie i ręce się trzęsą. Nawet zaciętej rybie ciągle towarzyszy kilka innych sztuk. Woda jest dość czysta więc wszystko widać jak na dłoni.

Pozdr,

Panowie gratuluje rybek. Ja osobiście dalej próbuje skusić dużego bolka bo nad nim pracuje, średniaków mam już dośc :D .Zrobiłem już prawie wszystko aby go skusić. Zaczynają mi się pomysły kończyć :mellow:

Ale zapewniam, że wcześniej skończą się jemu głupie żarty :mellow: Pozdrowienia dla wszystkich.