Skocz do zawartości

Jerkowanie jesienią.

judo 1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam zapytanie co do jerkowania w w/w porze.Tak się złożyło że ja swoje pierwsze kroki w castingu będę stawiał w końcu lata i kończył jesienią.Chciałem zapytać (jak bardzo jeśli wogóle )różni się jerkowanie jesienią od tego wiosenno-letniego?Dodam że jestem zaopatrzony w kilka wobków,salmo jack,slider 10(RR)oraz fatso 10 (EP i RR)wszystko oczywiście pływające.Planuje jeszcze dokupić fatso 10 HP i slidera 10 RPH.Posiadam również kilka własnych samoróbek.Czy kolory które chcę kupić i kupiłem są odpowiednie?Jeżeli nie proszę o jakieś wskazówki.Z góry dziękuje.

Dokladnie jak mowi Jerry, opanowac sztuke jerkowania to polowa sukcesu a do tego potrzeba spedzic kilka dni z tymi przynetami. Jesienia mozesz sprobowac wiekszych jerkow np. 12 cm Slider bo motto duza przyneta duza ryba jest jak najbardziej na miejscu o tej porze. Zaopatrz sie w tonace wersje Sliderow ktory przy opadaniu w dol dodatkowo kolysze sie na boki co jest idealna rzecza kiedy robisz przerwy miedzy szarpaniem. Powodzenia.

Witaj @judo 1988.

Jeśli chodzi o jerkowanie jesienią to mogę Tobie napisać co wynika z moich obserwacji i doświadczeń o tej porze roku. Rozpisywać się nie będę ponieważ tak jak napisali poprzednicy znajdziesz tu na forum wiele informacji na ten temat, ale do rzeczy.

Jesień to przede wszystkim w moim wykonaniu jerki w naturalnych kolorach prowadzone wolniej (jakby od niechcenia) niż wiosną czy latem. Bardzo skuteczny jest Jack trzeba tylko w niego uwierzyć.

Ale żeby nie było to wszystko takie proste to oczywiście zdarzają się wyjątki i wtedy należy wrzucić do wody woblera o wściekłym kolorze i prowadzić bardzo agresywnie.

Pozdrawiam. Mocno trzymaj zestaw bo nigdy nie wiadomo kiedy walnie mamuśka.

Tam gdzie łowie jest bardzo płytko(max 2,5 m).Dlatego też wszystkie wobki są pływające.Poza wymienionymi wyżej posiadam jeszcze 2 slidery 12cm w kolorze CK.Myślę się jeszcze zaopatrzyć w pływające slidery 10 albo 12(zależy od kasy) w naturalnych kolorach.Widzę więc że dobrze zrobiłem malując moje jerki na płotke.A co byś Powiedział na taki kolor jak Hot Perch?Czytałem że to bardzo łowny kolor.W każdym razie dziękuje bardzo za już udzielone wskazówki.Pozdrawiam.

A jeśli chodzi o Jacka Salmo to wiąże z nim spore nadzieje.Nie jest łatwy w obsłudze ale wszystkiego powoli można się nauczyć.Jeśli chodzi o technikę prowadzenia jerków to podpatrywałem ja z filmu King Of Jerkbait.Bardzo fajny film polecam każdemu.Na slidera 7 już łowilem i załapałem już pewną koordynację ruchową(szarpanie+zwijanie)

@judo

otrzymałeś już tutaj sugestię żeby zapoznać się z artykułami na stronie głównej, w wśród tych artykułów ja szczególnie bym polecił ten:

http://jerkbait.pl/?p=28

który mówi o łowieniu na jerki z opadu w sposób analogiczny do gumowych przynęt np.

Pozdrawiam

Podstawą jest zlokalizowanie miejsc, w których przebywają szczupaki. Jeśli nadal będą na płyciznach to jerkowanie jesienne niczym nie odbiega od wiosennego. Jest jednak tak, że jesienią szczupaki mają inne lokalizacje, często zmienne, zależne od pór dnia oraz od pogody (np. kilka ciepłych dni może wprowadzić nielada zamieszanie). Zasada jest zawsze taka sama - najpierw lokalizacja a później metoda. W większości przypadków jesiennych szczupaków szuka się głębiej, na skraju obumierającej roślinności podwodnej, poza tym szczupaki nie mają ochoty na gonitwy jerkować trzeba inaczej. Tak jak koledzy powiedzieli wcześniej skuteczne okazuje się dłuższe przytrzymywanie przynęty w miejsu co spowoduje jej opad. Dobre na pewno będzie fatso 10 w wersji tonącej. Ono ma wbudowaną głębszą pracę. Oczywiście preferowałbym raczej wolne prowadzenie, nawet jednorodne bez zdecydowanych szarpnięć. Jack moim zdaniem nie jest już tak skuteczny jak wiosną. Można próbować tonącej wersji i podobnie opad. Ja jednak Jacka zostawiam sobie na wiosnę. Slider? Moim zdaniem tylko opad ale to przynęta, która przy takim łowieniu staje się mało efektywna - lepiej łowić na gumę.

Generalnie stosuję jerki tylko tonące. Wędką nadaję jej odpowiednią pracę i ... głębokość pracy.

Pozdrawiam

Remek

Witam,mam zapytanie co do jerkowania w w/w porze.Tak się złożyło że ja swoje pierwsze kroki w castingu będę stawiał w końcu lata i kończył jesienią.Chciałem zapytać (jak bardzo jeśli wogóle )różni się jerkowanie jesienią od tego wiosenno-letniego?

mysle, ze na to pytanie odpowiedzi udziela tobie same ryby, trudno jest uogolniac temat, poniewaz sa zimowe i jesienne dni, kiedy ryby nijak nie chca zagryzac powolnie prowadzonych wabikow, natomiast szaleja za speedem, dlatego tez rozmiar i tempo prezentacji powinnismy dopasowac do dziennej formy ryb i lowiska ... bez wzgledu na pore roku

Jest jesień (np wresień) i jesień (np koniec listopada, początek grudnia). Zupełnie inne jesienie jeśli chodzi o łowienie

Mój Boże! Ależ ten Standerus nam się rozwija! Poziom pióra podniósł się był mu znacznie. Tylko patrzeć, jak wierszować zacznie...