Tomek88 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Bez kołowrotka będzie mniej pod takim kątem jak na zdjęciach, co za tym idzie lżej dla nadgarstka jednak to mało praktyczne nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Żadnych więcej banów dla Skippiego!!!!!!! Aż strach pomyśleć,co następnym razem wymyśli . Mam wielką ochotę wziąć się za bary z mitem o przebłyszczeniu/przełowieniu oraz z mitem o szczupaczej mądrości. Czyli zdolności do zapamiętywania doświadczeń, wiedzy o tym ze żyłka to żyłka a na końcu wisi niebezpieczny hak. Tyle że nie będąc ichtiologiem, musiał bym pogrzebać w literaturze przedmiotu czyli o budowie rybiego mózgu i ogólnie o anatomii. Nie wiem czy mam na to ochotę.Choć powyższe to dla mnie, w świetle moich wędkarskich doświadczeń, ewidentny mit.To by dopiero było pole do popisu i awantur! Aż mi się gęba śmieje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Chłopaki złamcie mit i idzcie na ryby, bo takie teoretyczne przepychanki nic nie dadzą. I zarówno ten co sądzi że ma wyważony zestaw, i ten co twierdzi że to nie jest możliwe i tak każdy z was złowi rybę... jeśli będzie umiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Jak to co wymyśli??? :o ...................................To samo co "Wolf".... W takim wypadku nie będę żadnych lewych kont zakładał. Pójdę sobie precz i już. Żeby mnie nikt od sierściuchów nie wyzywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Kurde z fizyki jestem cienki ale widze ze ten test (z calym szacunkiem dla skippiego66, ktory zadal sobie trud) jest zbyt ze tak powiem prosty.Wedka ma swoja mase, kolowrotek ma swoja mase.Przyciaganie ziemskie dziala na wedke jak i na kolowrotek.To trzeba by obliczyc stosujac jakis wzor biorac pod uwage dlugosc wedki (niekoniecznie sprezystosc, mysle ze ona az tak wielkiego wplywu by nie miala) oraz przyciaganie ziemskie.Blank powinien wazyc tyle samo bez wzgledu na kolowrotek poniewaz kolowrotek jest odizolowany od kija, tzn jest on na stalym podparciu i tylko na podparciu kolowrotka roznica bedzie, bo kolowrotek ciezszy bedzie klad wiekszy nacisk na uchwyt ktory jest na krzeslach niz na wedke.Uzyj dzwigni na wedce nie na kolowrotku wtedy bedzie roznica.Do tego dochodzi jeszcze jedna zaleznosc, ciezszy kolowrotek jest przeciwwaga dla szczytowki na ktora dziala sila jaka wywiera pracujaca przyneta, i o tyle mniej musimy z nia walczyc o ile ciezszy jest kolowrotek, i po to sie stosuje odpowiednia wage kolowrotka.Kij leci na pysk i meczy reke poniewaz ta wage ktora ma miec kolowrotek a nie ma my musimy kontrolowac uzywajac sily podczas lowienia a wiec miesien naprezony o iles tam % z kazda sekunda.Njalepiej to widac w praktyce podcazas lowienia zbyt lekkim kreckiem, lapa boli bo kreciek nie ma odpowiedniej przeciwwagi dla sily dzialajacej na szcyt, oraz rzucajac uzywamy wiecej sily niz dobrze wywazonym sprzetem gdzie wystarczy ruch reki i przeneta leci sama.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Michał,a czy nie łatwiej znaleźć środek ciężkości wędki z kołowrotkiem i bez? Jeżeli Ci się zmieni jego umiejscowienie,to chyba ten kręcioł jednak coś daje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 W takim wypadku nie będę żadnych lewych kont zakładał. Pójdę sobie precz i już. Żeby mnie nikt od sierściuchów nie wyzywał.Michał z mojej strony to żart był... Ot tak w czasie "spożycia" napisany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Kurde z fizyki jestem cienki ...Nooo. A tak poważnie, tu zupełnie nie ma potrzeby nic liczyć a test faktycznie prosty i dlatego dobry. Dał jednoznaczną odpowiedź, że niezależnie od kołowrotka, szczytówka wywierała taki sam nacisk. O to w tym chodziło. O nic więcej.Aha, przyciąganie ziemskie w trakcie eksperymentu było stałe i jednakowe dla wszystkich elementów składowych. Zaufaj mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Michał,a czy nie łatwiej znaleźć środek ciężkości wędki z kołowrotkiem i bez? Jeżeli Ci się zmieni jego umiejscowienie,to chyba ten kręcioł jednak coś daje.Nie! To błędne założenia. Ale to już było przecież wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Michał,ja do tej pory obcieram łzy po snookerze !Dawno nikt mnie tak nie rozbawił . Nie będę pisał co sądzę o tym wyważeniu,bo pewnie też bym miał wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Tak. Proporcjonalnie. Im dalej od uchwytu tym lepiej wyważy. Może nam nawet wędzisko "przewrócić".Pytanie tylko ilu, i jak długo, w ten sposób trzyma wędzisko.Również trzymam często za fore.................................. przy zmianie stanowiska http://www.outdoorlife.com/blogs/gone-fishin%E2%80%99/2012/08/fishing-basics-how-hold-spinning-rodsA najlepiej z takim kołowrotkiem.https://www.innovativereeltechnologies.com/ Edytowane 28 Lutego 2014 przez makamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Nie znam się więc będzie niefachowo ale przypominam sobie doświadczenie z wbijaniem gwoździa młotkiem.Najpierw wbijamy normalnym młotkiem i tutaj nie ma problemu. Potem na trzonek młotka z drugiej strony zakładamy przeciwwagę i wbicie gwoździa staje się problematyczne.Być może waga kołowrotka nie ma takiego znaczenia w wyważeniu wędki ale może mieć wpływ na komfort łowienia.Jeśli to bełkot to wybaczcie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Być może waga kołowrotka nie ma takiego znaczenia w wyważeniu wędki ale może mieć wpływ na komfort łowienia.Jeśli to bełkot to wybaczcie ;-)Brawo! O to chodzi. Ma wpływ na komfort. I tylko na komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 http://www.outdoorlife.com/blogs/gone-fishin%E2%80%99/2012/08/fishing-basics-how-hold-spinning-rodsPowtórzę się ale... Człowiek uczy się całe życie . Zobacz Bartek a ja durny od 1974 roku (oficjalnie) wędkę źle trzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Powtórzę się ale... Człowiek uczy się całe życie . Zobacz Bartek a ja durny od 1974 roku (oficjalnie) wędkę źle trzymam Ja najczęściej też tak trzymałem.Tu jednak piszą ,że taki chwyt z biomechanicznego punktu widzenia jest najlepszy bo najbardziej naturalny i w formie zaciśniętej pięści najsilniejszy.No i najmniej męczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Nooo. A tak poważnie, tu zupełnie nie ma potrzeby nic liczyć a test faktycznie prosty i dlatego dobry. Dał jednoznaczną odpowiedź, że niezależnie od kołowrotka, szczytówka wywierała taki sam nacisk. O to w tym chodziło. O nic więcej.Aha, przyciąganie ziemskie w trakcie eksperymentu było stałe i jednakowe dla wszystkich elementów składowych. Zaufaj mi. Skippi ty nie zrobiles testu na wywazenie wedki kolowrotkiem, ty zrobiles test na wywazenie kolowrotka wedka.Zaufaj mi to ze przyciaganie ziemskie bylo jednakowe to fakt jednak masa kolowrotka byla inna a co za tym idzie waga mogla pokazac inaczej tylko i wylacznie nie na wedce ale na tych listewkach tzw uchwycie.Jesli zrobisz taki uchwyt listewkowy na wedce i podepiniesz rozne kolowrotki to wtedy waga wedki na szczytowce bedzie pokazywala rozne wartosci, o ile sie zalozysz??Masa kolowrotka nie ma nic do rzeczy jesli jest on na stale umieszczony w uchwycie, ta masa kolowrotka dziala na uchwyt z uchwytu na krzesla z krzesel na podloge.Jak usiadziesz na fotelu a na wadze z boku polozysz kilocukru to kilo cukru na wadze bedzie wazylo kilo, jesli wezniesz ten cukier w reke i staniesz na wage to bedzie wazylo kilo+twoja waga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 http://www.outdoorlife.com/blogs/gone-fishin’/2012/08/fishing-basics-how-hold-spinning-rodsA najlepiej z takim kołowrotkiem.https://www.innovativereeltechnologies.com/Do d..y takie trzymanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Michał,ja do tej pory obcieram łzy po snookerze !Dawno nikt mnie tak nie rozbawił . Nie będę pisał co sądzę o tym wyważeniu,bo pewnie też bym miał wakacje Tylko widzisz Ricci, problem polega na tym... że ja.... wstyd się przyznać... naprawdę.... oglądam snookera. Bardzo lubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Ja zrobiłem tak; Wziąłem w garść Favourite 7 stop 1 uncja o wadze własnej ok.78 gram wiadomej firmy na H.Wędzisko ma przesuwane pierścienie pozwalające umieścić kołowrotek w różnych miejscach rękojeści. Do badania przeznaczyłem 2 Cardinale o wyraźnie różnej wadze-c-3 i 44.Zgodnie z przedstawionym założeniem oba kołowrotki powinny umożliwić wyważenie zestawu będąc przymocowanymi w tym samym miejscu rękojeści. Tak się jednak nie stało.Lżejszy kołowrotek wyraźnie chciał być bliżej szczytówki,a cięższy mógł być umocowany od niej dalej. Tak więc waga kołowrotka ma znaczenie w wyważeniu zestawu,a uchwyt z pierścieniami to ułatwia.