Skocz do zawartości

Ryobi Ecusima Opinie

Arbuzowski

Rekomendowane odpowiedzi

Ecusima i Passion to bliźniacze kołowrotki, generalnie różnią się kolorem, Passion ma więcej łożysk bo 6 plus oporówka i ma nieskładaną rączkę. Ja raczej bym się skłaniał ku Spro, ale co nie wybierzesz to będziesz zadowolony, bo w tym przedziale cenowym to bardzo dobre młynki.

Edytowane przez Czerwc

• 2 tygodnie później...

Właśnie kupiłem Ecusimę 2000. Nawinąłem 150 m żyłki 0,20 i na szpuli jest jeszcze trochę miejsca. Podejrzewam, że 150m 0,22 idealnie wypełni szpulę. Nawój idealny. Mam dragon ultima (podobno robiony przez Ryobi - ciekawe, czy właściciel marki o tym wie) i Ecusima nawija lepiej. Nad wodę nie wyszedłem, bo wieje i leje, ale na sucho młynek mi odpowiada.

mam ecusimke 2000 ..przeleciała półtora sezonu..zyłka pod klenia 14 i 16  do wedki 2,9m do 18g.( jaka przyłów wytrwała przy bolkach do 72cm - chociaz przy tej zyłce hol troche meczacy dla ryby ;( ) ładnie zbiera zyłke i ma fajnie precyzyjny hamulec..na jesieni przesmarowałem  i  zalozyłem plecionke pod okonia 0,8 do kijka 25g 2,4 m i tez ładnie zbierała pletke , uzywałem jej nawet do sandała z opadu i dropa do 25g ( zapomniałem zaubera zabrać ) ...szybka przewijanka linki na 16 zapasową i kilka ładnych sandaczków pociągneła bez problemu a nawet cztery leszcze zapiete pod 60cm. Ogólnie krecioł polecam do lekkiego , sredniego  ( klen -okon) spina przy tej wielkosci oczywiscie. Co do raczki skadanej...nie odczułem dyskomfortu...moze troche czułem luz przy ciezszym holu...ale ogólnie bezproblemów. ten sezon bedzie dla niej tylko okoniowy pod pletke 0,8 ..na klenia mam juz inny kolowrotek o innym przelozeniu.

• 3 lata później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Moje doświadczenie z ecusima 2000... Nie polecam kołowrotek po trzech wyjściach nad wodę obsługujący główki 3g z keitechem 2" zaczął wyć jak zarzynana swinia, zero przyjemność z wędkowania prawdopodobnie brak smaru w nowym kołowrotku... Ze względu że został zakupiony na awaryjne sytuacje jak serwis stradica. Porównując do odrobinę droższego zaubera bez porównania. Totalne chińskie badziewie za 150zł odpowiednik kołowrotków targowych. Został oddany dzieciakowi nad wodą.

Dystrybucja Dragona niby bezpośrednio mają od producenta. Fakt mam starego zaubera 4000 który kręci kilka lat. Biorąc pod uwagę fakt że kreciołek był nowy na gwarancji. Użyty 3x chyba nie powinien pracować jak by ciągnął przez sezon czy dwa kogutów sandaczowych o masie 10x cięższej. Jedyny pozytywny akcent spotkania z tym złomem, uśmiech dzieciaka nad wodą bezcenny.

Ja mam 3 Ecusimy. Jedna jest przeznaczona do spiningu, a pozostałe dwie sztuki podpięte są do feederów. Kołowrotki kręcą bez zarzutów, choć każdy z nich ma inna kulturę pracy :) Stosunek jakości do ceny jest tutaj na dobrym poziomie. Musieliście trafić na jakieś niedopracowane egzemplarze bądź za dużo wymagacie od kołowrotka za około 100zł :)

Jego cena to 120-150zł, od takiego kołowrotka wymaga się by choć 6m-cy jego kultura pracy była bez zmian. Jak pisałem wcześniej miał być awaryjny, w razie co. A tymczasem on nawet tego nie spełniał. Szkoda nerwów, na sucho nie było luzów, pracował cicho i płynnie. Za te pieniądze spotkałem się z lepszymi kołowrotkami np. Mikado, których używała żona. Więc jeżeli ktoś chce przeznaczyć 120-150zł na kołowrotek to ma prawo wymagać by przynajmniej rok działał poprawnie przy znacznie większych obciążeniach. Jak nie daje rady obsłużyć 4/5g czy blachy Nr2 to raczej nie nadaje się do niczego. A co do kijka kupiłem żonie 2.10 1-7 świetny kijek za tą kasę, sam go jednak będę używać :D

Edytowane przez Otto

Dużo zależy on konkretnego egzemplarza jaki się trafi :) sporo się naczytałem narzekań na Shimano Catanę 2500, a ja mam już chyba 4 sezon i śmiga jak szalona. I nie są to wypady raz na dwa miesiące tylko w sezonie jestem nad wodą co 2-3 dni. A co najlepsze kupiłem ją jako używkę w świetnym stanie za całe 50 zł  B)

ps. i oczywiście jakby mi padła na drugim wypadzie na ryby to też bym nie pisał o niej w superlatywach na internecie. Tak więc rozumiem rozczarowanie kolegi Ecusimą. Mam nadzieję, że moja będzie należała do tych szczęśliwych egzemplarzy, co kręcą kilka lat :D

• Like 1

Jego cena to 120-150zł, od takiego kołowrotka wymaga się by choć 6m-cy jego kultura pracy była bez zmian. Jak pisałem wcześniej miał być awaryjny, w razie co. A tymczasem on nawet tego nie spełniał. Szkoda nerwów, na sucho nie było luzów, pracował cicho i płynnie. Za te pieniądze spotkałem się z lepszymi kołowrotkami np. Mikado, których używała żona. Więc jeżeli ktoś chce przeznaczyć 120-150zł na kołowrotek to ma prawo wymagać by przynajmniej rok działał poprawnie przy znacznie większych obciążeniach. Jak nie daje rady obsłużyć 4/5g czy blachy Nr2 to raczej nie nadaje się do niczego. A co do kijka kupiłem żonie 2.10 1-7 świetny kijek za tą kasę, sam go jednak będę używać :D

Na ten kołowrotek jest 5 lat gwarancji, to nie wiem o co chodzi. A co do kijka dla żony to o czym Ty piszesz?

Bardzo trudny w odbiorze jesteś, masz jakiś problem z kulturą czy z prawem?

Posiadam trzy Ryobi Ecusima w rozmiarach 1000, 2000 oraz 4000 i dobrze pracują od ok. roku.