Skocz do zawartości

Kołowrotek do 350 zł

pietralek

Rekomendowane odpowiedzi

mikado, jaxon czy robinson wytrzymują co najwyżej sezon przy niezbyt intensywnym wędkowaniu, widzę jak kolegom rozpadaja sie przekładnie właśnie w tych kołowrotkach i kupuja wkońcu spro lub ryobi :)

jak bym miał płacić 300-350pln za jakiegos jaxona czy mikado to wolał bym kupić spro passiona czy shimano catane lub nexave do 200 pln, łowiłem nimi kiedyś na rzece i co najwyżej psuje się w nich łożysko na rolce prowadzącej żyłkę

jest taki robinson ,którego nie mogę zajechać od 5lat ,łowi często, ciężko i duże ,poleciłem go dwóm kolegom i są bardzo zadowoleni,

nie napisze jaki model bo to przecież wstyd :wacko:

Edytowane przez miras1983

To jest właśnie ciekawe, że nie ma innych propozycji, tylko Ryobi, Spro i Slammer.

To inni poważni gracze w tym segmencie rynkowym nie mają nic ciekawego do zaoferowania np. Mitchell, Daiwa, Abu, Sheakspere ?

Pytam z ciekawości, bo dawno nieuużwałem mlynków z tej półki.

Slammer pewnie bardzo mocny, ale kultura pracy i nawój szału nie robi.Jak ktoś lubi też nacieszyć oko to  zdecydowana większość z nas przyzna, że bardziej to brzydkie niż ładne :)

Sam chciałem spróbować czegoś innego niż Arc i zamówiłem Abu Garcia Orra SX, ciekawa na pierwszy rzut oka konstrukcja ale czar prysł po wyjęciu z pudełka i szybko odesłałem.Byłem skłonny zakupić Okume RAW II , ale nie miałem gdzie zobaczyć na żywo a zamawiać z netu po przygodzie z Abu też nie miałem już zamiaru - to jednak kołowrotek około 100 zł droższy i czort wie czy wytrzyma tyle samo co Red.

Edytowane przez Szymon82

Wszyscy tak polecaja i polecaja ale nikt jakos nie zapytal do czego ten kolowrotek ma sluzyc? Pod jaki kij? Do jakich polowow? Na jakie ryby? Zaraz sie okaze, ze kolega szuka kreciola pod lekkie lowienie i okonki, a tu padaja propozycje Slammera... Albo kreciol bedzie pod ciezka orke w rzece, a tu propozycja Okuma Trio... Moze niech kolega najpierw sie sprecyzuje po tylu propozycjach, skoro nie potrafi na wstepie zadac sensownego pytania?

żaden wstyd łowic jaxonem czy robinsonem, każdy łowi na co go stać i co mu pasuje, miałem marshala szybko go wykończyłem na bugu i wcale ciężko nie łowił,

myslę że większość proponuje spro czy ryobi bo to sprawdzone konstrukcje i produkują już te kołowrotki dosyć długo, sam mam 2 redarki i trzeciego juz zaubera

Wiekszosc konstrukcji kolowrotkow jest dobra o ile jest dobrze spasowana i z dobrych materialow.Na 100 jaxon, robinsonow, daiw niskobudzetowych, dobrze spasowanych bedzie jakis tam % i dlatego znajdzie sie kilka osob co chwali.Ale to jest loteria dlatego ludzie sie boja ich kupowac.Nie chodzi o to aby lowic tym na co nas stac tylko kupic to na co nas stac.Jesli ktos wyda 200zl na jaxona i sie zepsuje wiec kolega nie bedzie lowil i bedzie musial wydac kolejne 300 na zaubera, wtedy ta przyjemnosc kosztuje go 500zl.Przeciez to jest normalne, az zal o tym pisac.Kolowrotki ryobi i spro to dobre konstrukcje ale tez znajda sie niezadowoleni, bedzie ich tylu ilu zadowolonych z jaxona.Nie trzeba kupowac zaubera jak kogos nie stac, mozna kupic ecusime, badz ze spro passion badz nawet montane (mam od 3 sezonow) mialem kilka japonskich kolowrotkow i poszly do ludzi, tylko dlatego ze nie widzialem roznicy z montanna za 20 euro. :) Ona ma swoje wady i do lowienia ciezszego nie jest ok, cos stuka w srodku, ale moc ta sama bez roznicy 10-40gr.Natomiast do woblerkow kleniowych jest rewelacyjna, przyslowiowe maselko.Wielkosc 4000 wazy cos kolo 280gr  do tego szeroka szpula i nawija bardzo ladnie, jak zauber, spro.Duzo ladniej niz np shimano biomaster xt 95 i 00.

Nikogo nie naklaniam do zakupu, byc moze akurat mi sie taki egzemplarz szczesliwy trafil.Jak ktos ma mozliwosc pokrecenia, sam uzna czy warto.Passiona natomiast polece,kupilem w ciemno kilkoma innym krecilem w sklepie, wszytskie tak samo pracowaly, dobrze.

Edytowane przez grunwald1980

Mam też Montane i nie powiedziałbym, że kręci jak masełko :P, faktycznie linkę układa dobrze, nawet lepiej niż Spro Passion którego miałem, ale spasowana była sporo gorzej, bo miała luźny rotor, ale wystarczyło lekko dokręcić nakrętkę oraz lekki luz na korbce. Ma też też gorszy hamulec niż Passion.

Edytowane przez Czerwc

No ja tego nie usuwalem, a czy smaczne czy nie to zalezy kto do czego masla uzywa.Ano chcialem tylko podpowiedziec tym co nie wiedza co to znaczy maslana praca.Jest jawne czepialstwo na forum i zamiast pisac w temacie to sie on nam rozpie..rdziela na takie lanie wody.Niedlugo trzeba bedzie podawac definicje, badyla, kija, szczuplego,sandala,zandera.Po co wnikac jesli wiadomo o co chodzi.Niektorzy sa bardzo zakompleksieni i reompensuja sobie to zaistnieniem we wszytskich tematach tylko po to abysmy wiedzieli ze sa.Ze sa fajni, ze maja cos do powiedzenia.Nie odnosze sie do konkretnych osob, ot wirus atakujacy wieksza czesc spoleczenstwa.

• Like 2

Mimo wszystko i tak myślę, pomijając już dosłowność Twojej wypowiedzi, że do wcześniej wymienionej czynności lepiej nada się inna część ciała a do poprawy ''maślanej pracy'' coś innego niż masło :D

A faktycznie sama definicja maślanej pracy mimo, że wiadomo o co chodzi i tak jest subiektywnym odczuciem każdego z nas.Spro Red Arc kręci już dosyć przyjemnie.

Edytowane przez Szymon82

Pewnie się uda... ja swojego sprzedałem za 220 chyba... ale z pracy jego nie byłem zadowolony. Juz od momentu wyjścia z pudełka ... jakoś tak dziwnie szorstko pracował ... i problem z plecionka dochodził ... lubi gniazdo wylecieć ze szpuli jak było nawiniete pod rant... powiem tak wolał bym coś innego i drugi raz nie kupiłbym