Skocz do zawartości

Bolenie - sprzęt

admin

Rekomendowane odpowiedzi

zanim dojedziemy na miejscowki to wiaze mam przepaski na oczy po 1 zeby wam oczy nie wyszly bo odra tutaj jest sliczna a po 2 zebyscie nie wiedzieli jak tutaj trafic :D pewnie byscie zostawili zony , kochanki ,dzieci ,prace tylko zeby tutaj byc codziennie i lowic ;) wiecie wiec ze robie to dla waszego dobra :D

widze ze zaczynaja sie tworzyc teamy wislane i odrzanskie, tak czy siak widze ze bolki beda mialy ciezko w tym roku...albo my :unsure: widze szpiegu ze nad Odra w lato tez nie jest lekko. Zauwazylem ze duze rapki w lato odchodza na przykosy gdzie czuja sie w miare bezpiecznie, ale i tam bija tylko po zachodzie slonca

lato jest chyba moja ulubiona pora na bolki, szczegolnie po upalnym dniu gdy jest spokojnie bez najmniejszego podmuchu wiatru. Gdy slonce zachodzi bolki ruszaja na zer. wisla jest wtedy najpiekniejsza. Czasami jest to tylko 15-20 min,ale mozna dorwac ladna sztuke. Dla tych 20min warto byc nad woda :D tylko te nieszczesne komary :angry:

A tak poza tym jak je lowisz w lecie, bo pisales ze lowisz je inaczej?

zanim dojedziemy na miejscowki to wiaze mam przepaski na oczy po 1 zeby wam oczy nie wyszly bo odra tutaj jest sliczna a po 2 zebyscie nie wiedzieli jak tutaj trafic :D pewnie byscie zostawili zony , kochanki ,dzieci ,prace tylko zeby tutaj byc codziennie i lowic ;) wiecie wiec ze robie to dla waszego dobra :D

@Szpegu, już od Uradu a właściwie od Kłopotu, zaczyna się pięknie a im niżej, tym ciekawiej jest :lol:

Uwielbiam tamte łowiska. Tam też zaczynałem swoją odrzańską przygodę.

A przy okazji, bo dawno tam nie zaglądałem. Czy nadal trzeba meldować pogranicznikom swoją obecność? Nad Nysą Łużycką już nie trzeba (przynajmniej w okolocy Zgorzelca).

@Szpiegu,

mam podobne doświadczenia w łowieniu wieczorowych bolków. Wówczas najlepiej sprawdzają mi się dość wolno prowadzone woblery. Odkryłem to parę lat temu zupełnie przypadkiem podczas polowania na wieczorno - nocne sandały.

Na wieczorne bolki nie boję się stosować nawet całkiem sporych wobków 9-12 cm.

Tak jak pisze @Wujek, nasze wieczorne rapy żerują niestety bardzo krótko, czasami jest to aż 30 minut. Ten czas trzeba wykorzystać jak najlepiej się da. W ciągu tych paru minut można zapiąć naprawdę dużą sztukę... :mellow: