Skocz do zawartości
  • 0

Łódź motorowa na Bałtyk

Toudinho

Pytanie

Poszukuję łodzi wędkarskiej dzięki której będę mógł łowić zarówno dorsze jak i łososie/trocie - trolling. Do wydania mam 40 tysięcy. Nie wiem czy coś znajdę w tym przedziale w miarę rozsądnego i z silnikiem co ważne... Poleci ktoś coś?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam wszystkich serdecznie!

Chciałbym kupić łódkę morską (głównie Bałtyk, a od czasu do czasu Morze Śródziemne). Łódka ma służyć głównie do nurkowania, choć fajnie byłoby, żeby żona mogła się gdzieś uwalić na dziobie :)
Zależy mi na:
- silniku zaburtowym (mogę teraz kupić z jakimś mniejszym, starszym=tańszym, potem wymienić na coś nowszego i ewentualnie mocniejszego jakby mocy było za mało);
- małej kabinie (takiej żeby od biedy 2 osoby się mogły przekimać, albo żeby w dzień wrzucić tam turystyczne WC);
- idealnie byłoby jakby miała możliwość jakieś "otwieranej klapy w rufie, aby łatwiej wchodziło się w sprzęcie nurkowym na plecach - inaczej trzeba się rozbierać w wodzie, sprzęt nurkowy wciągać na jakiejś linie i wchodzić po drabinie;
- ma być stabilna, solidna, bezpieczna, niekoniecznie mega szybka;
- raczej używka (ze względu na koszty, oraz to, że przy użytkowaniu nurkowym szybko się poobija i straci na wartości);
- koszt najlepiej na gotowo (łódka+silnik+przyczepa) do 40.000zł;
- mogę pojechać po nią gdzieś za granicę więc nie tylko polski rynek wchodzi w grę;
- do 6 m długości;
- osprzęty do nurkowania (uchwyty na butle itp wykonam we własnym zakresie) - na jedno wypłynięcie około 12 butli do zabrania + reszta sprzętu + 4 max osoby (waga sprzętu + załogi około 700-800kg);
- podoba mi się łódka Jumbo 585, ale nie ma kabiny - kojarzycie może coś podobnego z kabiną?

ma ktoś jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Łukasz

• 0

Nie obawiasz się, że silniejszy podmuch wiatru wywróci ponton ?

Dlatego pytam.........

Ponton -80kg

Silnik z paliwem -80kg

Namiot -10kg

Załoga -160kg

Bagaż - 50kg

Razem 380-400kg

Przy jakim wietrze groziłoby niebezpieczeństwo wywrotki?

Edytowane przez Janusszr

• 0

Zgadza się, Arvor jest świetny. Pływałem z kolegą kilkanaście razy, doskonała jednostka.

Prócz ceny, problemem jest silnik dieslowski (akurat w tej sztuce). Tzn sam silnik jest ok., tylko foki pływają za tym pogłosem silnika i przechwytują holowane ryby, odgryzając łośki od zestawów. Przy silniku benzynowym, nigdy się to nie zdarzyło.

• 0

Akurat problem fok dotyczy również jednostek z silnikami benzynowymi. Przynajmniej jednostek wypływających z Kołobrzegu. Tamtejsza populacja nauczyła się tej prostej metody pozyskiwania ryb. Ale nie pływają tylko za trollingowcami, wędkarze wypływający za dorszem również dostają w kość. Przy łososiu jest ten ból, że czasami na jedno jedyne branie czeka się cały dzień a rybę zdejmuje foka.

• 0

Też myślałem o łódce na Bałtyk. Zgadzam się z przedmówcami, że Arvor jest dla takich celów bardzo udaną jednostką. Jest drogo ale:

https://www.lodzie24.com/lodz-motorowa/motorowka/arvor/389810/arvor-18-mit-nanni-motor.html - to juz zbliżona cena do wskazanego limitu. Może będzie można coś wytargować.

• 0

Mały ten Arvor.

Bardzo rzadko bywa na naszych łowiskach aura, pozwalająca wypłynąć na łowy taką łodzią. Sezon trwa mniej więcej, od polowy października do końca kwietnia. W tym okresie większe łodzie (ok 7-8m), wypływają w morze 4-6razy. Taką 5m będziesz miał szansę pewnie 3-4 razy, co w sezonie daje ok 20 razy. Pod warunkiem dyspozycyjności w każdy dzień z dobrą pogodą.

Chyba że łódź będzie operować na Zatoce Gdańskiej, to inna bajka, tam jest dużo lepiej.