Skocz do zawartości

BOLENIE 2008

Siksa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

@Biosteron & @Rutt

Dziękuję za pomoc w wstawieniu foty.

Wszystkim dziękuję za gratulacje i załączam wyrazy uznania dla kolegów poświęcających swój czas tej pięknej i walecznej rybie.

Napisz chociaż troszkę jak go złowiłeś,czy był aktywny czy zdradzał oznaki zerowania??,ja dziś bylem z 4h nad wodą i pusto,zero oznak zerowania,zero wędkarzy a do tego ziąb i deszcz.

No, no. Kolejna GRUBA MARIOLA :mellow: w tym wątku.

Szczere gratulacje.

Pewnie nieźle dała popalić.

Dzięki

Na żyłce 0,18 i w dość silnym nurcie dostałem to po co chodzę na ryby. Dziwne, ale mając rybę pod nogami kilka razy oceniłem ją na znacznie krótszą, a jej siłę tłumaczyłem sobie tym, że musi być gruba. I jest gruba.

@Biosteron & @Rutt

Dziękuję za pomoc w wstawieniu foty.

Wszystkim dziękuję za gratulacje i załączam wyrazy uznania dla kolegów poświęcających swój czas tej pięknej i walecznej rybie.

Napisz chociaż troszkę jak go złowiłeś,czy był aktywny czy zdradzał oznaki zerowania??,ja dziś bylem z 4h nad wodą i pusto,zero oznak zerowania,zero wędkarzy a do tego ziąb i deszcz.

Pojechałem w zasadzie po piasek do terrarium :lol: , ale ponieważ w tym miejscu już dawno nie łowiłem, a przy niżówce jaką mamy teraz na Wiśle to miejsce nieraz darzyło rybą wziąłem wędkę ze sobą.

Faktycznie było zimno - tak, że ręce marzły, a woda parowała o świcie jak garnek z zupą. Padać zaczęło dopiero po wyholowaniu ryby.

Nie było widać, żadnych oznak żerowania boleni, a co gorsza nie widać było ukleji. Nie przejmowałem się bardzo brakiem oznak żerowania boleni - w tym miejscu to normalka, ale to, że nie widać było wierzchówek nie wróżyło niczym dobrym. Dlatego postanowiłem dorzucić za przykosę, która rysowała się daleko na powierzchni wody. Miejsce, w którym łowiłem, a które jak widzę warszawscy wędkarze rozpoznali od razu po charakterystycznym głazie, to rozległe piaszczyste łachy. Ale gdzieś te łachy się kończą i zaczyna się spadek - za ten spadek właśnie postanowiłem dorzucić. Udało mi się największym łomżyńskim bezsterowcem jakiego miałem w pudełku. Branie nastąpiło przy powierzchni na kancie - tak, że w momencie brania zobaczyłem szeroki bok ryby. Następnie musiałem czekać ok. 5-10 min zanim ryba pokazała się przy powierzchni.

Łowiłem wędką 2,90 m, cw. do 21 gr., żyłka 0,18.

Pozdrawiam,

Robert