Skocz do zawartości

Jaki kij do ok. 50g na łowienie gumami

radim_78

Rekomendowane odpowiedzi

Technium Shimano, mam 3 kije z tej serii 190 7-21, 244 14-42 i w cast tego najmcniejszego z katalogu. Tym 244 łowie na większe gumy 12-15cm z lekkim obciązeniem i jest to mega sprawa, malymi gumami do 7,5cm z 30g ołowiu też czasem go używam i też daje dobrze radę

Spinning

Im więcej szukam tym mniej wiem .

Teraz chyba każdy dystrybutor /producent ma coś w swojej ofercie. Patrzysz ile maksymalnie możesz wydać i sprawdzasz ofertę, wybierasz i lowisz. To nie związek małżeński. Ja jak jadę na ryby, schodze do piwnicy i sam nie wiem który kij wziąć i gdzie na ryby jechać. Jakbym miał 2-3 kije byłoby prościej. Ja nieraz nie lubię jakiegoś kijka a później mi się coś odwidzi i przez dłuższy czas tylko tej jednej wędki używam. Nie ma co się za długo zastanawiać wybierz coś co koledzy polecili i koniec tematu.

Pzdr

• 4 tygodnie później...

Ja bym bral sg xlnt2 do 50g

Możesz coś więcej powiedzieć o tym kiju ?

Też szukam spina o długości max 240-250cm do 6 calowych gum typu LS shaker, kopyta itp. na główkach 10-15g - łowienie na wodzie stojącej. Mam  2 metrowego Fenwicka HMG 10-28g linka 8-20lb w jednoskładzie (bardzo fajny i mocny patyk jak na opisany cw), i rzucałem takimi gumami + 10g ołowiu - da radę, ale komfortu super nie ma i  nieco dłuższy patyk niż 2m, chociaż z odrobinę dłuższym dolnikiem byłby chyba wygodniejszy.

Do takiego łowienia odpowiedni byłby starszy model Beast mastera do 50g? Poluje na takiego ;)

Edytowane przez wilczybilet

• 6 miesięcy temu...

Witajcie. Szukam kija do przynęt max 50-60g. Przeznaczenie : szczupak oraz sandacz. Generalnie musi być to uniwersalny kij, muszę pogodzić kilka łowisk, ryb i przynęt ze sobą. Łapie załówno gumami jaki i woblerami. Szukam czegoś lekkiego, szybkiego oraz czułego, budżet gdzieś do 400 zł. Łapię z brzegu, więc długość 240-270. Zastanawiam się nad kupnem czegoś nowego lub w bdb stanie. używanego, aczkolwiek im więcej czytam tym mniej wiem. 

W wędkarskim spodobał mi się taki kijek : 

https://allegro.pl/oferta/spinning-sanger-ic-high-v-red-zander-244-15-55g-7860541789

Miałem w ręku kamisori Zander i również dobrze leżała.

Ludzie chwalą Berkley E-motion oraz wiele innych kijów.

Ktoś może coś polecić?

Pozdrawiam wszystkich :)

Mam wspomnianego przez Ciebie Kamisori zander. Jeśli pasuje Ci uchwyt i dobierzesz odpowiednio cw do Twoich potrzeb, to blank jest bardzo fajny, szybki, nie kołkowaty, pod obciążeniem pracuje większość kija, a nie sam szczyt. Więcej brań szczupaków niż sandaczy miałem na tego mojego ze względu na populację obydwu gatunków (mało sandaczy) i spadów nie pamiętam

• Like 1

Wcześniej nie wspomniałem, mam wersję do 18g w jednoskładzie. Na temat wersji do 35g nie podpowiem, wyżej napisałem o właściwościach blanku. Ten o większym cw powinien mieć je takie same lub bardzo podobne, tylko ma dużo większą moc. Do łowienia gumami 5-6" np Cannibal + 10-15g ołowiu, zwróć uwagę na Daiwę Ballistic 15-50g cw. Osobiście nie miałem kija w ręce, ale rozmawiałem z osobą, która ma ten kij i bardzo sobie chwali. Koszt ok. 450 zł.

Są też oczywiście kije budowane przez twórców i fajną używkę możesz dostać za podobne pieniądze. Musisz tylko wiedzieć, czego dokładnie oczekujesz ;)

Edytowane przez wilczybilet

Ok, dzięki za propozycję. Będe szukał wędek po sklepach, pomacam trochę i wtedy zadecyduje, chyba że znajdzie się coś ciekawego u nas na giełdzie. Na dziś wiem czego oczekuje, ale za rok mogę mieszkać gdzie indziej, stąd pytanie o dość uniwersalne wędzisko, ponieważ sam nie wiem co mnie czeka  :) . 

Więc wybierz kij konkretnie pod rodzaj i wagę przynęt oraz technikę prowadzenia. Nie można mieć wszystkiego w jednym kiju, to niemożliwe ;)

Jeśli gumy i opad (można w ten sposób łowić zarówno sandacze jak i szczupaki), to kij czuły, szybki, ale ze względu na szczupaki nie może być kołkowaty, tylko z progresywnym ugięciem pod obciążeniem. Jeśli masz możliwość wzięcia w łapę wspomnianą Daiwę, to zainteresuj się nią, ponoć fajny czuły i szybki kij do gum, z ładnym ugięciem

Shimano VENGEANCE BX SEA BASS . Ten wydaje się odpowiedni. Używa ktoś ?

Mam tej kij w opcji 20-60. Najcięższe gumy jakimi rzucam to pigi 20cm z główką max 10g, ale to i tak z wyczuciem. Rękojeść mogłaby być grubsza. Ogólnie to fajny kijek za małe pieniądze.

Ja od maja używam http://pleciona.pl/pl/p/W3-Powercast-T-83-248cm-XH-20-80g-2sec-Cast/27252 W3 Powercast 248cm 20-80 gr. wtedy wyrwałem go za 400 stówki. Nie mam zarzutów. Sparowany z Biomasterem 4000 SW.

Pianka bardzo słaba i do tego cienka rękojeść, jak dla dziecka