-nawiasem mówiąc polecam. kardi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Skippi ty nie zrobiles testu na wywazenie wedki kolowrotkiem, ty zrobiles test na wywazenie kolowrotka wedka.Zaufaj mi to ze przyciaganie ziemskie bylo jednakowe to fakt jednak masa kolowrotka byla inna a co za tym idzie waga mogla pokazac inaczej tylko i wylacznie nie na wedce ale na tych listewkach tzw uchwycie.Jesli zrobisz taki uchwyt listewkowy na wedce i podepiniesz rozne kolowrotki to wtedy waga wedki na szczytowce bedzie pokazywala rozne wartosci, o ile sie zalozysz??Masa kolowrotka nie ma nic do rzeczy jesli jest on na stale umieszczony w uchwycie, ta masa kolowrotka dziala na uchwyt z uchwytu na krzesla z krzesel na podloge.Jak usiadziesz na fotelu a na wadze z boku polozysz kilocukru to kilo cukru na wadze bedzie wazylo kilo, jesli wezniesz ten cukier w reke i staniesz na wage to bedzie wazylo kilo+twoja waga Już daj spokój Grunwaldzie drogi. Przecie wędka i kołowrotek to jedność, scalona uchwytem. Mój test jest naprawdę dobry i miarodajny. Może trafi się na forum jakiś fizyk albo chociaż pasjonat, żeby potwierdził ze mam rację. Czasami samotnie trudno się przebić a ludzie wymyślają takie niestworzone rzeczy, żeby tylko podważyć prawidłowość eksperymentu, że doprawdy nie mam siły z nimi walczyć i prostować pokręcone ścieżki luckiego myślenia.Najgorzej z tymi którzy nic nie rozumieją a gardłują. Nie mówię o Tobie oczywiście. Tak sobie głośno dumam. Najbardziej lubię stwierdzenia w rodzaju: nie masz racji bo w tivi mówili inaczej albo w gazetach napisali. Ludzie niezdolni do refleksji z takich czy innych powodów, uwielbiają się podpierać mediami. Najgorzej że zazwyczaj kolorowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Ja zrobiłem tak; Wziąłem w garść Favourite 7 stop 1 uncja o wadze własnej ok.78 gram wiadomej firmy na H.Wędzisko ma przesuwane pierścienie pozwalające umieścić kołowrotek w różnych miejscach rękojeści. Do badania przeznaczyłem 2 Cardinale o wyraźnie różnej wadze-c-3 i 44.Zgodnie z przedstawionym założeniem oba kołowrotki powinny umożliwić wyważenie zestawu będąc przymocowanymi w tym samym miejscu rękojeści. Tak się jednak nie stało.Lżejszy kołowrotek wyraźnie chciał być bliżej szczytówki,a cięższy mógł być umocowany od niej dalej. Tak więc waga kołowrotka ma znaczenie w wyważeniu zestawu,a uchwyt z pierścieniami to ułatwia.-nawiasem mówiąc polecam. kardiAle sprawdziłeś to empirycznie czy tylko kołowrotki tak chciały? Podeprzyj to jakoś, dokładnie w tym samym miejscu i sprawdź na wadze. Możesz na dynamometrze. Żeby to było miarodajne. Najpierw trzeba przyjąć prawidłowe założenia do eksperymentu, ot co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Zresztą niebawem dokonam kolejnych eksperymentów z różnymi wędkami, obfotografuje, wyniki zanotuję i wrzucę na forum. Czym oczywiście dalej nie przekonam wątpiących i kamienie pozostaną podniesione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Skippi nie obraz sie ja naprawde nie jestem ci wrogiem jasne ze rekojesc jest scalona z wedka ale nie na wedce zastosowales dzwignie tylko na uchwycie i w tym momencie waga kolowrotka nie dziala na wedke tylko na uchwyt dlatego waga na szcycie jest jednakowa.Toz to nawet zbrew prawom fizyki aby wedka tyle samo wazyla jak ja obciazysz roznym ciezarem.Ciezar kolowrotka zabiera uchwyt ktory jest oparty na krzesle.Zamontuj kolowrotki w uchwycie wedki , te listewki poloz na krzeslach i poloz blank juz z kolowrotkiem (w tym samym miejscu z roznymi kolowrotkami) nawet w miejscu gdzie trzymasz reke a nawet za kolowrotkiem i wtedy zmierz nacisk wedki na wage.Uwierz mi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Ameryki są na zachód i są tez na wschód od nas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Tylko widzisz Ricci, problem polega na tym... że ja.... wstyd się przyznać... naprawdę.... oglądam snookera. Bardzo lubię... Rozbawił mnie komizm sytuacji. Tu napinka,przyciągania ziemskie,loty nad gniazdami,a główny sprawca snookera ogląda..siła spokoju! .Zmusiłeś mnie,żebym polazł teraz do garażu i poskręcał swoje zestawy,bo rano machając jednym z nich nie zastanawiałem się nad w/w kwestią. Po czym empirycznie stwierdziłem że,chyba mam to w głębokim poważaniu,wyważa czy nie wyważa? Ważne że,pasuje do łapy i spełnia swoją rolę! Nad opcją perfekcyjnego wyważenia nie będę się rozwodził 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi