Skocz do zawartości
  • 0

Fajny sumek

hlehle

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak byłem młodzieńcem czytałem Wędkarstwo Wyganowskiego i zawsze zastanawiałem się o możliwości dorastania suma do 300kg. Nie było fotek, więc moja wyobraźnia miała pole do popisu. Ponadto wyczytane informacje o atakach tych potworów na małe dzieci, ssaki i ptaki wodne robiło wrażenie.

Naocznie widziałem zassanie kaczki przez rybę na jeziorze Nidzkim w latach siedemdziesiątych.

Jak mógł wyglądać sum o wadze około trzysta kilo i czy było to możliwe...

Opisy o wyciąganiu suma końmi z rzeki zawsze traktowałem z przymrużeniem oka - może jednak było to faktem. Kto Wie?

Czy będzie komuś dane...

Znany jest przypadek złapania wąsacza na Rybniku ponad 100kg.

Podczas zasiadki na karpia przy sławnej kierownicy (spad ciepłej wody - Elektrownia Rybnik) widzieliśmy z brzegu atak suma na holowanego karpia przez czeskiego wędkarza. Karp miał kilka kilo wagi. Nie są to odosobnione przypadki...

Ten na fotce jest kolosem i robi wrażenie.

Jak musiał wyglądać TRZYSTUKILOWIEC...

Pozdrawiam

• 0

Kiedyś również zastanawiałem się nad możliwością osiągnięcia przez suma wagi 300kg.Docierały do mnie różne informację na temat łowionych sumów przez rybaków,lub wypowiedzi osób,które twierdziły,że widziały zdjęcia okazów ponad 200kg.Jednak jeśli nie zobaczę zdjęcia,to nie uwierzę w to,że sum dorasta do takich rozmiarów.

W tej chwili bardziej wierzę w tezę postawioną przez @Włóczykija niż w możliwości osiągnięcia nawet nie 300kg,ale powiedzmy 200kg przez suma...

Pozdrawiam!

• 0

Bardzo duze to bydle z 1szej fotki.

Dobrze odpasiony sum rzedu 250cm ma wage rzedu 100kg. Powyzej 260cm z powodu braku danych w zlowieniu takich ryb (wypada miec kilka przypadkow, zeby byl jak najmniejszy blad) oszacowac jest trudno co do wagi.

Ale biorac sumy powyzej 200cm i zalozeniu, ze sa dobrze podpasione wzrost o kazde 10cm powoduje wzrost wagi o 10kg.

Te najwieksze to bardzo cwane i trudne do zlowienia osobniki. No i do wyholowania - takie bydle potrafi sie polozyc na dnie i juz nie ruszyc. Najpewniej to powoduje, ze nie sa tak naprawde znane mozliwosci gatunku.

Ja bym stawial na to, ze jest w stanie dorosnac do 300cm i jakichs 150-160 kg.

Gumo

• 0

Bardzo duze to bydle z 1szej fotki.

Dobrze odpasiony sum rzedu 250cm ma wage rzedu 100kg. Powyzej 260cm z powodu braku danych w zlowieniu takich ryb (wypada miec kilka przypadkow, zeby byl jak najmniejszy blad) oszacowac jest trudno co do wagi.

Ale biorac sumy powyzej 200cm i zalozeniu, ze sa dobrze podpasione wzrost o kazde 10cm powoduje wzrost wagi o 10kg.

Te najwieksze to bardzo cwane i trudne do zlowienia osobniki. No i do wyholowania - takie bydle potrafi sie polozyc na dnie i juz nie ruszyc. Najpewniej to powoduje, ze nie sa tak naprawde znane mozliwosci gatunku.

Ja bym stawial na to, ze jest w stanie dorosnac do 300cm i jakichs 150-160 kg.

Gumo

Z sumkami różnie bywa, ale dobrze odpasiony może mieć 100kg już przy 240cm.

Fakt, że te z Caspe są lżejsze w porównaniu do tych z delty Ebro lub z Padu.

215 cm i 65kg

http://xvella.free.fr/photos/photo-eng.php?sub=21&item=7 54&cntp=13

215 i 85kg

http://xvella.free.fr/photos/photo-eng.php?sub=21&item=7 13&cntp=13

242cm i 103kg

http://xvella.free.fr/photos/photo-eng.php?sub=21&item=6 75&cntp=12

• 0

Zakładając że największa ryba słodkowodna czyli arapaima dorasta do 300 cm. i ok. 200 kg. wagi to sum mógłby dorastać do tych 250 cm i ok. 150-170 kg. wagi. Nie wiem czy są jeszcze na świecie takie osobniki ale jeśli bym miał szukać takich to bym się udał w deltę Dunaju.

• 0

Jest jeszzce inna rzecz...

Sposob i dokladnosc pomiaru. Sa do kupienia takie wagi, przystosowane do wazenia bardzo ciezkich przedmiotow, widzialem chyba na Basspro.

Tyle, ze skoro taka waga ma np. zakres pomiarowy do 300kg to najbardziej wiarygodny bedzie pomiar gdzies w okolicach polowy zakresu do 3/4 (powyzej lepiej sie zastanowic, jezeli wage chce sie uzyc ponownie)

Znacznie ponizej polowy zakresu moze sie pojawic duzy blad.

Natomiast w calym zakresie naprawde dobrze wychwytywalna jest roznica co 5kg, dlatego nie wiem jak odnosic sie do pojedynczych kg wpisywanych po liczbie 50 albo np. 100?

Gumo