Krzysiek_W Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Do filmów jest kamera. Ale są też wynalazki jak np. Lumixy z seri GH. Takie body GH1 np. można dziabnąć już za 400zł. Narzędzie do filmowania prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 ..e tam, nie ma jak lustro , stałki i ich rozdzielczość oraz bokeh ..Zdjęcie poglądowe - crop, średnie body, średnie szkło ( non profi :-)) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Jeśli mowa o plastyce i bokeh to niestety tylko ff. Zrozumiałem to jak kupiłem pierwszą 5D i zrozumiałem to jeszcze bardziej później kupując 1D na matrycy APSH. Moim ideałem w kwestii ładnego, magicznego obrazka jest ff z podpietym 85/1,2L jak również z 135/2L. Bez obrazy ale cropy nadają się tylko do focenia ptaszków z uwagi na ekstra 50-60% zooma. Edytowane 9 Lipca 2014 przez Pawgas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 No tak,ale to juz szkła Full profi z niezłymi cenami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fomadron Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Ojjj, kolega naprawdę obficie raczy nas swoimi przekonaniami i przesądami, a dość oszczędnie gospodaruje prawdą...Ze względu na gorący okres letni zalecam dodatkową porcję zimnej wodyPoczekaj... zdaje się, że zajmuje się tym 26 lat, a swego czasu nawet zawodowo. Zdjęcia robię średnim formatem na negatywach i slajdach. Dlaczego? Bo wykładają na łopatki 12bitowe matryce, zwłaszcza APS-C. Mam pewne wymagania co do jakości obrazu, jeżeli mówimy o fotografii. Bo nie ukrywam, że sam też pośługuję się aparatem wbudowanym w telefon komórkowy i takie zdjęcia też są dobre. Więc skoro mówię, że 12bitowe pstrykawki nadają się do fotek jakich wszędzie pełeno to wiem co mówię. Z kolei 14bitów matrycy wymaga min. monitora z 12bitową matrycą LUT. Ogólnie przyzwoity monitor to jakiś NEC lub EIZO w cenie >3500 zł (amatorski), body lustrzanki ok. 7000zł, drukarka do tego, 9cio tuszowa epsona > 3000zł + jeszcze jakiś kalibrator od 1200 do 2500zł. Taki sprzęt jest potrzebny, aby uzyskać jakość jaką oferuje negatyw. Tutaj koszt filmu ok. 8zł, odbitki po 50-60gr, aparat można kupić za 200zł. Tylko trzeba umieć go użyć... czyli mieć wiedzę i praktykę. Nie jeden już się przejechał, na przejsciu z cyfry na analog... ;-) Wracają do monitora. Puszki z 12bitową matrycą wymagają min. 10bitowej matrycy LUT. Laptopy i inne monitory biurowe mają od 6 do 8 bitów LUT. Więc nie da się poprawnie obrobić zdjęcia na ekranie takiego monitora, ponieważ widać jakieś 60-70% obrazu... Wszystko co jest poniżej tego, co powyżej, to zabawki foto. Szczytem głupoty jest też kupno lustrzanki i zapisywania zdjęc w JPGach zamiast w RAWach. W takiej sytuacji lepiej kupić sobie kompakcik za 200 zł i będzie git. Mam Nikona, bo: używam analogów, więc jeden zestaw obiektywów FF. Zgodny systemowy flash. Oprogramowanie Nikon NX2. Dobrej jakości stałe obiektywy, nie przekraczają 2-3tys zł. W każdej chwili mogę przejść na FF, jak tylko mi odbije wydać 7-8kpln na 14bitowe body. Nie polecam kompaktów Nikona, bo zbyt mocno poprawiają pliki. Później już prawie nic nie da się z tym zrobić. W kwestii lustrzanek, kilka rad: - zoomy: 3x, max 4x (o ile różnca nie jest większa od 1EV) - im więcej tym gorzej- przysłona zoomy: bardzo dobrze jest kiedy różnica pomiędzy skrajnymi ogniskowymi nie wprowadza więcej jak 1EV. Z 1,5EV jest jeszcze OK. Ale jak zaczyna robić się dwa, to już mamy do czynienia z kiepskim szkłem, z reguły korygowanym przez body,- bagnet: metalowy! Plastiki po przekładkach sie wyrabiają...