Skocz do zawartości

Lustrzanki szukam - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam d5000 i sobie chwalę, pewnikiem niedługo odejdzie na emeryturę. Rok temu sprawdzałem, miał ok 60 tys pstryków i nigdy nie było z nim problemów, tylko raz czyszczona matryca. Co do ekranu odchylanego, to moim zdaniem; jest on przydatny, lecz w tym modelu zawiasy umieszczone są nieszczęśliwie na dole a nie z boku.

Ogólnie polecam tą puszkę dla początkujących, takich jak ja.

Pozdro

Mam d5000 i sobie chwalę, pewnikiem niedługo odejdzie na emeryturę. Rok temu sprawdzałem, miał ok 60 tys pstryków i nigdy nie było z nim problemów, tylko raz czyszczona matryca. Co do ekranu odchylanego, to moim zdaniem; jest on przydatny, lecz w tym modelu zawiasy umieszczone są nieszczęśliwie na dole a nie z boku.

Ogólnie polecam tą puszkę dla początkujących, takich jak ja.

Pozdro

D5100 i nowsze mają już zawiasy z boku.

Czy, wbudowany system czyszczenia matrycy na niewiele się zdaje ?

mi nie pomógł, musiałem oddać w dobre ręce

D5100 i nowsze mają już zawiasy z boku.

wiem, ale jak kupowałem D5000 to jeszcze nie było D5100. I to jest dużo praktyczniejsze rozwiązanie.

Pozdr

Lepiej kupić stare dobre sprawdzone body za małe pieniądze niż dwa razy droższy badziew. 

Zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w dobry obiektyw. Obiektyw jest najbardziej znaczącym elementem w lustrzance. '

http://allegro.pl/nikon-d90-body-grip-2-karty-4gb-bateria-i4997875915.html

W 2010r za body D90 płaciłem 2700zł, patrząc na obecną cenę używek serducho mi się kroi :blink:.

Gdybym  powiedział jaki mój ma niski przebieg to nikt mi nie uwierzy :lol:.

W tamtym roku jeszcze myślałem nad zmianą na D7100 bo ergonomią w łapie mi leży (jak dobrze w łapie nie leży to puszki nie kupię), ale że u mnie sprzęt foto mało używany i głównie wygrzewa półkę to odpuściłem sobie nowe pokusy zakupowe a i fotograf ze mnie jak z koziej d...y trąba i drugim Garry Winograndem nie zostanę.

@milupa D90 to solidna konstrukcja, w takiej cenie i po oględzinach wykluczających grubsze mankamenty to brać i nie wymyślać.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1

...tylko do kurzu, ale generalnie system to taki bajer..grubsze zabrudzenia czyści się na mokro ( izopropanolem)

mi nie pomógł, musiałem oddać w dobre ręce

Dzięki, wyobrażałem sobie co prawda, że zabrudzenia poważniejsze trzeba czyścic inaczej.

A jednak, więcej spodziewałem się po tym systemie...

Mi ostatnio koleś, który zajmuje się foto, powiedział, że czasami rurę od odkurzacze przykłada do aparatu ( bez szkła ) i w ten sposób zasysa pyły itp. Ważne jest, żeby rura nie była przyłożona na "ścisk", tylko by była luka pomiędzy body a rurą. 

Ciekawostki, będę musiał sprawdzić.

Mi ostatnio koleś, który zajmuje się foto, powiedział, że czasami rurę od odkurzacze przykłada do aparatu ( bez szkła ) i w ten sposób zasysa pyły itp. Ważne jest, żeby rura nie była przyłożona na "ścisk", tylko by była luka pomiędzy body a rurą. 

Ciekawostki, będę musiał sprawdzić.

...pierwszy krok do wymiany matówki... :P..

Kilku szukało już ją w worku...

P.S. do dmuchania tylko gruszka..bez talku!!

• Like 3

Ok, źle zrozumiałem ;)

..zrzut z nikoniarze.pl...

D300s+T17-50
1. sprzedawany przedmiot: D300s+T17-50

2. opis wyglądu przedmiotu:

3. data i miejsce zakupu: 2011r.

4. inne istotne informacje: przebieg body wynosi ok 64.000 zdjęć. Sprzedaję tylko komplet.

5. dostawa: najlepiej odbiór osobisty

6. sposób zapłaty: gotówka

7. udokumentowanie sprzedaży:

8. cena: 2350

9. kontakt: pw

10. zdjecia sprzedawanego przedmiotu: https://plus.google.com/photos/10675...67494301360225

user_offline.gifreport.gif quote.gif
  • Like 1

..zrzut z nikoniarze.pl...

D300s+T17-50

1. sprzedawany przedmiot: D300s+T17-50

2. opis wyglądu przedmiotu:

3. data i miejsce zakupu: 2011r.

4. inne istotne informacje: przebieg body wynosi ok 64.000 zdjęć. Sprzedaję tylko komplet.

