Skocz do zawartości

Lustrzanki szukam - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zabieram zawsze z sobą kita 18-55 - bo szeroko, 50 - bo ładnie i 70-300 - bo wąsko i daleko... Plecak mieści zestaw foto i zestaw wędk. 

Co do komfortu, ja się przyzwyczaiłem...

Plecak nie jest duży - typowy wędkarski cormoran.

A taki Tamron - chciałbym go mieć...  :)

Trochą ciasna. No i nie uzyskasz takich efektownych fot jak na szerszym. Lepszym wyborem Tamron 17-50mm

...a jeszcze lepszym Nikkor 18-200VR II ze stabilizacją i masz wszystko z jednym obiektywem(no może poza portretówką) ...tylko ta cena  :(

Edytowane przez payara

Panowie,podepnę się pod temat...Czy ten sam zestaw sprawdzi się jako aparat wybitnie wędkarski?Przymierzam się do zakupu lustra i kompletnie nie wiem co wybrać. Da sie go nosic na pstragowe wyprawy ?

..plecak i wio...noszę od x sezonów... ;)

Panowie jak już drążymy temat :) .Co sądzicie o stałce Nikkor 35mmf 1.8 dx nadaje się do robienia zdjęć z rybkami czy raczej za wąska ? Dodam że fotki robione z brzegu.

..na brzeg nadaję sie, tylko zapomnij o przerysowanych kadrach na szerokim kącie..ot zwykłe portreciki z fishkami...no i trzeba ją ostro przymykać co by zmieścić się w GO...

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Trochą ciasna. No i nie uzyskasz takich efektownych fot jak na szerszym. Lepszym wyborem Tamron 17-50mm

canon550 z tamronem17-50 to dobre rozwiązanie ale jeden - to gabaryty zestawu.Sam posiadam taki zestaw fotki bardzp przyzwoite.Często zabieram kompakta Olimpusa785c i też jestem zadowolony nie do końca.

Spiderling84, przyjrzyj się Pentax'om z serii k-30 i k-50. Bardzo dobre bebechy i uszczelnione, wytrzymałe body. Tego w tych cenach nie znajdziesz w Nikon'ach czy Cannon'ach.

Sam posiadam k-10d i poza wytrzymałym i uszczelnionym body warto wspomnieć, że ma jak niewiele konkurentów stabilizację, a dodatkowo do pentax-ów łatwo o tanie, jasne, manualne obiektywy od analogowych poprzedników, które idealnie się sprawdzą przy naszym hobby i przy portretach:)

• 2 tygodnie później...

A ja też szukałem. Po doświadczeniach z Olympususowskimi ultrazoomami doszedłem do wniosku, że potrzebne mi coś z niskimi szumami przede wszystkim. Nic w tej kategorii i oczywiście cenie nie pobije Pentaxów. Chciałem nawet przez chwilę nikona 7000/7100 ale przeważyła cena i dostępność tanich obiektywów - m42. I to jest wyjście idealne dla niezbyt zamożnych amatorów fotografii. Zabieram toto (na razie tylko z "kitem") tylko na długotrwałe wyprawy. Na kilkugodzinne polecam jednak kompakt. Właśnie szukam, choć i tak zastanawiam się nad kolejnym ultrazoomem. Tym razem z Canona. I tak zawsze plecak mam z sobą a niestety druga pasja (ptaszki) daje o sobie znać. Taniej zawsze kupić taki aparat niż jasny obiektyw o ogniskowych sięgających 500 mm.

Także jak to w wędkarstwie. Uniwersalnego kija nie znajdziesz. Tak samo w fotografii hobbystycznej. Makro, portret, fisheye, panorama, zoom-natura, digiscopia... kasa, kasa, kasa... Stąd wnioskuję: Pentax + ultrazoom (jeśli bez ptaszków, zwykły kompakt kieszonkowy). Tylko skąd na to wszystko czas i pieniądze... :(

Pozdrawiam

Mariusz

• Like 1

Posiadam od dłuższego czasu Canon EOS 30d z kitowcem 17-85mm. Zestaw super tylko te gabaryty no i nie nagrywa filmów. Do zabawy w makro i krajobrazy mam pierścień - przejściówkę Canon>M42 oraz obiektyw 28mm 2,8f Zenita. Do tego tani statyw polaroida  Canona 30d będę polecał każdemu kto potrzebuje solidnej lustrzanki, która można zabrać nad wodę i nie bać się że zadrapie się o jakieś krzaki itp.

Pozdrawiam, Wojtek 

• 3 miesiące temu...

