Skocz do zawartości

Lustrzanki szukam - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm, da się z tego wyłonić takiego Slammera fotografii? . Poszukuję (o ile w ogóle to możliwe) najlepszego złotego środka dla mojej małżonki. Prosty ale pewny. Jedno body - jeden obiektyw do fotografowania dziecka w ruchu, w bliskiej i niedużej odległości. Ewent. obsługujący wszelkie możliwe imprezy rodzinne. Moi faworyci (na podstawie wpisów w wątku): nikon d90, Nikon D5100, Pentax k-7, Nikon D3100. Czyż takie coś nie było by idealne?

http://allegro.pl/nikon-d3100-body-i3987865637.html

D90 to bardzo udana i sprawdzona konstrukcja. Z tego co pamiętam ma też możliwośc nagrywania filmów, na czym Ci zależało. Ja bym brał w ciemno takie body i do tego wyszukał sobie dobrego uniwersała w przedziale 17-70mm. Z czasem dokupicie sobie jakąś jasną stałkę 50mm do portretów najmłodszych i będziecie mieli super sprzęt.

To co powiedział Czocho, każde, najtańsze nawet lustro z kitowym obiektywem będzie dla Twojej Żony dobre. Ja polecam na start wziąć lepsze body nawet ze słabszym (kitowym) obiektywem, bo z czasem go sobie wymienisz na lepsze szkło i będzie gitara.

• Like 1

D90 to bardzo udana i sprawdzona konstrukcja. Z tego co pamiętam ma też możliwośc nagrywania filmów, na czym Ci zależało.

To co powiedział Czocho, każde, najtańsze nawet lustro z kitowym obiektywem będzie dla Twojej Żony dobre. Ja polecam na start wziąć lepsze body nawet ze słabszym (kitowym) obiektywem, bo z czasem go sobie wymienisz na lepsze szkło i będzie gitara.

D90 nie nadaje się do filmów, brak autofocusa przy filmowaniu. Ostrzenie tylko w manualnie co powoduje zazwyczaj destabilizacje obrazu. Podobno 720p, trzeba się trochę namęczyć aby uzyskać jakość w go pro 2 hero, więc średnio jak na dzisiejsze czasy. Lepiej kupić Go Pro

Błędne myślenie! Lepiej kupić tanie body nawet używane a w szkło bardziej zainwestować. Najważniejsze są parametry szkieł przy fotografowaniu. Przykład wez kitowy obiektyw podłącz pod drogie body, a potem zrób odwrotnie drogie szkło i tanie body D90. Body to tylko matryca z migawką i kilkaset programów których zazwyczaj się nie używa. Wszystko zależy od obiektywu.

Rezultat będzie taki że drogie szkło z tanią puchą zrobi o wiele lepsze zdjęcia. Tanie obiektywy zazwyczaj aberują, zniekształcają obraz, kolory wyblakłe, ostrość działa jak chce.

A tak poza tym, na dobrych szkłach można zarobić :) Szkła dobre zazwyczaj nie tanieją, a jak tanieją to tylko przez chwile a potem ceny idą momentalnie w górę, wystarczy zobaczyć ceny szkieł manualnych. Z body jest tak jak z samochodem, po wyjeździe z salonu tracisz 25% jego wartości a za trzy lata będzie wart 35% ceny którą zapłaciłeś w salonie :)

• Like 1

..jeżeli cena nie gra roli to proponuję znakomity zestaw, czyli d90 plus zoomik z przedziału 17-50 mm( najlepiej w miare jasny, np. Tamron, Nikkor - cena *3!!, lub sigma)..do tego n35/1.8 ( jasny, ostry, dający świetny obrazek - street foto, spacery, imieniny u cioci, dzieci w ruchu itp, itd) oraz 85/1.8 ( portret, zbliżenia, detale itp).

D90 nie nadaje się do filmów, brak autofocusa przy filmowaniu. Ostrzenie tylko w manualnie co powoduje zazwyczaj destabilizacje obrazu. Podobno 720p, trzeba się trochę namęczyć aby uzyskać jakość w go pro 2 hero, więc średnio jak na dzisiejsze czasy.

Po co komu AF do filmów , może i się mało znam/ co mów nick :)/ ale znam paru ludzi co sie zajmuje robieniem filmow lustrami i nikt af nie uzywa:)

Po co komu AF do filmów , może i się mało znam/ co mów nick :)/ ale znam paru ludzi co sie zajmuje robieniem filmow lustrami i nikt af nie uzywa:)

Tomek nie powinno, powinno używać się manuala na shoulder bracket, follow focusem i ekranem podglądowym ale... raczej z tym nie pójdziesz na ryby :) Chyba że chcesz kręcić film na poziomie :)

Poza tym jak kręcisz filmy 90'tką to obraz przy zmianie ostrości "pulsuje" jest to uciążliwe lecz można to usunąć programem.

Aczkolwiek jak ludzie kręcą piątką filmy amatorsko dla siebie to raczej używają autofocusa, od biedy można...

Michał 5-tka nie ma AF ;) i nigdy nie powinna miec bo to raczej opcja dla luster nizszego segmentu i nigdy nie bedzie działać jak trzeba....N90 do filmów odpada bo teraz komórki kreca lepiej ;) czemu tak sie tych nikonów uparlioscie :P nikt nie chce plastokowych canonów jak 600d,650d nawet 550.... fotki juz przyzwoite a filmy z lepszymi szkłami naprawde wymiataja ....no ale ja wiem ...ten plastyk! :D

...ten AF do takiej zabawy w domu czy z dzieciakami jeszcze obleci, ale to konkretnych zastosowan to tak jak piszecie z Tomkiem masa sprzetu i gadzetow i taszczenia po dziurach....ale z tego co pamietam to nie bedzie aparatt nie bedzie przez dziewczyne używany na rybach ;)

Edytowane przez czocho

.ale z tego co pamietam to nie bedzie aparatt nie bedzie przez dziewczyne używany na rybach ;)

Nie przesadzajmy z tą "dziewczyną" - to na 30te urodziny ma być;) a po drugie, jak wydam na ten prezent 2 koła, to za włosy ją zaciągnę nad Odrę, żeby mi z brzanami zdjęcia zrobiła :D B)

A już tak trochę poważniej, to na filmie zależy mi tylko minimalnie. Do takich zadań mam specjalny sprzęt. Wiadomo, że trafiają się sytuacje w życiu (dajmy na to w plenerze), że się powie: "czekaj, nagram to" - i wtedy po prostu dobrze by było mieć przy sobie coś do nagrywania. Ale niech to nie będzie kosztem wyboru gorszego zamiast lepszego sprzętu do zadań głównych - cykania zdjęć

• Like 3

Napisz co wybrałeś i jak wrażenia. Ja to po kompaktach byłem wniebowzięty. Minus oczywiście waga i brak (przy typowym obiektywie) zoomu.

Na pewno będzie to D90-tka. Do zakupu jeszcze sporo czasu, lecz decyzja co do modelu zapadła na 100 proc. Teraz na spokojnie gromadzę sobie lewe fundusze (kosztem wędkarstwa!) na ten cel.