Skocz do zawartości

Kamizelki wedkarskie.

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Też miałem taki etap, że brałem praktycznie wszystko do kamizelki od mikro przynęt aż po prawie BIG GAME, teraz maksymalnie 2 pudełka i kilkadziesiąt przynęt zamiast kilkuset, efekty podobne a nawet lepsze chyba teraz, mniejsza ilość przynęt powoduje, że więcej kombinuję na miejscówkach prowadzeniem, niż zmianą wabika no i komfort noszenia kamizelki bezcenny  :D Oczywiście każdy ma swoje podejście do tematu, u mnie wpływ główny na to miała właśnie kamizelka.

Od 21 lat towarzyszy mi na rybach kamizelka polskiej firmy GRAFF. Tutaj opisana: http://www.orybach.pl/9882.htm. Stary model, niestety już nie produkowany (tam mi się wydaje). Dla mnie to najlepsza kamizelka. Nie zamieniłbym jej na żadną inną. Jakieś 15 lat temu zagubiłem ją podczas jednej z przeprowadzek. Całe szczęście po jakimś czasie odnalazła się. W międzyczasie jednak zdążyłem zakupić jakiś nowszy model kamizelki firmy GRAFF. Okazało się, że ta nowsza ma kiepskie zamki i ogólnie jest ze słabego materiału. Nie wyobrażam sobie wyjazdu na pstrągi bez kamizelki. Za dużo drobiazgów chce się mieć pod ręką.

Ja jak wychodzę z dwoma pudełkami nad rzekę, to mam je w kieszeni kurtki/koszuli/spodni...

Tak już mam na rybach, że jak idę na cały dzień, to w czasie wędrówki mam dość szeroki wybór wody i pomieszane tam wszystko jeśli chodzi o gatunki.

A wagi kamizelki się nie boję ;)

Kiedys chodzilem z calym plecakiem wypchanym przynetami, teraz mam 2 pudelka, w jednym, po jednej stronie wobki na nocke, po drugiej kilka boleniowych, i kilka na klenia, jazia, drugie pudlo z gumami, w pasie mam zapasowa szpulke z zylka, wszytsko ogarniam na biezaco, do tego uniwersalny kijek, ktorym rzucam od 2gr wobkow a jak trzeba zakladam 30gr glowke i 10cm gume, da sie? :)

Da się, zawsze jeszcze możesz sznur muchowy założyć i streamerami rzucać ;) I takie rzeczy juz widziałem :D

Na swoich wypadach niestety nie dam rady z dwoma pudełkami, bo zawsze braknie rozmiaru, koloru itp.

A jak miałbym nosić dwa pudełka, to po kiego grzyba kamizelka wtedy?

Ja za to uzywałem tech packa była to podróbka takiej http://www.ebay.com/itm/Fishpond-Wasatch-Tech-pack-fly-fishing-vest-/201109522512?pt=US_Athletic_Clothing&hash=item2ed30fc850 kamizelki. 

Ogólnie byłem z niej bardzo zadowolony ale był jeden warunek. Nie można było do kieszeni z przodu schować zbyt dużej ilości pudełek ponieważ kieszenie przeszkadzały w łowieniu. Przy jednym pudełku w kieszeni tego problemu wogóle nie było. Dodatkowo przy odpowiednim rozłożeniu ciężaru przód/tył mogłem chodzić w niej cały dzień nie odczuwając przeciażenia na zadną strone jak to jest z tobami.

Mając tą kamizelke nie zabierałem zadnej torby ze sobą, wszystko miescieło sie w tech packu.

• 5 miesięcy temu...

Warto czasem zajrzeć do lumpexu i osobiście uważam,że to żaden wstyd. W ten sposób kupiłem kilka rzeczy w bardzo dobrym stanie i co ważne za kilka groszy. Naturalnie można kupować tylko firmowe ciuchy ale trzymam się zasady,że po co płacić za tzw metkę danej firmy jak można kupić za te pieniądze równie funkcjonalne rzeczy,które jak dla mnie mogą być bez firmowe,a kosztują sporo mniej i różnicę ceny można przeznaczyć np na przynęty.

• 3 tygodnie później...

Od 21 lat towarzyszy mi na rybach kamizelka polskiej firmy GRAFF. Tutaj opisana: http://www.orybach.pl/9882.htm. Stary model, niestety już nie produkowany (tam mi się wydaje). Dla mnie to najlepsza kamizelka. Nie zamieniłbym jej na żadną inną. Jakieś 15 lat temu zagubiłem ją podczas jednej z przeprowadzek. Całe szczęście po jakimś czasie odnalazła się. W międzyczasie jednak zdążyłem zakupić jakiś nowszy model kamizelki firmy GRAFF. Okazało się, że ta nowsza ma kiepskie zamki i ogólnie jest ze słabego materiału. Nie wyobrażam sobie wyjazdu na pstrągi bez kamizelki. Za dużo drobiazgów chce się mieć pod ręką.

W październiku tego roku kupiłem kamizelke Graffa czytajać opinie i oglądającją na żywo  sprawiła na mnie dobre wrażenie. No i niestety pierwszy wyjazd na ryby odpinam prawą kieszeń na plecach i zamek wyjeżdza i zostaje mi w ręce, troche niecenzuralnych słów i łowie dalej, na zakończenie odpinam lewą kieszeń na plecach i to samo. Po powrocie do domu i dokładnym sprawdzeniu okazało się że jeszcze zamek na  jednej z bocznych kieszeni też pewnie spadnie. Nie chciałem jej odrazu oddawać do reklamacji bo nie miałbym z czym jeżdzić, dopiero w tym tygodniu zaniosłem do reklamacji zobaczymy co z tego wyjdzie. Dodatkowo  klips do szczypiec mi się ułamał ale tu winę biorę na siebie. :)

(Dziękuje urasenty za zwrócenie uwagi)

Edytowane przez Łukasz.t
  • Like 1

W październiku tego roku kupiłem kamizelke Graffa czytajać opinie i oglądającją na żywo  sprawiła na mnie dobre wrażenie no i niestety pierwszy wyjazd na ryby odpinam prawą kieszeń na plecach i zamek wyjeżdza i zostaje mi w ręce, troche niecenzuralnych słów i łowie dalej na zakończenie odpinam lewą kieszeń na plecach i to samo po powrocie do domu i dokładnym sprawdzeniu okazało się ze jeszcze zamek na  jednej z bocznych kieszeni też pewnie spadnie nie chciałem jej odrazu oddawać do reklamacji bo nie miałbym z czym jeżdzić dopiero w tym tygodniu zaniosłem do reklamacji zobaczymy co z tego wyjdzie , a i jeszcze klips do szczypiec mi się ułamał ale tu winę biorę na siebie :)

:doh:kolego wiesz co to są znaki interpunkcyjne??

Edytowane przez urasenty

• 2 tygodnie później...

W październiku tego roku kupiłem kamizelke Graffa czytajać opinie i oglądającją na żywo  sprawiła na mnie dobre wrażenie. No i niestety pierwszy wyjazd na ryby odpinam prawą kieszeń na plecach i zamek wyjeżdza i zostaje mi w ręce, troche niecenzuralnych słów i łowie dalej, na zakończenie odpinam lewą kieszeń na plecach i to samo. Po powrocie do domu i dokładnym sprawdzeniu okazało się że jeszcze zamek na  jednej z bocznych kieszeni też pewnie spadnie. Nie chciałem jej odrazu oddawać do reklamacji bo nie miałbym z czym jeżdzić, dopiero w tym tygodniu zaniosłem do reklamacji zobaczymy co z tego wyjdzie. Dodatkowo  klips do szczypiec mi się ułamał ale tu winę biorę na siebie. :)

(Dziękuje urasenty za zwrócenie uwagi)

Właśnie odebrałem kamizelkę i ku mojemu zdziwieniu okazało się że nie naprawili jej tylko wymienili na nową.Nawet klips który sam połamałem też dostałem nowy, a więc bardzo duży plus dla Graffa .

Kiedyś nie używałem kamizelki ale życie mnie do tego zmusiło. Od kiedy jestem szczęśliwie żonaty, gdy tylko ona powie: "no dobra, możesz jechać" zabieram kamizelkę, kij, kluczyki i w 60 sekund trzaskam drzwiami od auta. Kiedyś niż wszystko pozbierałem trzy razy zdążyłem się pokłócić, ona rozpłakać, coś o priorytetach gadać...  :wacko:

W kamizelce mam wszystko co potrzebuję do spinningu. Przede wszystkim mam dwie oddzielne kieszenie z tyłu. Szukam kamizelek z takim układem i bardzo o to ciężko. A przyzwyczajenie mam takie, że w jednej zawsze aparat w twardym etui a w drugiej odczepiacz przynęt. Z przodu, w zakamarkach pochowane różne krętliki, przyponu sumowe i jakieś małe pierdoły. Dodatkowo zawsze taśma miernicza, wiszące na sprężynce szczypce i mini kombinerki (zawsze na sprężynce bo inaczej zgubię najdalej na trzeciej wyprawie). Na agrafce przypięta rękawica sumowa, wiszący mini kompas (oj w lesie nocą nie widać żadnych pkt orientacyjnych - więc się przydaje). Dokumenty wędkarza zawsze w folii w przedniej kieszeni. Kiedyś nosiłem jeszcze gaz "na wszelki wypadek" - ale od kiedy nie noszę, czuję się pewniej. No i pudełka z przynętami. Maksymalnie trzy. Boleniowce i brzanowce razem, kleniowce same sobie, i sumowce. Generalnie wiem, że wszystko czego potrzebuję znajduje się w tej kamizelce. Dzięki temu od lat niczego nie zapomniałem. Natomiast gdy wybieram się na sandacze, to i torba za małą bywa! 

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Próbowałem wielu rzeczy do noszenia przynęt i spiningowania ale dopiero kamizelka.Graffa zadowoliła mnie.Nie pamiętam modelu.Najważniejsze jest by była krótka taka jak dla brodzących muszkarzy wtedy nie krępuje ruchów i nie przeszkadza podczas łowienia ;)

Próbowałem wielu rzeczy do noszenia przynęt i spiningowania ale dopiero kamizelka.Graffa zadowoliła mnie.Nie pamiętam modelu.Najważniejsze jest by była krótka taka jak dla brodzących muszkarzy wtedy nie krępuje ruchów i nie przeszkadza podczas łowienia ;)

Fajna wygodna, ale zamki szybko szlag trafia :(

• 2 tygodnie później...

PePe. Też mam zamiar kupić te kamizelkę http://www.pirania-sklep.pl/odziez-wodery/kamizelki/kamizelka-tech-pack---team-dragon.html 

Tylko boje się że te kieszenie z przodu za bardzo wystają i będą mi przeszkadzać w spinningowaniu.

Spokojnie je będziesz mógł odpruć jeśli będą przeszkadzały. Śladu nie będzie. Stoję przed tym samym dylematem, tylko z Airflo.

Pozdr

PePe. Też mam zamiar kupić te kamizelkę http://www.pirania-sklep.pl/odziez-wodery/kamizelki/kamizelka-tech-pack---team-dragon.html 

Tylko boje się że te kieszenie z przodu za bardzo wystają i będą mi przeszkadzać w spinningowaniu.

Spokojnie możesz kupowac, jest regulacja na szelkach i wystarczy że podciągniesz wyżej kamizelke jak by Ci coś przeszkadzało, nie wiem jaką masz bodowe ciała ale na goscia w rozmiarach XL jest OK :)