Skocz do zawartości

Czym karmicie swoje psy

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swoją 2,5 roczną sukę Rottweilera obecnie karmię Taste of Wild z bizonem. Zaznaczam, że pies jest bardzo wybredny oraz wrażliwy na jakość karmy. 

Wcześniej przerabiałem:

- Royal Canin Rottweiler, bardzo słabo wypada ta karma. Jakiś czas temu zmienił się producent i jakość jest porównywalna z Chappi a cena X razy większa.

- Arion Light/Sensitive, do tych karm nie mam zastrzeżeń. Poprzedni pies miał bardzo wrażliwy żołądek i po jedzeniu obu pozycji nie było najmniejszych problemów. Suka jadła wersję light przez ponad rok i było ok, ale teraz dla odmiany przeszedłem na karmę wymienioną w pierwszym zdaniu.

- Bosch Adult, raczej kupowałem jak zabrakło mi karmy (bo zawsze zamawiam przez neta, dużo taniej) również brak jakichkolwiek problemów. Jednak wymagała stosowania "wkładki" co świadczyło o średnich walorach smakowych.

A tu dowód, że pies żyje i ma się dobrze :D

zkmhlj.jpg

Edytowane przez Matiz992
  • Like 2

Wspomniana wcześniej jamniczka mojego Taty wpierdziela tak kości, że słychać tylko trzask jakby ktoś po suchych gałązkach chodził :) , obojętnie jaka byle tylko do ryjka się zmieściła. Przez tyle lat nigdy nie było problemu przez zjedzoną przez nią kość, może dlatego że je je od zawsze i wie jak się do nich zabrać tak żeby nie stanęła jej w gardle. Cwaniara wyjada miąższ i prawie resztę zostawia :)

Odchodzac troche od tematu.Moze to sie wydac dziwne, moze niektorzy z was tez tak maja.Czy czujecie jakies powiazanie ze swoimi psami?W moim przypadku wyglada to tak, 

-rozbilem kiedys szybe reka i przecialem sciegno, suka rozbila butelke lapa i przeciela sciegno, u mnie prawa reka u niej przednia prawa lapa

-mam blizne na glowie, suka ma blizne na glowie po tej samej stronie 

-mam problem z prawym barkiem, od czasu do czasu mnie pobolewa, suka ma problem z prawym stawem barkowym od czasu do czasu kuleje

-mam okres kiedy jestem chudszy, suka tez traci wage, ja tyje ona tyje

-suce pojawila sie jakas narosl pod skora (nic groznego stwierdzil weterynarz) mi pojawila sie tak samo

-suce pojawily sie takie malutkie narosla na karku ( takie mini kuleczki cos jak malutkie kleszcze) mi pojawilo sie cos takiego samego na szyji w tym samym miejscu

-suka ma sraczke....zgadnijcie :/

Nie wiem czy to jest normalne, ogolnie suka jest tak ze mna mocno zwiazana a ja z nia ze trudno to opisac.Pewnie wiele osob jest silnie zwiazanych we swoimi psami, ale czy to co jest miedzy mna a nia to jest normalne, ma ktos tak?

Odchodzac troche od tematu.Moze to sie wydac dziwne, moze niektorzy z was tez tak maja.Czy czujecie jakies powiazanie ze swoimi psami?W moim przypadku wyglada to tak, 

-rozbilem kiedys szybe reka i przecialem sciegno, suka rozbila butelke lapa i przeciela sciegno, u mnie prawa reka u niej przednia prawa lapa

-mam blizne na glowie, suka ma blizne na glowie po tej samej stronie 

-mam problem z prawym barkiem, od czasu do czasu mnie pobolewa, suka ma problem z prawym stawem barkowym od czasu do czasu kuleje

-mam okres kiedy jestem chudszy, suka tez traci wage, ja tyje ona tyje

-suce pojawila sie jakas narosl pod skora (nic groznego stwierdzil weterynarz) mi pojawila sie tak samo

-suce pojawily sie takie malutkie narosla na karku ( takie mini kuleczki cos jak malutkie kleszcze) mi pojawilo sie cos takiego samego na szyji w tym samym miejscu

-suka ma sraczke....zgadnijcie :/

Nie wiem czy to jest normalne, ogolnie suka jest tak ze mna mocno zwiazana a ja z nia ze trudno to opisac.Pewnie wiele osob jest silnie zwiazanych we swoimi psami, ale czy to co jest miedzy mna a nia to jest normalne, ma ktos tak?

Może macie tą samą chorobę roznoszoną drogą płciową? :lol:  ;)

• Like 4

Też jestem bardzo związany ze swoim psem. Jednak nie zauważyłem takiej zależności, że jej się coś dzieje to mi dzieje się to samo. Jedynie gdy jedno z nas jest chore, czy to ja, czy ona to drugie bardzo to przeżywa. Albo ja mam zły humor, chodzę przytępiony albo pies nie odchodzi ode mnie na krok i nie pozwala nikomu się do mnie zbliżyć i jest wyraźnie "smutniejsza" :D

Ja swoją 2,5 roczną sukę Rottweilera obecnie karmię Taste of Wild z bizonem. Zaznaczam, że pies jest bardzo wybredny oraz wrażliwy na jakość karmy. 

Wcześniej przerabiałem:

- Royal Canin Rottweiler, bardzo słabo wypada ta karma. Jakiś czas temu zmienił się producent i jakość jest porównywalna z Chappi a cena X razy większa.

- Arion Light/Sensitive, do tych karm nie mam zastrzeżeń. Poprzedni pies miał bardzo wrażliwy żołądek i po jedzeniu obu pozycji nie było najmniejszych problemów. Suka jadła wersję light przez ponad rok i było ok, ale teraz dla odmiany przeszedłem na karmę wymienioną w pierwszym zdaniu.

- Bosch Adult, raczej kupowałem jak zabrakło mi karmy (bo zawsze zamawiam przez neta, dużo taniej) również brak jakichkolwiek problemów. Jednak wymagała stosowania "wkładki" co świadczyło o średnich walorach smakowych.

A tu dowód, że pies żyje i ma się dobrze :D

zkmhlj.jpg

Sliczna :) 

• Like 1

dlaczego mnie jak chodzę po boisku z psami, wyganiają? a tłumaczę im ,że to nawóz i trawa będzie bardziej zielona :lol: nie dociera

Bo kolega potrzeby załatwia na podwórku (grubsz sprawa) a na boisko śmiga sobie pochasać  :lol:  :lol:  :lol: ewentalnie podlać słupki bramki  :lol:  :lol:  :lol:

A tak na poważnie to jak się coś zdarzy to po prostu sprzątam po nim ;)

• Like 1

Szufelka i jazda. Tak jak na na zachód od nas. Jak jeszcze wiele lat temu meszkałem w blokowisku na Okęciu to pamiętam co sie działo wiosną na trawniczkach.

Myślę, że w tym aspekcie uzyskam pełna zgodę... 

Dla mnie Andrzej to podstawy - nie ma o czym dyskutować/

Kto myśli inaczej sory ale......

Szufelka i jazda. Tak jak na na zachód od nas. Jak jeszcze wiele lat temu meszkałem w blokowisku na Okęciu to pamiętam co sie działo wiosną na trawniczkach.

Myślę, że w tym aspekcie uzyskam pełna zgodę... 

Zgadzam się z tobą w 100%. Wystarczy zobaczyć ile jest psów na średniej wielkości blokowisku. Zakładając, że każdy załatwia się 2 razy dziennie to po zimie mamy istny wysyp "przebiśniegów". Pies to nie zabawka ale i odpowiedzialność, jeżeli dla kogoś wstydem jest posprzątanie po psie niech kupi sobie kota, fretkę czy inne zwierze załatwiające się do kuwety i nie sprząta jej przez chociażby tydzień  ;)

• Like 2

Mylicie się Panowie. Wieprzowina, baranina, a zwłaszcza drób są stanowczo niewskazane w żywieniu psów  :D  :D  :D  :D  :D Posłuchajcie eksperta.

Ale o ile pamiętam, to nie pies, tylko krzyżówka z owcą.

Co do psich kup to Baśka ma sposób.

Wersja dla pelnoletnich ( brzydkie słownictwo )

Edytowane przez anpart
  • Like 1

No niestety "młoda wołowina" jest też niewskazana. Najogólniej rzecz ujmując niewskazane jest mięso uznawane przez nas za najwartościowsze - miękkie/pieczeniowe, piersi kurczaka....

A najwartościowsze są odpady - podroby, kości, tkanka łączna, kurze łapki (ścięgna, stawy - źródło kolagenu, glukozaminy), żołądki wołowe. Z kośćmi jest dość trudna sprawa, z jednej strony to jak najbardziej naturalne pożywienie psa i źródło minerałów, z drugiej...... no właśnie zdarzają się wypadki przy pracy. Ja swoim daję, nauczone ich jedzenia od szczeniaka, pieczołowicie i z namaszczeniem rozgryzają na drobne kawałki i nie zdarzyło się nigdy, żeby wynikły z tego jakieś problemy. Jednak mając psa łapczywie połykającego kości pewnie bym się nie zdecydował na podawanie mu ich.

• Like 4