Skocz do zawartości

Lustrzanki szukam - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem tego D5200 w rękach bo brat sprawił sobie takiego na święta. Aparat jak to aparat - wydmuszka typowa dla tej klasy sprzętu. Jednej rzeczy jednak nie pojmuję - w trybie podglądu zdjęcia nie ma opcji aby jednocześnie wyświetlał mi histogram , parametry zdjęcia i alarm przepaleń. Każda z tych opcji wymaga kolejnego przechodzenia przyciskiem. Dla mnie kompletny bezzsens. Chyba Nikon stwierdził, że przeciętny użytkownik tej klasy aparatu i tak nie patrzy na histogram więc można go ukryć  ;)  

• Like 1

Myślę że tego typu dywagacje były nieraz poruszane , gdyby tego typu urządzenie miało wszystkie bajery to by nie było ,,entry level' . Pomijając szczegół że widziały gały ... ;) .Ponadto myślę że jeśli chodzi o użyteczność , to mimo wszystko Pentax jest systemem mocno niedocenianym . 

Temat długi jak rzeka ale i ja się podpytam.

Jako fotograficzny analfabeta chciałbym zacząć robić jakieś przyzwoite zdjęcia, postanowiłem kupić sobie pierwszą lustrzankę ( niski budżet )

Wybór padł na Nikona D3200 i tu pytanie do Was które zestaw na początek wybrać?

http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-nikon-d3200-18-105-vr-full-hd-i4974059681.html

http://allegro.pl/lustrzanka-nikon-d3200-18-55-vr-ii-wifi-8gb-i4999807963.html

http://allegro.pl/nikon-d3200-tamron-18-200-tax-free-gw-f-vat-wa-wa-i4976524431.html

http://allegro.pl/lustrzanka-nikon-d3200-18-55-vrii-70-30-wifi-8gb-i4999759035.html

Witam dosyc szybkie pytani - znajomy proponuje mi nikona d3000 z kitowym obiektywem 18-55 w cenie 600 zł - przebieg z tego co wiem to okolo tylko 5 k fotek - kolega kupil cyknal pare zdjec i odstawil aparat. W sumie szukalem jakies podstawowej lustrzanki tylko nie wiem czy to dobra cena :D

Jakby mógł ktoś doradzić by było super :)

Edytowane przez meme174

Witam dosyc szybkie pytani - znajomy proponuje mi nikona d3000 z kitowym obiektywem 18-55 w cenie 600 zł - przebieg z tego co wiem to okolo tylko 5 k fotek - kolega kupil cyknal pare zdjec i odstawil aparat. W sumie szukalem jakies podstawowej lustrzanki tylko nie wiem czy to dobra cena :D

Jakby mógł ktoś doradzić by było super :)

wiesz co Michał, moim zdaniem nie jest to wielka okazja, poniżej 500 można by pomyśleć...

Pytanie tylko czy rzeczywiście takiego potrzebujesz czy kusi bo sprzedaje znajomy i źródło pewne...

Piotrek kup używanego Nikona D90 albo D200 do tego Tamron 17-50 2.8 będziesz zadowolony. D90'tke znasz moją więc nie powinno być problemu.

Zmieścisz się w swoim budżecie. To są dobre stare lustrzanki z serii semi-pro.

Nie kupuj żadnych lustrzanek z serii D*000/D**00, nowe gówniane konstrukcje które niszczą się w mgnieniu oka. Znam kilka osob które pracują w serwisie nikona i słyszę tylko co jakiś czas że narzekają non stop na te nowe lustrzanki.

• Like 1

Piotrek kup używanego Nikona D90 albo D200 do tego Tamron 17-50 2.8 będziesz zadowolony. D90'tke znasz moją więc nie powinno być problemu.

Zmieścisz się w swoim budżecie. To są dobre stare lustrzanki z serii semi-pro.

Nie kupuj żadnych lustrzanek z serii D*000/D**00, nowe gówniane konstrukcje które niszczą się w mgnieniu oka. Znam kilka osob które pracują w serwisie nikona i słyszę tylko co jakiś czas że narzekają non stop na te nowe lustrzanki.

To zaczynam poszukiwania ;)

To zaczynam poszukiwania ;)

Lepiej kupić stare dobre sprawdzone body za małe pieniądze niż dwa razy droższy badziew. 

Zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w dobry obiektyw. Obiektyw jest najbardziej znaczącym elementem w lustrzance. '

http://allegro.pl/nikon-d90-body-grip-2-karty-4gb-bateria-i4997875915.html

• Like 1

wiesz co Michał, moim zdaniem nie jest to wielka okazja, poniżej 500 można by pomyśleć...

Pytanie tylko czy rzeczywiście takiego potrzebujesz czy kusi bo sprzedaje znajomy i źródło pewne...

CHyba raczej chodziło o żródło a kupno lustrzanki chodzi za mna już jakiś czas :P

Edytowane przez meme174