...jakby któryś z panów szukał fajnego foto-zestawu to najprawdopodobniej, niebawem będę sprzedawał Nikona d300s plus Tamron 17-50/2.8 VC ( ostry, celny - wybrany z kilku sztuk) ;)

Posiadałem ten obiektyw lata temu, jeszcze w wersji bez stabilizacji i faktycznie dla amatora jest to bardzo dobry wybór w tych pieniążkach, choć wersja pod Canona nie miała silnika af typu usm. Jedyna wada tego szkła to jego wykonanie - we wszystkich egzemplarzach jakie znam tj. 4, po pewnym czasie dochodziło do samoczynnego poluzowania się mocowania przedmiej soczewki lecz wystarczyło zdjąć plastikowy pierścień i dokręcić 3 śrubki. Generalnie polecam pod cropa - stałe swiatło 2,8 a teraz dodatkowo stabilizacja (pomocna przy filmach) czyni z tego szkiełka bardzo dobry wybór na początek.

Lustrzanki z pewnością nigdy na ryby nie zabiorę (bo wszystko co mam - musi zmieścić się do mojej kamizelki), zatem - tylko dla żony :) Kompaktu dobrego nie chcę bo mamy już Coolpix P7100 i moim zdaniem to świetny aparacik. Chcę tylko i wyłącznie lustrzankę - i to najlepiej prostą, podstawową, żeby żona mogłą się powoli wdrażać w tajniki fotografowania (prawie)profesjonalnego w trybie "manual". Ale przy okazji robiącą dobre zdjęcia i możliwie bezawaryjną - taki sprawdzony sprzęt. Biorąc pod uwagę propozycję, które koledzy podaliście muszę zaznaczyć, że budżet na całość na początek mam około 2000zł.

Z tego co już zostało napisane - już i tak dowiedziałem się sporo i jest to taki początek szlaku zaznajamiania się ze sprzętem dostępnym na rynku. Mam jeszcze pytanie - jeśli będę kupował używkę, to  jaki przebieg migawki uznaje się za zadawalający? 3000 czy 30000?

Jak chce poznawać tajniki, to może analog za 300zł? Film, ciemnia, papier... ;-) Polecam stare Pentaxy, Nikony. Wybór systemu, to związek na dłużej. Po przygodzie z Pentaxem, Olympusem, wybrałem system NIKONa. Wybierając body olej filmy. Do filmów jest kamera. Body musi obsługiwać wszystkie typy szkieł, a więc musi mieć tzw "śrubokręt" oraz obsługę elektroniki szkieł z własnymi silnikami. Do takiego body podłączysz najnowszy hit, jak i szkło sprzed 30 lat. Na początek proponuję D80, D90. Ale dla mnie to i tak są tylko pstrykawki. Jakość obrazu zaczyna się od pełnej klatki i 14bitów. Wszystko co jest poniżej, to przerośnięte kompakty.

Dobrą opcją są cyfry dalmierzowe, np. Fuji. Super jakość, małe rozmiary. Podobne zabawki robi Nikon i Leica ale cena zabija... ;-)

..a jak do FF podepniesz niskobudżetowego kita, ciemną Sigmę lub cos w ten deseń?? Będzie jakość obrazu? Bo widziałem takiego "slubniaka" z d3s i kitopodobną Sigma...pól wesela robiłem zeza bo nie mogłem uwierzyć... aż zagadałem tego profi :-)...3 godziny później przywieźli zdjęcia dla gości - sorki, ale moje pierwsze d60 z Tamronem 17-50/2.8 wypadłoby chyba lepiej ;) .

A w DX nie ma 14bitowych RAWów?? ;) :P

Jak chce poznawać tajniki, to może analog za 300zł? Film, ciemnia, papier... ;-) Polecam stare Pentaxy, Nikony. Wybór systemu, to związek na dłużej. Po przygodzie z Pentaxem, Olympusem, wybrałem system NIKONa. Wybierając body olej filmy. Do filmów jest kamera. Body musi obsługiwać wszystkie typy szkieł, a więc musi mieć tzw "śrubokręt" oraz obsługę elektroniki szkieł z własnymi silnikami. Do takiego body podłączysz najnowszy hit, jak i szkło sprzed 30 lat. Na początek proponuję D80, D90. Ale dla mnie to i tak są tylko pstrykawki. Jakość obrazu zaczyna się od pełnej klatki i 14bitów. Wszystko co jest poniżej, to przerośnięte kompakty.

Dobrą opcją są cyfry dalmierzowe, np. Fuji. Super jakość, małe rozmiary. Podobne zabawki robi Nikon i Leica ale cena zabija... ;-)

Ojjj, kolega naprawdę obficie raczy nas swoimi przekonaniami i przesądami, a dość oszczędnie gospodaruje prawdą...

Ze względu na gorący okres letni zalecam dodatkową porcję zimnej wody

• Like 1