popper Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Edytowane 9 Marca 2014 przez popper 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwek219 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Panowie jak już drążymy temat .Co sądzicie o stałce Nikkor 35mmf 1.8 dx nadaje się do robienia zdjęć z rybkami czy raczej za wąska ? Dodam że fotki robione z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Bedzie napewno lepsza do tego zastosowania niż 50mm fajne szkiełko za śmieszne pieniądze w stosunku do walorów użytkowych ....rozumiem ze nie na pełną klatke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Trochą ciasna. No i nie uzyskasz takich efektownych fot jak na szerszym. Lepszym wyborem Tamron 17-50mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Dokładnie albo nawet szerzej np. 10-20 ...wtedy ryby bedziesz miał wieksze ...a do tego dorzuć potem ta stałke i... bedzie pan zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Ja zabieram zawsze z sobą kita 18-55 - bo szeroko, 50 - bo ładnie i 70-300 - bo wąsko i daleko... Plecak mieści zestaw foto i zestaw wędk. Co do komfortu, ja się przyzwyczaiłem...Plecak nie jest duży - typowy wędkarski cormoran.A taki Tamron - chciałbym go mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwek219 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 No to wybór raczej padnie na tego tamrona tylko muszę jeszczę się przespać z myślą czy brać ze stabilizacją czy bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
payara Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Trochą ciasna. No i nie uzyskasz takich efektownych fot jak na szerszym. Lepszym wyborem Tamron 17-50mm...a jeszcze lepszym Nikkor 18-200VR II ze stabilizacją i masz wszystko z jednym obiektywem(no może poza portretówką) ...tylko ta cena Edytowane 9 Marca 2014 przez payara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 ...a jeszcze lepszym Nikkor 18-200VR II ze stabilizacją i masz wszystko z jednym obiektywem(no może poza portretówką) ...tylko ta cena Mam od początku w zestawie 18-105VR (kitowy) Naprawdę niezły a przy tym, co pewnie ma znaczenie, tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 No to wybór raczej padnie na tego tamrona tylko muszę jeszczę się przespać z myślą czy brać ze stabilizacją czy bez...miałem bez, mam z VC..zupełnie nie potrzebna...a do tego droższe filtry z racji większej średnicy soczewwki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Panowie,podepnę się pod temat...Czy ten sam zestaw sprawdzi się jako aparat wybitnie wędkarski?Przymierzam się do zakupu lustra i kompletnie nie wiem co wybrać. Da sie go nosic na pstragowe wyprawy ?..plecak i wio...noszę od x sezonów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Panowie jak już drążymy temat .Co sądzicie o stałce Nikkor 35mmf 1.8 dx nadaje się do robienia zdjęć z rybkami czy raczej za wąska ? Dodam że fotki robione z brzegu...na brzeg nadaję sie, tylko zapomnij o przerysowanych kadrach na szerokim kącie..ot zwykłe portreciki z fishkami...no i trzeba ją ostro przymykać co by zmieścić się w GO... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Trochą ciasna. No i nie uzyskasz takich efektownych fot jak na szerszym. Lepszym wyborem Tamron 17-50mmTrochą ciasna. No i nie uzyskasz takich efektownych fot jak na szerszym. Lepszym wyborem Tamron 17-50mmcanon550 z tamronem17-50 to dobre rozwiązanie ale jeden - to gabaryty zestawu.Sam posiadam taki zestaw fotki bardzp przyzwoite.Często zabieram kompakta Olimpusa785c i też jestem zadowolony nie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrozik Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Spiderling84, przyjrzyj się Pentax'om z serii k-30 i k-50. Bardzo dobre bebechy i uszczelnione, wytrzymałe body. Tego w tych cenach nie znajdziesz w Nikon'ach czy Cannon'ach. Sam posiadam k-10d i poza wytrzymałym i uszczelnionym body warto wspomnieć, że ma jak niewiele konkurentów stabilizację, a dodatkowo do pentax-ów łatwo o tanie, jasne, manualne obiektywy od analogowych poprzedników, które idealnie się sprawdzą przy naszym hobby i przy portretach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezary1976 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam,jako na początek do nauki i lustrzanka, to proponuję Nikona d3100 lub d5100 z obiektywem nikona 18-105,oba body jak na początek wystarczą w zupełności,szklo też jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 A ja też szukałem. Po doświadczeniach z Olympususowskimi ultrazoomami doszedłem do wniosku, że potrzebne mi coś z niskimi szumami przede wszystkim. Nic w tej kategorii i oczywiście cenie nie pobije Pentaxów. Chciałem nawet przez chwilę nikona 7000/7100 ale przeważyła cena i dostępność tanich obiektywów - m42. I to jest wyjście idealne dla niezbyt zamożnych amatorów fotografii. Zabieram toto (na razie tylko z "kitem") tylko na długotrwałe wyprawy. Na kilkugodzinne polecam jednak kompakt. Właśnie szukam, choć i tak zastanawiam się nad kolejnym ultrazoomem. Tym razem z Canona. I tak zawsze plecak mam z sobą a niestety druga pasja (ptaszki) daje o sobie znać. Taniej zawsze kupić taki aparat niż jasny obiektyw o ogniskowych sięgających 500 mm.Także jak to w wędkarstwie. Uniwersalnego kija nie znajdziesz. Tak samo w fotografii hobbystycznej. Makro, portret, fisheye, panorama, zoom-natura, digiscopia... kasa, kasa, kasa... Stąd wnioskuję: Pentax + ultrazoom (jeśli bez ptaszków, zwykły kompakt kieszonkowy). Tylko skąd na to wszystko czas i pieniądze... PozdrawiamMariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziek Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Posiadam od dłuższego czasu Canon EOS 30d z kitowcem 17-85mm. Zestaw super tylko te gabaryty no i nie nagrywa filmów. Do zabawy w makro i krajobrazy mam pierścień - przejściówkę Canon>M42 oraz obiektyw 28mm 2,8f Zenita. Do tego tani statyw polaroida Canona 30d będę polecał każdemu kto potrzebuje solidnej lustrzanki, która można zabrać nad wodę i nie bać się że zadrapie się o jakieś krzaki itp.Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 ...jakby któryś z panów szukał fajnego foto-zestawu to najprawdopodobniej, niebawem będę sprzedawał Nikona d300s plus Tamron 17-50/2.8 VC ( ostry, celny - wybrany z kilku sztuk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 ...jakby któryś z panów szukał fajnego foto-zestawu to najprawdopodobniej, niebawem będę sprzedawał Nikona d300s plus Tamron 17-50/2.8 VC ( ostry, celny - wybrany z kilku sztuk) Posiadałem ten obiektyw lata temu, jeszcze w wersji bez stabilizacji i faktycznie dla amatora jest to bardzo dobry wybór w tych pieniążkach, choć wersja pod Canona nie miała silnika af typu usm. Jedyna wada tego szkła to jego wykonanie - we wszystkich egzemplarzach jakie znam tj. 4, po pewnym czasie dochodziło do samoczynnego poluzowania się mocowania przedmiej soczewki lecz wystarczyło zdjąć plastikowy pierścień i dokręcić 3 śrubki. Generalnie polecam pod cropa - stałe swiatło 2,8 a teraz dodatkowo stabilizacja (pomocna przy filmach) czyni z tego szkiełka bardzo dobry wybór na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Wersja ze stabilizacją (nowa) ma większą soczewkę (72mm) i imho zlikwidowano w/w problem. Znam temat,bo posiadałem również wcześniejszą wersję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fomadron Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Lustrzanki z pewnością nigdy na ryby nie zabiorę (bo wszystko co mam - musi zmieścić się do mojej kamizelki), zatem - tylko dla żony Kompaktu dobrego nie chcę bo mamy już Coolpix P7100 i moim zdaniem to świetny aparacik. Chcę tylko i wyłącznie lustrzankę - i to najlepiej prostą, podstawową, żeby żona mogłą się powoli wdrażać w tajniki fotografowania (prawie)profesjonalnego w trybie "manual". Ale przy okazji robiącą dobre zdjęcia i możliwie bezawaryjną - taki sprawdzony sprzęt. Biorąc pod uwagę propozycję, które koledzy podaliście muszę zaznaczyć, że budżet na całość na początek mam około 2000zł.Z tego co już zostało napisane - już i tak dowiedziałem się sporo i jest to taki początek szlaku zaznajamiania się ze sprzętem dostępnym na rynku. Mam jeszcze pytanie - jeśli będę kupował używkę, to jaki przebieg migawki uznaje się za zadawalający? 3000 czy 30000?Jak chce poznawać tajniki, to może analog za 300zł? Film, ciemnia, papier... ;-) Polecam stare Pentaxy, Nikony. Wybór systemu, to związek na dłużej. Po przygodzie z Pentaxem, Olympusem, wybrałem system NIKONa. Wybierając body olej filmy. Do filmów jest kamera. Body musi obsługiwać wszystkie typy szkieł, a więc musi mieć tzw "śrubokręt" oraz obsługę elektroniki szkieł z własnymi silnikami. Do takiego body podłączysz najnowszy hit, jak i szkło sprzed 30 lat. Na początek proponuję D80, D90. Ale dla mnie to i tak są tylko pstrykawki. Jakość obrazu zaczyna się od pełnej klatki i 14bitów. Wszystko co jest poniżej, to przerośnięte kompakty. Dobrą opcją są cyfry dalmierzowe, np. Fuji. Super jakość, małe rozmiary. Podobne zabawki robi Nikon i Leica ale cena zabija... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 ..a jak do FF podepniesz niskobudżetowego kita, ciemną Sigmę lub cos w ten deseń?? Będzie jakość obrazu? Bo widziałem takiego "slubniaka" z d3s i kitopodobną Sigma...pól wesela robiłem zeza bo nie mogłem uwierzyć... aż zagadałem tego profi :-)...3 godziny później przywieźli zdjęcia dla gości - sorki, ale moje pierwsze d60 z Tamronem 17-50/2.8 wypadłoby chyba lepiej .A w DX nie ma 14bitowych RAWów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Ja tam na bitach się nie znam ale wiem że podpięcie nawet przeciętnych szkieł do ff daje im kopa w ostrości i plastyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 ... tu nie ma raczej kompromisów, profi body wymuszają użycie profi szkieł, oczywiście dla zachowania profi poziomu obrazka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Jak chce poznawać tajniki, to może analog za 300zł? Film, ciemnia, papier... ;-) Polecam stare Pentaxy, Nikony. Wybór systemu, to związek na dłużej. Po przygodzie z Pentaxem, Olympusem, wybrałem system NIKONa. Wybierając body olej filmy. Do filmów jest kamera. Body musi obsługiwać wszystkie typy szkieł, a więc musi mieć tzw "śrubokręt" oraz obsługę elektroniki szkieł z własnymi silnikami. Do takiego body podłączysz najnowszy hit, jak i szkło sprzed 30 lat. Na początek proponuję D80, D90. Ale dla mnie to i tak są tylko pstrykawki. Jakość obrazu zaczyna się od pełnej klatki i 14bitów. Wszystko co jest poniżej, to przerośnięte kompakty. Dobrą opcją są cyfry dalmierzowe, np. Fuji. Super jakość, małe rozmiary. Podobne zabawki robi Nikon i Leica ale cena zabija... ;-)Ojjj, kolega naprawdę obficie raczy nas swoimi przekonaniami i przesądami, a dość oszczędnie gospodaruje prawdą...Ze względu na gorący okres letni zalecam dodatkową porcję zimnej wody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi