Skocz do zawartości

BOLENIE 2008

Siksa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzięki za docenienie moich zdjęć :D

Już nie mogę się doczekać maja i kolejnych boleniowych wypraw.

Swoją drogą to mimo że uwielbiam łowić na Gwdzie, to i tak sezon boleniowy zacznę na Odrze, bo to bez dyskusji najlepsza boleniowa rzeka w PL (moim skromnym zdaniem).

Korzystając z okazji - życzę wszystkim kolegom szczęśliwego Nowego Roku no i połamania wędek na boleniach. Moje wędkarskie życzenie na 2009r - boleń 90cm.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam,

Dzięki za docenienie moich zdjęć :D

Już nie mogę się doczekać maja i kolejnych boleniowych wypraw.

Swoją drogą to mimo że uwielbiam łowić na Gwdzie, to i tak sezon boleniowy zacznę na Odrze, bo to bez dyskusji najlepsza boleniowa rzeka w PL (moim skromnym zdaniem).

Korzystając z okazji - życzę wszystkim kolegom szczęśliwego Nowego Roku no i połamania wędek na boleniach. Moje wędkarskie życzenie na 2009r - boleń 90cm.

Pozdrawiam.

Och nie bądź już taki skromny :mellow:

A tego czego Ty sobie życzysz, to ja sobie też życzę B) i życzę tego Tobie oraz pozostałym forumowiczom :D - może poza Robertem, ponieważ dla niego 90-tka nie będzie pobiciem życiówki (Jemu życzę metrówki - grubasa B) ).

Byłem dziś na kilku minut nad Wisłą wziąć kilka głębszych oddechów i tak sobie patrzyłem na wodę, słonko święciło i pomyślałem sobie, że nie zdziwiło by mnie gdyby gdzie bolek przywalił. Niestety musiałem wracać. A kolega Redzi pojechał w miejsce x i widział kilka niezłych walnięć. Bolka nie złowił bo zaciąć suma który go tradycyjnie wytarmosił i se popłynął :D

Patu, to nie jest taka prosta zależność. Fakt, że chodzi o trochę ciepleszą wodę. Tylko ona jest cieplejsza cały czas, a takie numery jak dziś się zdarzają. Kluczem jak zwykle jest ukleja. Wiec mamy tu kilka czynników: cieplejsza i wolniej płynąca woda, ukleja, pogoda, bolki. Ja dziś wyczułem tylko pogodę ale niestety nie przewidziałem pojawienia się uklei w dużych ilościach. O tej porze roku mało bywam więc i wiedza mała. W sezonie dużo lepiej mi to wychodzi. U nas ta umiejętność to podstawa i klucz. A co do życzeń to mnie cm nie interesują. Marzy mi się bolek ponad 10 kg bo przyznam, że mnie ten niemiecki rekord wnerwia <_<

W sezonie bym tego nie napisała ale mam zimę. Dziś miałem piękne branie bolka na łamańca z bryzgami i w ogóle :D Ryba niestety spadła po sekundzie ale radocha była :D Miałem też coś na uklejkę ale, to z dna, więc mogło być wszystko. Może jeszcze jutro spróbujemy?

U nasz śryz spływał sporadycznie więc nie stanowił problemu ale lód na przelotkach już tak. Było za to pięknie. A do maja nie będę czekał bo wyczaiłem, jakieś 100 m wody która nie jest we władaniu PZW więc możemy sobie tam poćwiczyć aby nie ścipieć :D

I to jaka radocha :D szczególnie ten atak na tle opadającej mgły :D Co do jutra to się zobaczy, ale dziś kusiło oj kusiło :unsure:

Wczoraj również kusiło, ale było brak przynęt boleniowych i skusił sie tylko sum i niestety wygrał jak się okazuje ostatnią walkę tego roku :D

Więc tak. Łowiłem na 8cm twistera na 10gr główce. Przez ponad 3 godziny stania w praktycznie 1 miejscu nawet uderzenia. Później już nieco zrezygnowany obserwowałem jak pluskały się bolki też nie do złowienia z braku przynęt. I nagle branie oczywiście jak na suma przystało lokomotywa się włączyła i pod prąd. Kilka razy wychodził mi do wierzchu po czym znowu nurkował i tak z 4 razy. Wziął sobie nieco żyłki i był chyba z tego bardzo zadowolony bo po jakiś 5 minutach walki zwyczajnie się odpiął pozostawiając mi mase śluzu na żyłce. Hak w główce był w porządku więc był słabo zapięty. No ale jak pisze Robert może jeszcze jutro się uderzy :D

Do Redziego pewne rzeczy docierają bardzo powoli. Właśnie go dziś spytałem ile ryb musi jeszcze stracić aby słuchał co mu radzę. Odpowiedział, że pewnie trochę musi stracić :D Tu się kłania to smutne ale prawdziwe przysłowie, o tym, że nikomu nic nie dają doświadczenia innych.

U nasz śryz spływał sporadycznie więc nie stanowił problemu ale lód na przelotkach już tak. Było za to pięknie. A do maja nie będę czekał bo wyczaiłem, jakieś 100 m wody która nie jest we władaniu PZW więc możemy sobie tam poćwiczyć aby nie ścipieć :D

Robert, ja mam takiej wody ( czyt. Odry) z 80km...boleń nie ma tak wogle okresu ochronnego :D

http://www.rspregalica.pl/?plik=bolen&opis=o_gatunkiryb