marcin1521 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 czesc andrzej jaki ten świat mały poznajesz mnie pisałem w sprawie bromby do ciebie u mnie bolki juz spią <_< Odraz rulezzz tylko szkoda że tak daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Lipiński Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Dla porównania-fotka z lampą.(mam już kabelek by ustawić lampę z boku-powinny być ładniejsze fotki,ale na razie jest zbyt krótki...) . Zamiast strugać wolę łowić Ale idzie zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Piekne zdjecie i piekne ryby PS: Tez chcialbym miec tutaj taka piekna rzeke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Niestety,zostały jeszcze tylko 3 tygodnie.... A to mikołajkowy prezent jedruś cosik mnie sie wydaje ze to ta sama wda na ktorej mialem okazje poznac cię osobiscie... dobrze mi sie wydaje? to samo pomyslalem jak zobaczyłem tą fotke gratuluje grudniowych bolków ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Andrzej jak chcesz bardziej plastyczny efekt to załóż na palnik lampy biała chusteczkę do nosa. czystą oczywiście Ona zadziała jak rozpraszacz i nieco zmiękczy ostre światło flasza. Inną opcją jest ustawienie lampy na -0,7 EV w stosunku do tego co pokazuje ci światłomierz. No i oczywiscie praca lampy na drugą zasłonkę migawki tzw. fill in. koniec OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Lampa tylko na kablu w tym przypadku dałbym z lewej i założył na nią niebieski filtr. Najtańszy z reklamówki przeźroczystej barwionej, bo można ją składać x razy i osłabiać + rozpraszać błysk do czasu zgrania go otoczeniem. Ponad to radżę nie skracać czasu bo niewielki poruszenie da efekt zmiękczenia a drugi plan po za zasięgiem błyski wyjdzie wyraźniej i z delikatnym rozmyciem wody. Mieszanie światła to ciekawy temat. Remek może tu coś dorzucić na temat balansowania bielą. Sorrki za off... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 .... niebieski filtr. ...... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1521 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 panowie ile trza wydac na aparat zeby robił takie foty ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Aparat sam zdjec pieknych robic nie bedzie. Tak samo jak sprzet wedkarski swiatowej klasy ryby sam nie zlowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Lipiński Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Bardzo cenne uwagi Ja pstrykam z lampą na ustawieniach manualnych(na automacie całkowita porażka...),ale mam za mało czasu na dokładne wymierzenie światła(rybka pływa na uwięzi...) a niestety aby uzyskać w miarę jasny horyzont trzeba mocno zejść z czasem Na lampie mam zawsze klapkę rozpraszającą ale to ta która jest w zestawie.Być może więcej dałaby taka nasadzana ale chciałbym najpierw sprawdzić u kogoś nim sam kupię.Kolejnym razem na pewno poeksperymentuję z chusteczką i reklamówka Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Lipiński Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Ha!Prawie to samo chciałem odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Mój aktualny faworyt to Canon EOS 5D Mark II. Zdjęcia może na kolana nie rzucają ale filmy HD już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1521 Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 spox postaram się zakupic aparacik na drugi rok chyba ze mnie z domu wyrzucą to Canon EOS 5D Mark II. ma możliwosc filmowania w HD ładny odpas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 ..do tego pomyśl o dobrym szkle...czyli drugie tyle co lustro ...i z pół roku na okiełznanie tego ustrojstwa..przy dobrych wiatrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 Mój aktualny faworyt to Canon EOS 5D Mark II. Zdjęcia może na kolana nie rzucają ale filmy HD już tak. A ja myslalem ze aparat fotograficzny jest do robienia zdjec a nie filmow. Co sie porobilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2008 właściwie to pozostaje pogratulować wiedzy .... o rybach....o zdjęciach.... i chyba samozaparcia. grudzień i boleń to niestety jakaś czarna magia dla mnie na szczęście to dopiero pierwszy sezon nauki tej ryby i jej zachowań. może kiedyś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Tomek_N, kamera i aparat ma taką samą konstrukcję a filmowanie to nic innego jak zdjęcia seryjne 25 – 30 klatek na skundę. Czy będzie to 2 w 1, to tylko wola producenta. Do niedawna panował trend, że do lustrzanek nie wypada. I to był błąd. W Canonie za 2700 $ jest matryca dużo lepsza niż w topowych kamerach Sony za ponad 4000 $. Zastosowano małą kompresję aby wykorzystać walory matrycy i tak mamy kamerę w aparacie która bije jakością dużo droższą kamerę. Jedyny minus to brak elektrycznego zooma, ale przy odrobinie wprawy można najazdy robić ręcznie. Plus to możliwość wymiany obiektywów. Ja już myślę o filmie z bolakmi w roli głównej w technice HD. To będzie coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Rozumie I na tym moze zakonczmy ten Off Topic Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Byliśmy dziś z Redzim spróbować szczęścia. Bolka nie złowiliśmy ale wiem, gdzie są bo jeden wypłyną zobaczyć co to za ruch się zrobił i zamieszał ostro wodę. Było też 5 minut nadziei bo Redzi zapiął coś niegłupiego. Niespodzianki jednak nie było, wyholował sandacza 2 kg. Mój największy sukces dziś to wyjęcie mu z przełyku uklejki. Poszło dobrze i ryba dała ostrego nura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 A no się było się widziało i to co miało wziąść nas olało Ale zanderek się zapiął ja dziś pojechałem w inne miejsce ale tam już od dłuższego czasu cisza chyba dopiero na wiosne bedzie tam można liczyc na jakieś efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Nie trzeba prosić. Pamiętam, ale mam problem techniczny. Chciałem tu pokazać oryginalny skan z kliszy bo ryba wypełnia tylko 1/3 kadru co da pojęcie o działaniu szerokiego kąta który nic nie powiększył. Niestety mój napęd nie czyta płyty a w podglądzie pokazuje się kawałeczek zdjęcia. Jutro będę ponownie w domu i przekopie kilkaset CD w poszukiwaniu kopii lub pliku do druku. Tak, tak: krowa to piękny ptak. Jakby ktoś nie zauważył to właśnie kończy się sezon na bolenie. Wszyscy się przymknęli, bo czekają na Robertową rewelację, a tu guzik. Dziwi mnie, że ktoś, kto złowił ponadmetrowego bolenia nie zachował nawet jednej kopii (nawet roboczej) zdjęcia - szczególnie, że taki z niego Och-Ach fotograf. Sorry Robert, ale nie zamierzam przed Tobą, sr...ć po nogawkach i powiem (jak zawsze) to co myślę, bo nie lubię jak ktoś robi z gęby cholewę. Od 17 - go listopada to kupa czasu. Pomimo, iż uważam, że twój bolek z tego roku mógł być cięższy od zgłoszonego do WP nowego rekordu Polski, to jeśli nie pokażesz zdjęcia jeszcze w tym roku to będę Cię uważał za nowego barona „Munch... coś tam coś tam boleniowego, a nie GaDzę, który pokazał fotę pięknego sandała w wątku sandaczowym. A przy okazji pozdrawiam GaDzę, który został zaszczekany na tym forum, a udowodnił, że łowi piękne ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 A koledze to co ?..... świąteczna gorączka się udzieliła ?Bo nie wydaje mi się że stawianie kogoś w pozycji wielbłąda (lub wymuszanie udawadniania że nim nie jest) nie świadczy o dobrym wychowaniu.A że ktoś ma problemy techniczne (ryba złowiona dość dawno), albo nie mieszka w domu (jak duża część użytkowników tego forum)lub co gorsza jedno i drugie to nie znaczy że wciska kitBo w tym wypadku podejżewam że się akurat mocno mylisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Trochę taktu kolego ... i życzę jutro smacznej Wigilii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Robert2, boleńz tego roku 91 cm a noże więcej, wywoła nie lada kontrowersje na jednym forum. Oskarżono mnie o znęcanie się nad rybą i fałszerstwo fotografii bo podobno mam ustawiono dłonie nie tak jak trzeba. Powiedz mi ja tu wstawić fotkę zrobiona dużo gorzej od tej zaprezentowanej? Mam wywołać kolejną dyskusję? Ja widzę tylko jedno wyjście, filmować mierzenie i ewentualnie ważnie. Ale i tu o nie dam głowy, że nie będzie dymu. Wybieran\m święty spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2008 Trochę taktu kolego ... i życzę jutro smacznej Wigilii ... Ja Tobie Paweł też życzę wszystkiego najlepszego, chociaż Wigilia jest dopiero jutro, a nie dzisiaj. Wszystkim użytkownikom tego forum życzę wszystkiego najlepszego, także Jakubowi i Robertowi. @JakubWiem, że większość z Was traktuje Roberta jak guru, ale dla mnie jest On (z całym szacunkiem dla Niego) takim samym szeregowym użytkownikiem tego forum jak każdy inny i możesz być pewien, że Ciebie potraktowałbym tak samo. To on sam się zadeklarował, że coś zrobi a tego nie zrobił - a moim zdaniem mężczyzna tak nie postępuje. Z całym szacunkiem, dla Ciebie, ale myślę, że nie powinieneś wybiegać przed orkiestrę. Zamiast tego należałoby najpierw pozwolić się wypowiedzieć osobie bezpośrednio zainteresowanej, a myślę, że On sam potrafi się obronić – ale jeśli trzeba to stawię czoło i Tobie i pozostałym hordom wyznawców Roberta. Tak naprawdę to zależało mi na ożywieniu tego wątku, który umierał śmiercią naturalną, a obawiałem się, że w Święta mogę nie znaleźć na to czasu. Jak widać cel (tzn. ożywienie wątku) osiągnąłem, a jeśli kogoś przy okazji uraziłem to z góry przepraszam. P.S.Ciekawe, że gdy prowadziłem polemikę z innymi użytkownikami forum to nikt się nie wtranżalał np. z @Harpem – przy okazji @Harp szczere pozdrowienia i życzenia wszystkiego najlepszego dla Ciebie i dla całej Twojej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi