Skocz do zawartości
  • 0

Ponton z airmatą - pytanie do użytkowników

benek

Pytanie

Witajcie

Mam zamiar kupić ponton z airmatą. Długość 3.0-3.6. Mam w związku z tym kilka pytań do osób które użytkują takie pływadła.

Czy da się swobodnie spiningować z takiego pontonu na stojąco?

Czy łowienie we dwóch na stojąco jest możliwe?

Jak wygląda kwestia wejścia w ślizg? Na forach znalazłem opinie, że jest trudno uzyskać ślizg w pontonie z taką podłogą

Czy zakładając silnik 15KM czterosuw  (taki mam) do pontonu długości 3m popłynę w ślizgu czy raczej polecę :) ?

Czy muszę mieć pompkę elektryczną do airmaty?

pozdrawiam

Jar77

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam honde honwave 3.8 ie. Z honda 15km wchodzi w slizg z okolo 300 kg na pokladzie idzie okolo 32 kmh. Nawet we 2 z kumplem obaj 100kg plus damy rade lowic na stojaka ale wiadomo nie jest jak na alu. Ciezko znalezc pompke co napompuje airmate nozny oryginal do dupy. Bravo niewiele lepsza. Szukam jakuegos zaworu jednostronnego by dobijac nizna inaczej pow. Spierdziela szybciej niz dam rade pompowac. W sluzgu na fali wiekszej podloga faluje i bety lataja... wiatr okolo 30 kmh na jeziorze okolo 10 na 5 km. Mize samemu albo bez sprzetu dalo by sie probowac w slizgu. Albo z podloga dopompowana serio na .8 bar

tak pompka elektr to mus chyba ze krzepe trenujesz i masz czasu nadmiar.

Edytowane przez gooral

• 0

Miałem Zodiaca Fastrolera, super pod wzgledem transportowym.

Ale pływanie w ślizgu to samobójstwo. Podłoga falowała tak że chciało nas wywalić za burte.Jedna osoba w ślizgu bez gratów wchodziła w ślizg błyskawicznie. Ale zaraz falowanie podłogi było nie do wytrzymania. Wpadłem na pomysł włożenia pełnej deski (sklejki) która trzymła podłogę i wtedy zmieniło się wszystko. Podłoga nie falowała. Ale na dłuższą metę to nie fajne rozwiązanie. Wędkowanie na stojąco możliwe, jednak twarda podłoga wydaje się bardziej stabilna.

Mam drugi ponton większy 470 z twardą podłogą i tam żadne falowanie nie występuje.

Co do pompki to nie spotkałem nożnej która by dała radę napompować airmatę bez problemów i szybko.

Elektryczna Bravo też się mocno męczy.

Edytowane przez bardziu

• 0

Sa pompki elektryczne (12v) ktore laduja do 12 PSI (ponad .8 bar) i wiecej ale niestety kosztuja  :unsure: okolo $120 -170.

Recznie mozna sie zaje....

W moim kayaku wymagane cisnienie to 5-6 psi i radze sobie tak ze zakupilem pompke 12V ktora laduje mi tyle powietrza (dwie komory i podloga) ze reszte musze dopomowac reczna jakies 10 machniec na kazdy zawor-mozna z tym zyc, za pompke elektryczna wydalem $25

Co do stania i lowienia to sie nie wypowiem bo moja wydmuszka sluzy mi tylko na krotkich rzecznych dystansach zeby przedostac sie z jednego brzegu na drugi

• 0

Miałem Zodiaca Fastrolera, super pod wzgledem transportowym.

Ale pływanie w ślizgu to samobójstwo. Podłoga falowała tak że chciało nas wywalić za burte.Jedna osoba w ślizgu bez gratów wchodziła w ślizg błyskawicznie. Ale zaraz falowanie podłogi było nie do wytrzymania.

miales tego zodiaca w korym airmate wklada sie do srodka w sposob jak zwykle wkladasz drewniana/alu? serio falowalo? to dobrze ze nie kupilem. w hondzie to chyba lepiej rozwiazane podloga tworzy "ala kadlub".

Sa pompki elektryczne (12v) ktore laduja do 12 PSI (ponad .8 bar) i wiecej ale niestety kosztuja  :unsure: okolo $120 -170.

pisze na nich czy tyle pompuja? 120$ to mz niedrogo (ja za bravo dalem chyba 150 euro). pisze na niej, ze pompuje do 0.8bar, ale tak naprawde kiedys zmierzylem manometrem (byl w kpl z pontonem) to jesli mnie pamiec nie myli pokazywac cos kolo 0.5 czy 0.6 bar. plan mam taki od kolejnego pompowania najpierw nadmuchac podloge na maxa a pozniej boki troche mocniej niz zaleca producent (0.3 zamiast .25 czy .25 zamiast .2 bo nie pamietam) moze jak boki scisna podloge to w niej cisnienie "podskoczy" troszke. Widzial ktos jakis zawor jednostronny do weza? bo bez kitu oryginalna pompka do mojego jest nozna i nie jestem w stanie na nia deptac wystarczajaco szybko (za wolno wraca do pozycji wyjsciowej) by nawet zblizyc sie do 0.8 bara. z zaworem nic by nie uciekalo.. myslalem o zastosowaniu niewlasciwego zatrzasku do zaworu tak by go dopiero cisnienie w wezu otwieralo, ale podejrzewam, ze redzej weza zniszcze niz cokolwiek wskuram).

• 0

falowania doswiadczylem tylko raz na fali w slizgu i z masa betow lezacych na podlodze. moze za tydzien gdzies wyskocze moge wkleic filmik. podloga ma tylko 1 minus - przy dziobie sie robi skosna (plaska jest tylko gdzies na 1/2 pontonu) ja sobie radze z tym tak, ze zaczepiam na dziobie (gdzie stac sie nie da) zbiornik z paliwem (w duzej mocnej torbie) i tym podobne rzeczy. w "normalnym" slizgu bez duzej fali podloga drzy (czy lekko faluje) pod nogami, ale bez dramatu.

• 0

miales tego zodiaca w korym airmate wklada sie do srodka w sposob jak zwykle wkladasz drewniana/alu? serio falowalo? to dobrze ze nie kupilem. w hondzie to chyba lepiej rozwiazane podloga tworzy "ala kadlub".

pisze na nich czy tyle pompuja? 120$ to mz niedrogo (ja za bravo dalem chyba 150 euro). pisze na niej, ze pompuje do 0.8bar, ale tak naprawde kiedys zmierzylem manometrem (byl w kpl z pontonem) to jesli mnie pamiec nie myli pokazywac cos kolo 0.5 czy 0.6 bar. plan mam taki od kolejnego pompowania najpierw nadmuchac podloge na maxa a pozniej boki troche mocniej niz zaleca producent (0.3 zamiast .25 czy .25 zamiast .2 bo nie pamietam) moze jak boki scisna podloge to w niej cisnienie "podskoczy" troszke. Widzial ktos jakis zawor jednostronny do weza? bo bez kitu oryginalna pompka do mojego jest nozna i nie jestem w stanie na nia deptac wystarczajaco szybko (za wolno wraca do pozycji wyjsciowej) by nawet zblizyc sie do 0.8 bara. z zaworem nic by nie uciekalo.. myslalem o zastosowaniu niewlasciwego zatrzasku do zaworu tak by go dopiero cisnienie w wezu otwieralo, ale podejrzewam, ze redzej weza zniszcze niz cokolwiek wskuram).

Czy to byl ten model? http://wakooda-watersports.hostedbywebstore.com/Bravo-BTP-Mano-Inflation-Pump/dp/B00FK1H17O

Co do zaworow to papatrz na ten http://www.boatstogo.com/Valve.asp 

Edytowane przez Darecki72

• 0

ten model bravo faktycznie ma skale do 1bara, ale ztcw ma w srodku czesci z plastiku i nie ma dopisku HP - high pressure. ani adnotacji producenta, ze nadaje sie do airdeck'ow. jedyny model majacy opis do airdeckow ma dopisek hp i pompuje do max 0.8 bar...http://bravopumps.co.za/index_files/ProductList.htm    

w wersji hp jest adnotacja, ze tloki etc sa z mosiadzu jesli dobrze pamietam.

ja mam bst12hp a ten o ktorym piszesz to bodaj btp12. jesli dobrze zrozumialem instrukcje uzytkowania jak jeszcze model byl na www bravo to nie pisalo nic o airdeckach.

w kpl z pontonem dostalem tak pompke nozna (ma 2gie podpiecie do wyzszych cisnien):

honwavepump.jpg

i jest kupa - jak osiagniesz okolo 0.4 czy 0.5 to powietrze predzej ucieka niz je jestes w stanie pompowac do srodka nie wspominajac o tym, ze jak juz skonczysz pompowac do trzeba podbiec do pontonu i wyjac koncowke weza z zaworu a i juz pod moja waga (100kg++) pompka prawie nie pracowala...

Edytowane przez gooral

• 0

o dostalem taka w kpl z belly boatem nie wiem jakie ma max cisnienie moze sprobuje nastepnym razem.. wyslalem tez wlasnie maila do przedstawicieli hondy jak oni pompuja podloge (znalazlem tez w miedzyczasuie na forum w uk ludzie narzekajacych, ze nie moga napompowac decka i wszyscy polecaja ta bravo co ja mam, ale chyba nikt nei sprawdzal faktycznego cisnienia). ps pisalem maila do bravo zanim pompke kupilem - we wrzesniu do tej pory nie odpowiedzieli...

• 0

Ja odkupiłem Zodiaca z airmatą od kolegi z forum. Z racji nie posiadania silnika mniejszego trenowałem na 20HP honda. NOrmalnie da sie pływać. O ślizgu można zapomnieć. Jeden wielki bąbel powietrza pod podłogą. A po wejsciu w ślizg kawitacja.

Poza tym wszystkim ponton bardzo lekki, przenośny i ultrapojemy.

• 0

Ja odkupiłem Zodiaca z airmatą od kolegi z forum. Z racji nie posiadania silnika mniejszego trenowałem na 20HP honda. NOrmalnie da sie pływać. O ślizgu można zapomnieć. Jeden wielki bąbel powietrza pod podłogą. A po wejsciu w ślizg kawitacja.

Poza tym wszystkim ponton bardzo lekki, przenośny i ultrapojemy.

hmm to ciekawe moze za male cisnienie? moj bezproblemowo wchodzi w slizg.

co do alu to sam nie wiem czy bym wolal czy nie. tutaj nic nie musze skladac (najgorzej jak zimno albo leje) tylko cyk podlaczam pompke. a jak metrowe fale to i tak z lowienia rzadna frajda zostaje tylko trolling powolutku wiec roznica znikoma. ps kolega ma podloge alu i mowi ze na duzej fali jak leci w slizgu tez faluje troche. no niestety najlepiej to rib'a kupic jeszcze takiego, zeby sie kadlub skladal na pol po spuszczeniu powietrza i by byl ideal ;)

• 0

Mój też wchodzi w ślizg bez problemów, z tym że falowanie podłogi jest bardzo niebezpieczne.

Zrobie testy ciśnienia, może faktycznie coś nie tak z ciśnieniem. ALe ustawienie ciśnienia jest na pompce. Mam BRAVO DIGITAL.

A ten ciśnieniomierz dodany do kompletu przez producenta pontonu to jakaś porażka.

• 0

moze nakrece filmik w niedziele (w sobote w prognozie wiatry do 70kmh ;) - Irlandia... co ciekawe honda uk (wydzial "marine" czyli zajmujacy sie plywadlami) po zadaniu im pytania w jaki sposob napompowac airmate do 0.8bar splawil mnie "osobiscie do najblizszego dealera hondy w celu dokladnego omowienia problemu"

With this in mind, we recommend consulting your local Honda dealership, whose fully trained technicians are best placed to inspect your product and provide any advice and/or technical assistance.

A ten ciśnieniomierz dodany do kompletu przez producenta pontonu to jakaś porażka.

co masz na mysli? moj z grubsza pokazuje ok (znaczy jak ustawie komory na 0.2 to on pokazuje niemal .2 za to w airmacie pokazuje duzo mniej stad mysle, ze to niskie cisnienie w podlodze a nie zly manometr).

Edytowane przez gooral

• 0

No mojego dodanego przez producenta nie da się użyć. Po prostu nie pasuje w żaden sposób do żadnego zaworu. Mimo 15 rożnych przejściówek w komplecie.

Poszukam jakiegoś innego. Może ktoś coś poleci, jakiś zgrabny elektroniczny bo analogowy to to parę strzałów dostanie i przestanie pokazywać dokładnie.

• 0

Moj pasuje prosto do zaworu bez przejsciowek wkrecasz jak pompke

poszukalem troche:

http://www.ebay.co.uk/itm/POMPA-MANO-PER-TAVOLE-SUP-1-9-bar-GONFIABILI-BRAVO-GONFIATORE-GONFIA-SGONFIA-/231135448434?pt=Altro_per_la_Nautica&hash=item35d0bf0d72

Edytowane przez gooral

• 0

Wkleje pozniej filmiki i zdjecia juz chyba wiem co jest po czesci z pompowaniem. Zawor lekko puszcza gora w trakcie pompowania. Jak go docusne reka to wyraznie mniej powietrza ucieka. Jakby ta gumowa uszczelka byla za cienka? Oryginalny waz.....

Edytowane przez gooral

• 0

podloga od dolu:

P1020925.JPG

klamra co spina podloge od dolu (by zachowala ksztalt V i sie nie rozplaszczala):

P1020926.JPG

tak wyglada caly ponton podtrzymywany przez podloge (widac jak sie ugina - nie wiem czy z "kilem" dmuchanym ugialby sie bardziej):

P1020929.JPG

tak wyglada podloga s slizgu (jakies 230 kg na pokladzie + falki kolo 20cm?)

http://www.youtube.com/watch?v=-2ScdxRWclQ&feature=youtu.be

• 0

Fajne, czyli w tym modelu podłoga jest zintegrowana. U mnie mata się wyciąga, mozna ją zdemontować. W hondzie robi się schodek w środku, u mnie robi się schodek w góre od kila. ROzwiązanie w hondzie na tyle niebezpieczne ze można szybko uszkodzić podłogę (chyba).

• 0

Fajne, czyli w tym modelu podłoga jest zintegrowana. U mnie mata się wyciąga, mozna ją zdemontować. W hondzie robi się schodek w środku, u mnie robi się schodek w góre od kila. ROzwiązanie w hondzie na tyle niebezpieczne ze można szybko uszkodzić podłogę (chyba).

co to znaczy "szybko"? nie wiem no wiesz co za cos. chcesz nie "uszkadzac szybko" to kup lodke alu. ja chcialem cos do czego nei musze miec przyczepy i moge zwodowac z laki i ma byc nie upierdliwe w transporcie).

tutaj podloga pod moimi niemal 110 kg pokazujacymi jak sie strasznie ugina...:

http://www.youtube.com/watch?v=1k23FCSfMRo&feature=player_detailpage

Ps na flaucie w slizgu podloga nawet nei drgnie, ale nie probuje nikogo przekonac, ze to jest sprzet do skakania po falach albo odstawiania tancow pogo tylko podaje kontrargumenty dla tezy by zapomniec o lowieniu na stojaco lub o plywaniu w slizgu.

PS2:

dopompowalem podloge do 0.8 bara dzisiaj!

trzeba w czasie pompowania dociskac oryginalna "Wtyczke" do zaworu (powietrze ucieka pod uszczelka). wiec tak:

pompuje boczne komory do .15 (z .25) i podloge do .6 (z .8). nastepnie dociskam porzadnie wtyczke do zawodu i po koleji dopompowywuje kazda komore podlogi do 0.8 a pozniej boki do .25 (tez dociskajac) dzisiaj fali nie bylo wiec ciezko powiedziec ale wydaje mi sie ze bylo widac roznice w sztywnosci pontonu...

Edytowane przez gooral