Skocz do zawartości

Jerkbait's Myth Busters czyli Wędkarscy Pogromcy Mitów! Edycja specjalna.

skippi66

Rekomendowane odpowiedzi

Tak po chłopsku.

Jeżeli ciężarek nie wystaje poza łapę (punkt podparcia), to nie ma znaczenia. Jeżeli wystaje, to ma. Kołowrotek wystaje. Niech ciężarkiem będzie metrowy pręt o masie 1kg i ołowiana kulka o masie 1kg. Drut złap za jeden z końców. Reszta oczywista, przykład przejaskrawiony. Nara.

Idę sobie powyważać drzwi do lodówki... bo tam jest piwo. Wezmę łom, o masie 1kg, bo kulą ołowianą nie podważę (m. in. za krótka, za mały moment).

Aaaa widzisz, teraz rozumiem. Tylko znowu, co to za moment? Niewyczuwalny. Tu nie chodzi o badanie pisma świętego a moja piwnica to nie laboratorium uniwersyteckie.

Piwo to niezły pomysł.

Aaaa widzisz, teraz rozumiem. Tylko znowu, co to za moment? Niewyczuwalny. Tu nie chodzi o badanie pisma świętego a moja piwnica to nie laboratorium uniwersyteckie.

Piwo to niezły pomysł.

Ale cała dyskusja jest lekko z d..., wiec pomyślałem, że się podepnę ;)

Ale cała dyskusja jest lekko z d..., wiec pomyślałem, że się podepnę ;)

Może i z d..., tylko że jak dzwonię do znajomego rodbuildera żeby mnie nową wędkę ukręcił za bez mała 1,5 klocka a ten pyta pod jaki kołowrót ma ją wyważyć, to mnie natychmiast szlag trafia. Za 1,5 klocka mnie trafia!

• Like 1

Może i z d..., tylko że jak dzwonię do znajomego rodbuildera żeby mnie nową wędkę ukręcił za bez mała 1,5 klocka a ten pyta pod jaki kołowrót ma ją wyważyć, to mnie natychmiast szlag trafia. Za 1,5 klocka mnie trafia!

To fakt, masz rację.

Następnym razem, powiedz mu, ze będzie to kołowrotek z nowego wypustu firmy x o wadze 1,2kg. Zobaczysz co zrobi, żeby wyważyć.

• Like 1

A nie pomyślałeś, że może chodzić mu o odległość od blanku czy wielkość szpuli by prawidłowo odstawić wejściową przeloteczkę?

"Mój rodbuilder", znana i szanowana za swoją twórczość osoba, zawsze twierdzi, że to wędka ma być wyważona, bez kołowrotka, właśnie po to, by z każdym młynkiem zagrała jak trzeba. Bo to nie on decyduje o wyważeniu:) I ja się z tym zgadzam po stokroć. Co bym do Jego wędek nie dokręcił, zawsze wyważenie jest identyczne.

• Like 1

..Różnica w umiejscowieniu środka ciężkości kołowrotka o przeciętnej masie 250 - 350 gr, będzie dla łowiącego w zasadzie niewyczuwalna. Max 1 gr na szczytówce, nie więcej. Mogę się założyć.

Skippi w tym swoim watku popadles w skrajnosci :) brniesz od poczatku w slepa uliczke.

ps. zakłada się glupi i chciwy B)

• Like 2

A nie pomyślałeś, że może chodzić mu o odległość od blanku czy wielkość szpuli by prawidłowo odstawić wejściową przeloteczkę?

"Mój rodbuilder", znana i szanowana za swoją twórczość osoba, zawsze twierdzi, że to wędka ma być wyważona, bez kołowrotka, właśnie po to, by z każdym młynkiem zagrała jak trzeba. Bo to nie on decyduje o wyważeniu:) I ja się z tym zgadzam po stokroć. Co bym do Jego wędek nie dokręcił, zawsze wyważenie jest identyczne.

Zawsze każę robić pod daiwowski rozmiar 3000. Wtedy gra ze wszystkim.

A jakby tak w ramach obalania mitów nie czepiać się obalania jednego i wszystkie te 'odgórne" zanegować?

To znaczy odrzucić jednocześnie:

- długość do łokcia

- anorektyczność programową uzbrojenia

- najlżejsze kołowrotki

A skupić się na tym dla kogo do czego, czym i gdzie,- to może wyszło by co osobistego  :P

• Like 1

A moim zdaniem na wyważenie kija ma decydującą role długość rękojeści,zbalansowanie blanku. Niektóre blanki są tak wyważone ,że biorąc je do łapek w miejscu gdzie byłby kręcioł wogóle nie lecą na pysk(np k2) ,a inne czujemy że nawet 30g w gałce może być mało ,aby dobrze wyważyć kij(np Vecter Boron)(przy tej samej długości i mocy)

Doczytałem dotąd i w 100% się zgadzam.

Balans blanku najpierw,długość rękojeści jak najbardziej,później rodzaj materiału na rękojeść( w zależności jaka długość preferujemy),gałki doważające owszem jeśli nie chcemy wydłużać rękojeści w nieskończoność.

Sam kołowrotek ma bardzo mały wpływ.Jeśli kij jest wyważony bez kołowrotka ,w okolicy miejsca mocowania młynka ewentualnie maks do końca standardowego fore,to w zasadzie każdą wędkę można wyważyć każdym kołowrotkiem,bo masy przybywa lub ubywa w okolicy chwytu.

• Like 6

Prosze sie wybrac na wiosenne łowienie po 10 godz dziennie przez 7 dni....  z wędka nieprzemyslana pod dany kołowrotek, nie mowic juz o przyneteach jakie beda miotane z danego kija...  No chyba ze na wyjazd zabierze sie dwa fotele i parkiet do łodzi :)

Edytowane przez yglo
  • Like 1

Prosze sie wybrac na wiosenne łowienie po 10 godz dziennie przez 7 dni....  z wędka nieprzemyslana pod dany kołowrotek, nie mowic juz o przyneteach jakie beda miotane z danego kija...  No chyba ze na wyjazd zabierze sie dwa fotele i parkiet do łodzi :)

Takie posty nic nie wnoszą, ponieważ są niemerytoryczne. Wszystko to odczucia: proszę się wybrać... wędka nie przemyślana do kołowrotka... itd. Tymczasem suche fakty, potwierdzone doświadczeniem fizycznym są zgoła inne. Zresztą każdy w łatwy sposób może to sprawdzić sam. Odwagi.

• Like 1