Skocz do zawartości

Śpiochy - który krój najlepszy?

Paweł nizinny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Dużo się mówi o trwałości, oddychalności a mało o kroju, który to jest moim zdaniem bardzo ważny, zarówno pod względem wygody jak i trwałości (także estetyka), biorąc pod uwagę, że najczęściej w śpioszkach puszczają łączenia (szwy, klejenia). 

Ja używam od lat, nieprodukowanych już Hodgmanów Wadelite. Jakoś tak pasują mi od początku. Można jeszcze je spotkać na ebayach, za dobre pieniądze 50-100$. Służą całkiem nieźle, wytrzymują średnio 2-3 sezony po krzakach i górskich spacerkach. Oczywiście do pierwszego klejenia, później kolejne lata. Mam obecnie 3 pary i jeszcze parę dobrych lat posłużą... Najstarsze które teraz mam chyba kupiłem jakoś w 2005-6.

Dal mnie krój mają idealny, noszę rozmiar M. mam 178cm wzrostu, ok 90 w pasie i stopę 43. Kucanie, schylanie, wdrapywanie i inne takie bez problemu znoszą, nie naciągają szwów... Dla osoby grubszej może być problem w talii. 

Żonie sprawiłem Tamien Women, przetarły się po jednym sezonie na szwach od środka. Nie reklamowałem, pokleiłem i dalej w użytku.... Krój jest w miarę dobrze dopasowany, do kobiecych kształtów, jednak w udach mogły by być ciut węższe...

Obecnie kupiłem Redingtony dla pań, i zobaczymy co to warte...

pozdrówka

Paweł

Edytowane przez Paweł nizinny

Najwygodniejsze co miałem do tej pory to Vision Radipor 2 z zamkiem. Jakbym gdzieś Lke znalazł to bym wciągnął bez zastanowienia.

Łaziło sie w tym jak w jeansach, luzik zupełny. Rozpinany przód więc wygodnie jak tylko się da.

Teraz mam Climb8- mają swoje wady - pompujące się kolana i gumowe szelki - ale sa raż że bardzo ciasne - znowu jak w spodniach a nie w namiocie cyrkowym spinanym paskami, dwa ze sa z pancernego materiału. 2 lata gwarancji, serwis na miejscu i coś 130e? Dają radę.

Paweł, moim zdaniem lepiej jak są za szerokie niż za wąskie. W takim ciuchu nie ma mowy, zeby jedna nogawka o drugą nie tarła, to ryzyko przetarcia będzie zawsze. Tu pewnie trzeba by wzmacniać materiał. Co do wygody i mody to dla mnie ideałem jak do tej pory były Guideline Crosswater rozm M. Solvkrokeny M tez były ok. Scierra CC6 w rozmiarze LS były na styk jesli chodzi o objętość. Obecnie mam Guideline Kispiox rozmiar M i są większe niż M Crosswater. A tak poza tym to znasz mnie i wiesz że mi we wszystkim dobrze, jak mawia nasze przysłowie ;)

Kuba, mi się kolana pompowały we wszystkich które wyżej wymieniłem :)

Krój to baaardzo indywidualna sprawa. Każdemu będzie pasować co innego, a dodatkowo każdy ma inną figurę.

Mi np. bardzo podobają się Caperlany mimo, że brak w ich rozmiarówce tzw. "longów". 

Ze wszystkich śpiochów , jakie miałem, najmniej wygodne/funkcjonalne według mnie były Solvkrokeny ... które jak widać Olowi pasowały.

Fakt, solvkrokeny krój miały do bani, jedyną ich zaletą była ... cena i to wszystko. Na kolanach zaczęły cieknąć po kilku wyprawach, kilka miesięcy później w kroczu, aż w końcu wszędzie. 

Każdy musi przekonać się na własnej skórze, że kto kupuje tanio ten traci dwa razy ( w przypadku takich użytkowych rzeczy jak śpiochy, buty, kurtka). Oczywiście są wyjątki, ale to nie ten temat ;)

Dla mnie najważniejsze jest to żeby śpiochy nie były napięte - sam zawsze wybieram trochę dłuższe śpiochy żeby szwów nie naciągać, a i na obwodzie miały trochę luzu. Takie podejście pozwala na nieco dłuższą żywotność gaci :)