5. dostawa: najlepiej odbiór osobisty

6. sposób zapłaty: gotówka

8. cena: 2350

9. kontakt: pw

10. zdjecia sprzedawanego przedmiotu: https://plus.google.com/photos/10675...67494301360225

user_offline.gifreport.gif

quote.gif

Dzięki, zaraz zerknę

Czy koniecznie trzeba dzwigać takie ,,klamoty" typu lustrzanka?,może lepiej kompakt -może cos takiego  http://allegro.pl/sony-cyber-shot-dsc-rx100-iii-gwarancja-i4973190235.html

nie, nie trzeba,

na szczęście każdy decyduje sam co mu pasuje i co chce nosić,

ja jak mam ochotę to zabieram 5-6kg sprzętu foto, a jak nie mam to biorę tylko... telefon

Witam, poszukuję lustrzanki, którą chcę żonie podarować na urodziny. Ona jest zapalonym fotografem, ale kompletnym amatorem w tej dziedzinie - posługujemy się zwykłym Coolpix P7100. Potrzebuję już z obiektywem jakiejś podstawowej możliwie taniej lustrzanki, która posłuży jej do nauki podstaw zabaw z czasem naświetlania, otwarciem przesłony, iso itd. Obiektem fotografowania będą zwykle ludzie (głównie ci jeszcze mali) ale też wszelkie imprezy, pikniki, no i ja z Lamiglasem nad Odrą (ale to jeszcze z nią muszę ustalić). Bardzo proszę osoby, które mają doświadczenie w tym zakresie o podpowiedzenie modelu. Pozdrawiam

(możliwość nagrywania filmów - mile widziana, ale nie konieczna)

Dobre lustrzanki jak wiadomo robi Nikon i Canon. Nikon ma ciut lepsze kitowe obiektywy. Jaka lustrzanka? To trudne pytanie, a odpowiedź prosta - Nikon DX4 ;-) A tak poważnie, wybierz się do sklepu i dokonajcie zakupu razem w ramach tego prezentu. Weź kilka różnych body do ręki, sprawdź jak leży Ci ten aparat, sprawdź ile kosztują szkła, które oferują przyzwoitą jakość i na które będzie Cię stać. Po stronie Nikona stoi oprogramowanie Nikon NX2 - jest płatne i ma wielką przewagę nad innymi programami, z tego względu, że masz możliwość zmian i wprowadzenia modyfikacji, jakby były wykonane w czasie fotografowania. Po więcej info zapraszam na forum Nikona, lub telefon do serwisu Nikona. Na jedną rzecz zwróć szczególną uwagę - uszczelnienie body! Będziesz focił nad wodą w róznych warunkach, więc puszka powinna być szczelna. Rzuć okiem również na PENTAX'a. To też fajne puszki. Miałem kiedyś K10D i polecam.

..z nikoniarze.pl..

Nikon D90 + Nikkor 18-105 VR (przebieg 3 tyś.)

1. sprzedawany przedmiot: Nikon D90 + Nikkor 18-105 VR

2. opis wyglądu przedmiotu: Sprzęt bardzo zadbany z śladowym przebiegiem 3 tyś zdjęć.

3. data i miejsce zakupu:

4. inne istotne informacje: Pudełkowy zestaw.

5. dostawa: kurier

6. sposób zapłaty: przelew

8. cena: 1600zł

9. kontakt: PW

10. zdjecia sprzedawanego przedmiotu:

84676880246200418498.jpg

• 4 tygodnie później...

Cześć, nie chce zakładać nowego tematu szukam aparatu do panoram, przyrody i uzytku domowego portrety prywatki wiec chyba do wszystkiego:-)

Waham sie miedzy hybryda a lustrzanka chociaz wolałbym cos malego co wrzuce do torby i nie bedzie mi przeszkadzac w wedrowkach z wedka.

Myslalem o Sony nex5 lub 6 albo o tej nowej serii ilce 6000 a co do lustrzanek to nikon d5200.

Nie chce kompakta bo chce wejsc troche mocniej w temat fotografii i nie bede za rok zmieniac aparatu. Pełnej klatki nie kupie ze wzgledu na cene wiec zostaje jakis dobry APS-C.

I zeby nie bylo mialem kontakt z lustrznkami canon d550 fajna zabawka ale zeby brac go na ryby musial bym brac dodatkowa torbe:-/

Pozdrawiam.

<...> szukam aparatu do <...> wszystkiego

<...> waham sie miedzy hybryda a lustrzanka

<...> wolałbym cos malego co wrzuce do torby i nie bedzie mi przeszkadzac w wedrowkach z wedka.

<...> nie chce kompakta bo chce wejsc troche mocniej w temat fotografii

<...> jakis dobry APS-C

<...> canon d550 fajna zabawka ale zeby brac go na ryby musial bym brac dodatkowa torbe:-/

męska decyzja... mały czy dobry? ;)  (kompakt vs lustro)

bo jak mały i dobry to szykuj worek kasy...

PS. hybryda = mirrorless?

Edytowane przez Jano