Skocz do zawartości

BOLENIE 2008

Siksa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Ginel, chodzi Ci o szaliczek Andrzeja? :D Opatulił się bo ostatnio zaliczył telepawke. Poranek był piękny ale reszta już mniej. Przykosa wyglądało bajecznie ale chyba bolki z niej wywiało co zresztą przepowiadałeś. Dopadłem tylko tego marudera. Druga miejscówka zgodnie z przewidywaniem była zajęta. Czesał ją od rana jakiś gościu. Siadłem mu za plecami i skutecznie zraziłem do dalszego molestowania ryb. Potem musiałem się posłużyć całą wiedzą na temat łowienia na łamańce. Detale ogrywały cholernie ważną rolę. Przez 4 godzimy oddaliśmy rekordowo małą ilość rzutów ale pustych przebiegów było też rekordowo mało. Te Twoje tereny i bolki dały mi do myślenia.

Pięknie Robert :D No Andrzej wdzianko miał niezłe choć ja w tym samym dniu u nas chodziłem z krótkim rękawkiem :mellow:

Choć fota robiona pewnie z rana <_<

Ja wczoraj zaliczyłem 3 sztuki ale niezgodne z naszym regulaminem :D Ale cos czuje że sezon z bolkami zakończe jednak pozytywnie :D

No jak już Robert widzę napomniał był duży bolek ale tylko był.

Pojechałem sobie zobaczyć kilka miejscówek co w nich słychać. Niestety każda była zajęta( jak to weekend koło Połańca :angry: )

Na początek po ciemku zaliczyłem 4 sandacze z główki. Potem długo długo nic aż do godziny około 10. Pomijając fakt że biczowałem tą wodę już koło 2 godzin stojąc w jednym miejscu i rozmawiając z wędkarzem który zajmował miejscówkę. Był jednak na tyle uprzejmy i wydzielił mi troszkę rzeki do obłowienia. :unsure:

I tak gadam i nagle uderzenie moc i siła jest myślę sobie duży sandacz :o Ustawił się w nurcie i będzie tak stał aż sie troszkę podmęczy. Przypuszczenia się prawie sprawdziły w nurcie stał koło 5 minut i zaczął powoli schodzić pod brzeg. Tutaj troszkę małej wymiany siły między zawodnikami i po chwili widzę pięknego grubego BOLKA. Położył się pięknie na boku i otworzył pysk i tutaj zaczął się koszmar jakiego się nie spodziewałem przynęta ( mała uklejka z kotwiczka by Robert) wypadła z pyska. I wtedy Redzi dostał przysłowiowe buzi razem z oczkiem od bolesława który spokojnie odpłynął w wiślaną otchłań :wacko:

Oszacowany przez gapiów koło 10 sztuk na 90+ ja mu dawałem koło 90 ale z pewnością byłby dobrą konkurencją dla bolka Roberta.

Ja podejrzewam, że Redzi na kwiaty nie liczył :D Dla mnie ta informacja jest cenna bo wiem, że duże bolki nadal się uwijają a ponad to zaciął go w miejscu gdzie jesienią żeniłem się od kilkunastu lat. Niestety w tym roku nie ma baletów bo woda za wysoka ale ryby tam przypłynęły jak co roku i polują rozproszone co utrudnia łowienie. Trzeba tam zaglądnąć bo to duuuużo bliżej niż na cudowne ginelowe mety.

.

post-158-1348914172,6161_thumb.jpg

Te cudowne mety w sobotę nie były cudowne. Dwa brania=dwie ryby.Ale pomysł jest na niedzielę i poniedziałek za tydzień:)

Redzi nie przejmuj się największe się spinają. Zapewne macie tam takiego nie jednego.Jak się u mnie uspokoi odwiedzę w grudniu wasze strony.

U nas łowienie z wierzchu po pierwszym listopada jest raczej nudne. Podejrzewam, że z dna nadal będzie można łowić ale to już jest jednak po wielkim żarciu. Nawet bolki w kanale ostro siadają. Grudzień to chyba najgorszy okres przynajmniej dla mnie bo nadal nie złowiłem w tym miesiącu bolka. A te Twoje bolki plażowe ewidentnie lubią dobrą pogodę. Mieliśmy już tam nie jechać ale chyb wpadniemy we wtorek bo trudno tak odpuścić jak stado się nie rozleciało. Łowienie na chlapaki potwornie uzależnia :D

Te cudowne mety w sobotę nie były cudowne. Dwa brania=dwie ryby.Ale pomysł jest na niedzielę i poniedziałek za tydzień:)

Redzi nie przejmuj się największe się spinają. Zapewne macie tam takiego nie jednego.Jak się u mnie uspokoi odwiedzę w grudniu wasze strony.

Ja się nie przejmuje bo wiem że owe są jak nie ten to może następny :D Ja i tak w tym roku połowiłem :D

A jak tu wpadniesz już do nas to se weź stalki mogą się czasem w grudniu znacznie przydać :D :unsure:

strzalka, gratulacje. Teraz każdy bolek liczy się podwójnie, a może i potrójnie. Co do akcji przynęty to my chyba wolniej prowadzimy stąd różnica. Można osłabić drgania dając agrafkę lub jakieś inne luźne połączenie z przynętą.

To ja nie bede mnozył :mellow: 9 godzin na przykosie. Najpierw szybko złowione 3 ,, hotfishe ,, , a pozniej mozolne łowienie do wieczora przy dnie. W sumie prawie 10 ryb.

No to aby do przyszłego tygodnia...

P.s Czytałem ze wyszło troche brzydko w tymze watku , od momentu mojego komentarza w stosunku do Redzi ego.

Przyznam chciałem zazartowac, moze nazbyt smiało. Nie wyczułem Twojego poczucia humoru. Uznałes to za atak. Przepraszam.

Mysle ze niema co. Trzeba sie skupic na boleniach, one tu najwarzniejsze. Musze jeszcze pokombinowac i pouczyc sie łowienia z dna. Strasznie to wciagajace. Mam nadzieje ze podtrzymamy watek...w wiekszym gronie.

Pozdrawiam i przesyłam fotke ku pokrzepieniu serc.

Dziś odwiedziliśmy Ginela miejscówkę. Zaczęło się nieciekawie bo była zajęta przez buraka który widział Cię Ginel i chwalił się, że wyjął po Was 2 szt. Jak popatrzyłem na tą przykosę to powiedziałem do Andrzeja, „tu nie ma ryb...” Andrzej staną na beszczela obok buraka i - nic nie złowili. Ja dosyć szybko wytypowałem miejsce gdzie bolki przeskoczyły. Niestety trzeba było przejść ponad połowę Wisły aby je dosięgnąć. Ryby bardzo szybko pokazały, że nie będzie łatwo. Wymęczyliśmy 2 szt. na łamańce i jednego na ukleje. Było też kilka kapitalnych akcji, jak to przy łowach na łamańce. Najpiękniejsza to jak obok płynącej blaszki wyskoczył spory bolesław i wpadł za blaszką. Widzieliśmy jak robi błyskawiczny zwrot i pruje za przynętą. Potem przykleił się do niej i walił w nią 3 x, ale nie poczułem charakterystycznego szarpnięcia i ryba w końcu odpuściła. Na miejscówce z przedostatniego wyjazdu, pielgrzymki buraków molestują przykosę. Jeden z nich skarżył się, że „w niedziele pięciu a tero od paru dni nie chco brać”. Czyżby szczepienie pomogło? Od czasu do czasu coś się pokazało ale nie reagowały na przynęty. Bez dopalacza w postaci dobrej pogody trudno będzie się z nimi dogadać.

Witaj,

W zasadzie to z grubsza domyślam się o co chodzi jak używasz określenia burak ale myślę sobię, że wartoby doprecyzować definicję. O ile określenie mięsiarz lub podobne jest dla wielu jasne to burak jako określenie nie koniecznie jest związane z naszym hobby. Mam do Ciebie duży szacunek z racji tego co osiągnąłeś z wędką w ręku jak i z racji Twojego podejścia do ochrony resztek ryb, które się ostały w naszych wodach, ale nie nazywałbym osoby o niższym stopniu świadomości niż Ty burakiem. Przypomniał mi się taki dowcip - przepis na przecier z buraków - wrzucić granat do PKS-u.

Zamiast nazywać ludzi burakami, chamami, ćwokami próbujmy podejmować działania zmierzające do zmiany ich punktu widzenia.

Nie, żebym był przesadnym estetą, ale tego typu określenia w stosunku do osób których najprawdopodobniej nie znasz mogą być krzywdzące i nie przystają do poziomu tego forum - a napewno do poziomu Twoich świetnych zdjęć.

Pozdrawiam,

Piotr