Skocz do zawartości

Kamizelki wedkarskie.

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad 10 lat użytkuje kamizelkę Graff, stary model krótkiej kamizelki muchowej. Zastosowanie najczęściej wypady pstrągowe. kamizelka bywa mocno zapakowana 4-6 pudełek z woblerami i żelastwem, gumy w strunówkach, główki od 1-6g, szczypce, miarka, dokumenty i mnóstwo innych niepotrzebnych rzeczy szczególnie jak jedzie sie na nieznana wode i nie wiadomo co może być potrzebne. Latem oczywiście 1,5-3l wody w kieszeni na plecach. Wedrówka czesto ponad 10 km od samochodu, po róznych krzakach, w palacym słońcu, deszczu, sniegu. Kamizelka niestety zaczyna byc coraz bardziej poprzecierana i peka materiał ale zamki sa w dobrym stanie, a bywały dopinane na chama.

Na łódce kamizelki nie uzywam a na wypady nad duzą rzekę biorę głównie plecak.

Przymierzam sie do zakupu nowej ale patrzac na opinie juz chyba takiej trwałej nie  znajde.

W watku pojawiły sie kamizelki Ropiksa, zupełnie nie znam tej firmy. Czy ktoś kto uzytkuje je w podobny sposób mógłby cos napisac o trwałości? Krój wygląda interesująco. Czy mozna ja spotkac w sklepach i pomacać czy tylko zakup wysyłkowo?

Kolego mam Ropiksa (krótki krój--muchowy) właśnie do pstrągowania czyli podobne łowienie do Twojego może mniej ekstremalne, użytkuję go 2 pełne sezony, teraz trzeci będę zaczynał, warunki nad wodą podobne, obciążenie lżejsze od Twojego, stan bardzo dobry bez przetarć, zamki sprawne, ergonomia i jakość na dobrym poziomie, szyte w kraju ja na pewno polecam  ;)

Tech Pack'a odpuszczam. Poszukuje kamizelki która zmieści 4 pudełka w rozmiarach 19cmx10cmx3cm jakieś akcesoria jak szpula, agrafki, dokumenty,główki jigowe i inne pierdółki. Fajnie jakby miała jakąś kieszeń na plecach.  

Ta fajna ale droga: http://allegro.pl/314-b-1-kamizelka-spinningowa-graff-s-i5029184169.html

Edytowane przez adrionn911

Nie wiem, czy temat aktualny, czy nie. Popieram zdanie Kolegi Kuby, Simms ze wszystkich serii G to najlepsze, co widziałem i miałem. Konstrukcja jest tak przedziwna, że zawsze kumple są szczerze zdziwieni, że mogę tyle dźwigać na grzbiecie.  :ph34r:  Szycie tego sprzętu jest warte każdych pieniędzy, katuję ją już dość długo i daje radę. Muszę przyznać, że cena jest z dupy, ale nie żałuję.  :rolleyes:

• 2 tygodnie później...

Ja używam starego Tech Packa od Dragona. Dobrze na mnie lezy ma calkiem sporo kieszeni i jesli ktos nie wypcha wszystkich po brzegi to pozwala na komfortowe lowienie przez kilka godzin.

Mimo tego nie ruszam sie nad wode bez mojego starego chlebaka nie istniejacej juz chyba firmy Salix Alba do ktorego wkladam wode kanapki aparat a czasem i wieksze pudełka.

Wracajac do Tech Packa to uwazam ze jest to naprawde dobra kamizelka.

A ja podepnę się pod temat, może ktoś z was koledzy i koleżanki używa modelu Mistrall X1? Czytałem o te kamizołce sporo pozytywnych ocen. Posiada bajer, w postaci dwóch miejsc na butelkę , czy bidon. Nie miałem okazji jej "pomacać" może ktoś zakupił i coś podpowie. Najbarziej kusi mnie cena, oraz ilość kieszonek. Pozdrawiam. 

@adrionn911

mam od początku sezonu taką kamizelkę Graffa 328-B - wersję muchową (krótszą ). Jak dla mnie jest super, kieszeni jest dużo i to pojemnych. Materiał też jest przyjemny.

Jak jadę nad wodę to zabieram zawsze ze sobą termos 0,7 w kieszeni na plecach, podbierak tak samo powieszony na klipsie na plecach, w dużej kieszeni pudełko z przynętami, po małych kieszonkach pochowane:pudełeczko z agrafkami, pudełko z główkami, pudełko z gumami, pudełko muchowe z jigami, dokumenty. W wewnętrznych kieszeniach noszę : pęk kluczy, odczepiacz, telefon i inne drobiazgi i dodatkowo na retraktorze szczypce, obcinaczkę do żyłki

Z taką ilością gratów czuć że mam coś na plecach ale nie jest to męczące, jak w przypadku plecaka lub torby. Na dodatek wszystko co potrzebuję od razu mam pod ręką, aby termos z kieszeni na plecach ciężej jest wyjąć.

Aha jeszcze na dodatek dla mnie super jest możliwość wpięcia patki po wewnętrznej stronie dużych kieszeni co uniemożliwia zgubienie wpiętych do niej dużych przynęt, co przy wcześniejszej kamizelce mi się często zdarzało.

Co do trwałości zamków i materiału się nie wypowiem ponieważ jak wcześniej wspomniałem mam ją od krótkiego okresu czasu.

Edytowane przez Comandor
  • Like 1

Cześć. Macie pomysł, która firma ma w ofercie kamizelki w rozmiarze S? Chciałbym sprezentować coś dziewczynie.

Firma ROPIKS szyje nawet dziecięce to może coś u nich znajdziesz. Nie ma też problemu z szyciem na zamówienie, modyfikacje typu dodatkowa kieszeń albo kolor.

Edytowane przez prusak
  • Like 1

• 2 tygodnie później...