- dokupić dowolną, zewnętrzną lampę błyskową,- 5MPX to wystarczająco dużo, aby uzyskać poprawne powiększenia A4 czy A3. Do wydrukowania pocztwóki 10x15cm potrzeba pliku 2MPX. Czy można kupić jeden zestaw do wszystkiego: nie, tak samo jak w wędkarstwie ;-)Kupując body SONY, Pentax, Nikon, Canon - zwracajcie uwagę na "śrubokręt" czyli mechaniczny napęd autofocusa. Do tych puszek jest sporo dobrych szkieł sprzed lat, w dobrych cenach. Ale wymagają takiego właśnie napędu. Więc lepiej dołożyć te kilka stówek. SONY = MINOLTA więc takich szkieł szukamy. To tyle, wiecej nie chce i się pisać, bo i tak swoje wyczytacie na forach, gdzie od "mondrych" się aż przelewa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 No tak,ale to juz szkła Full profi z niezłymi cenami...Kupowałem je w Stanach jak dolar był po 2,2 zł a po latach sprzedawałem używane z zyskiem Dzisiejsze ceny faktycznie są mocno przesadzone, no ale profi i tak kupi a amator nie potrzebuje pancernych szkieł i 10 kl/s w puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Poczekaj... zdaje się, że zajmuje się tym 26 lat, a swego czasu nawet zawodowo. Zdjęcia robię średnim formatem na negatywach i slajdach. Dlaczego? Bo wykładają na łopatki 12bitowe matryce, zwłaszcza APS-C. Mam pewne wymagania co do jakości obrazu, jeżeli mówimy o fotografii. Bo nie ukrywam, że sam też pośługuję się aparatem wbudowanym w telefon komórkowy i takie zdjęcia też są dobre. Więc skoro mówię, że 12bitowe pstrykawki nadają się do fotek jakich wszędzie pełeno to wiem co mówię. Z kolei 14bitów matrycy wymaga min. monitora z 12bitową matrycą LUT. Ogólnie przyzwoity monitor to jakiś NEC lub EIZO w cenie >3500 zł (amatorski), body lustrzanki ok. 7000zł, drukarka do tego, 9cio tuszowa epsona > 3000zł + jeszcze jakiś kalibrator od 1200 do 2500zł. Taki sprzęt jest potrzebny, aby uzyskać jakość jaką oferuje negatyw. Tutaj koszt filmu ok. 8zł, odbitki po 50-60gr, aparat można kupić za 200zł. Tylko trzeba umieć go użyć... czyli mieć wiedzę i praktykę. Nie jeden już się przejechał, na przejsciu z cyfry na analog... ;-) Wracają do monitora. Puszki z 12bitową matrycą wymagają min. 10bitowej matrycy LUT. Laptopy i inne monitory biurowe mają od 6 do 8 bitów LUT. Więc nie da się poprawnie obrobić zdjęcia na ekranie takiego monitora, ponieważ widać jakieś 60-70% obrazu... Wszystko co jest poniżej tego, co powyżej, to zabawki foto. Szczytem głupoty jest też kupno lustrzanki i zapisywania zdjęc w JPGach zamiast w RAWach. W takiej sytuacji lepiej kupić sobie kompakcik za 200 zł i będzie git. Mam Nikona, bo: używam analogów, więc jeden zestaw obiektywów FF. Zgodny systemowy flash. Oprogramowanie Nikon NX2. Dobrej jakości stałe obiektywy, nie przekraczają 2-3tys zł. W każdej chwili mogę przejść na FF, jak tylko mi odbije wydać 7-8kpln na 14bitowe body. Nie polecam kompaktów Nikona, bo zbyt mocno poprawiają pliki. Później już prawie nic nie da się z tym zrobić. W kwestii lustrzanek, kilka rad: - zoomy: 3x, max 4x (o ile różnca nie jest większa od 1EV) - im więcej tym gorzej- przysłona zoomy: bardzo dobrze jest kiedy różnica pomiędzy skrajnymi ogniskowymi nie wprowadza więcej jak 1EV. Z 1,5EV jest jeszcze OK. Ale jak zaczyna robić się dwa, to już mamy do czynienia z kiepskim szkłem, z reguły korygowanym przez body,- bagnet: metalowy! Plastiki po przekładkach sie wyrabiają...- dokupić dowolną, zewnętrzną lampę błyskową,- 5MPX to wystarczająco dużo, aby uzyskać poprawne powiększenia A4 czy A3. Do wydrukowania pocztwóki 10x15cm potrzeba pliku 2MPX. Czy można kupić jeden zestaw do wszystkiego: nie, tak samo jak w wędkarstwie ;-)Kupując body SONY, Pentax, Nikon, Canon - zwracajcie uwagę na "śrubokręt" czyli mechaniczny napęd autofocusa. Do tych puszek jest sporo dobrych szkieł sprzed lat, w dobrych cenach. Ale wymagają takiego właśnie napędu. Więc lepiej dołożyć te kilka stówek. SONY = MINOLTA więc takich szkieł szukamy. To tyle, wiecej nie chce i się pisać, bo i tak swoje wyczytacie na forach, gdzie od "mondrych" się aż przelewa ;-)Canon EOS to raczej nie posiada śrubokreta (ang. Electro-Optical System). Poza tym, to oczywiste, że obecne lustrzanki APS-c nie mają startu do analogowego średniego formatu ale to trochę jakby namawiać to zakupiu 30 letniego Mercedesa S zamiast nowego Forda - są hobbyści którzy kupią pierwszego ale szary kowalski kupi raczej Forda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 ..widzę, panowie rozprawiają się na poziomie wielkoformatowego Tyszki ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Tyszka robi cyfrowym Hasselbladem więc to już zupełny kosmos jeśli chodzi o jakość obrazka jak i koszty :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 ...no kilkanaście tysi ojro za body..ale widziałem go w mediach ze zwykłą pełną klatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 ...no kilkanaście tysi ojro za body..ale widziałem go w mediach ze zwykłą pełną klatą Pewnie zależy dla kogo robi - jak dla Vouge to Hassel jak dla jakiejś podrzędnej gazetki to Canon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 .. i się zwraca po kilku klapnięciach lustra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fomadron Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 no właśnie.. jakby się tak zwracało to było by super ;-) Jeszcze jedna rzecz - puszka musi dobrze leżeć w ręku. Każdy ma inną dłoń, więc nie polecam zakupów w sieci. Lepiej się wyprać do jakiegoś sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass1978 Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Wielki format nie jest głupi - dość tanio na allegro chodza stare Kievy i tym podobne. A jednak duży materiał światloczuly - fizycznie duzy - to spory skok na plus jesli chodzi o rozpietosc tonalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 W ciekawym kierunku skręciliśmyale rozumiem, lato, nuda, nic się nie dzieje, sezon ogórkowy w pełni...Do dynamicznych zdjęć wędkarskich, robionych w najbardziej niedostępnych miejscach naszych rzek i jezior oraz selfie z rybami do wrzucenia na jerkbait.pl jak znalazł! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 To nie jest giełda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 ..info dla poszukujących, btw, już nieaktualne.Z przeprosinami dla moda - patu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Jako założyciel wątku, informuję, że zdecydowałem się jednak na Nikon d5100. Czekałem na "po świętach", co by ceny lepsze były. Wielkie dzięki za porady. Aparat w domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Wziąłeś z tej promocji z obiektywem 18-105 mm za 2099 pln? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Już co prawda musztarda po obiedzie bo zakup dokonany ale kumpel z pracy zastanawiał się nad Nikonem D 5100 , nawet dałem mojego na testy , no ini z gruchy ni pietruchy padło na Olka ep 5 czy coś w ten deseń. Body + 2 obiektywy za 1799 i twierdzi że jest mega zadowolony. Tak czy inaczej życzę ŚWIATŁA . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 1980zł - z tym właśnie obiektywem (w RtvEuroAgd) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 No i chyba cash back był do Nikona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Tak czy inaczej życzę ŚWIATŁA .Myślę, że jako uzupełnienie nieco później będzie... Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G. To powinno styknąć. Cyt."No i chyba cash back był do Nikona ." A o tym nikt mi nie mówił Edytowane 4 Stycznia 2015 przez SPIDERLING84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Canon oferowal cash back'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Cash back"s występowało w wyższych modelach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi