AN05 Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 https://epoznan.pl/news-news-115423-wataha_4_wilkow_pojawila_sie_na_srodce_przy_boisku_sportowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Media: wilczy apetyt na sensację. Dramatyczna dezinformacja pod Brzozowem - Krosnosfera 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 "Przy okazji przypominamy, że wilki to zwierzęta drapieżne, od 1998 roku objęte ochroną gatunkową. Nie wolno ich umyślnie zabijać, chwytać, okaleczać, płoszyć czy niepokoić. Złamanie tych zakazów grozi wysoką grzywną, a nawet karą pozbawienia wolności." Czytając to wiem dlaczego zwierzęta pozwalają sobie na coraz więcej. Skoro nawet spłoszyć ich nie wolno. Niech wejdzie mi w pobliże chałupy to zastanawiać się nawet nie będę. Dojdziemy w końcu do sytuacji gdy my będziemy bali się wyjść z domu. Dopóki zwierzęta nie nauczą (bo dowiedzieć się nie dowiedzą) się żeby do ludzi się nie zbliżać będziemy mieć i coraz ciekawiej. Nie piszę o waleniu do wszystkiego z ołowiu jak to się niektórym wydaje. Wilk, niedźwiedź czy każde inne zwierze powinno wiedzieć gdzie ich miejsce i jakich granic nie wolno przekraczać. Dotyczy to również i ludzi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Niniejszym chciałbym powiadomić, że nad podlaskimi rzekami pstrągowymi zaobserwowano watahy krwiożerczych wilków i kilka niedźwiedzi. Uprasza się o niewychodzenie nad te wody. Zwierzęta te są szczególnie groźne podczas rójki jętki majowej. Jednocześnie informuję koleżeństwo, że poświęcę się dla dobra ogółu i będę monitorował sytuację . 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Mysha gorzej jak trafisz naprawdę jakiegoś misia i bedzie chciał Ci ryby z siatki wyrwać. Samolubie jeden ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Media: wilczy apetyt na sensację. Dramatyczna dezinformacja pod Brzozowem - KrosnosferaNo troszkę mi nie pasowało, że przez kilkanaście minut kilka razy na zmianię musieli tankować pilarki. Moje dają radę pracować ponad pół godziny na jednym zbiorniku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 https://epoznan.pl/news-news-115346-dlaczego_wilki_z_okolic_swarzedza_podchodza_pod_domy_prawdopodobnie_umieraja_ich_mlodeWarto przeczytać. Dlaczego wilki podchodzą. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Bedzie kiedys o tym film "Podkarpacka masakra piłą mechaniczną... prawie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 "Przy okazji przypominamy, że wilki to zwierzęta drapieżne, od 1998 roku objęte ochroną gatunkową. Nie wolno ich umyślnie zabijać, chwytać, okaleczać, płoszyć czy niepokoić. Złamanie tych zakazów grozi wysoką grzywną, a nawet karą pozbawienia wolności." Czytając to wiem dlaczego zwierzęta pozwalają sobie na coraz więcej. Skoro nawet spłoszyć ich nie wolno. Niech wejdzie mi w pobliże chałupy to zastanawiać się nawet nie będę. Dojdziemy w końcu do sytuacji gdy my będziemy bali się wyjść z domu. Dopóki zwierzęta nie nauczą (bo dowiedzieć się nie dowiedzą) się żeby do ludzi się nie zbliżać będziemy mieć i coraz ciekawiej. Nie piszę o waleniu do wszystkiego z ołowiu jak to się niektórym wydaje. Wilk, niedźwiedź czy każde inne zwierze powinno wiedzieć gdzie ich miejsce i jakich granic nie wolno przekraczać. Dotyczy to również i ludzi.Uparłeś się na tego niedżwiedzia,nie wiedzieć dlaczego.Próbowałeś się zastanowić nad mechanizmem?Zwierzęta wiedzą gdzie ich miejsce,to człowiek generalnie ma z tym problem.Ktoś tu w wątku pisał że terenów zalesionych przybywa a nie ubywa.Patrząc na moje okolice-gówno prawda.Domy budowane na polach które do tej pory były strefą buforową,gdzieniegdzie wchodzące wręcz do lasu.Tony śmieci wśród których jest mnóstwo spożywki ściągającej wszelką zwierzynę coraz bliżej ludzi.Psy puszczane w lesie bez opamiętania luzem,czego oczywiście robic nie wolno-biegająca stołóweczka.Naprawdę nie zauważasz takich rzeczy?Jakie masz prawo powiedzieć stworowi-tu jest granica,ani kroku dalej?Zwłaszcza że ciągle te granice człowiek przesuwa,oczywiście z niekorzyścią dla zwierząt?Nie jestem oszołomem,jeśli wilk wejdzie mi na posesję to zrobię wszystko aby go odgonić czy przepłoszyć.Dla mnie jednak jest jasne że coraz częstsze pojawianie się wilków w okolicach zabudowań czy wśród nich nie jest naturalne i nie jest to ich widzimisię.Jestem przekonany że wolałyby żyć z dala od ludzi,spokojnie i bez kontaktu z nimi czy ich psami. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Co do czworonogów to może jak wilki zeżrą jeszcze kilka psów to właściciele się nauczą że nie wystarczy wrzucić psa do budy na łańcuchu tylko zrobić porządne ogrodzenie, albo najlepiej zabrać psa do domu a przynajmniej do kojca. Pies to naturalny konkurent wilka tym bardziej że teraz jest okres godowy. Drapieżniki nawzajem się eliminują, pewnie każdy oglądał filmy z Afryki jak hieny i lwy nawzajem się zabijają. To nie wina wilka ze człowiek mu podtyka pod nos łatwy łup, szkoda tylko tych psów które giną przez nieodpowiedzialność właścicieli i to oni są winni ich śmierci a nie wilki. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 9 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Łańcuch to moim zdaniem patologia. Powinno być ogrodzenie, ale dobrze mieć też kojec na wypadek wizyt obcych (weterynarz itd.)Tak się składa, że moja siostra ma spory zwierzyniec. Z samych psów: owczarka podhalańskiego, mieszankę owczarka i kaukaza, 2 amstafy i kundelka ze schroniska.Zwierzaki duże i groźne - mogły by zalizać człowieka na śmierć. Pamiętam, jak Maszka zapędzała do "stada" mojego raczkującego nie w tą stronę co trzeba syna. Gdy przychodzą poważne mrozy psy oczywiście śpią w domu. Nie ma opcji, aby były zagrożone ze względu na bliskość lasu. Teren dobrze zabezpieczony. Zresztą żyjące w okolicy wilki nie bardzo chcą podchodzić.Co do psów, niestety sporą patologią jest spuszczanie ich w lesie. Zresztą nie tylko. Przy wale wiślanym pomiędzy Grota a Gdańskim (warszawscy wędkarze będą wiedzieć gdzie to) nie raz widziałem radosnego właściciela psa tylko oglądającego, jak czworonóg goni sarnę. A potem niespodzianka, jak za którymś razem trafi na dzika. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 9 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Taa, a potem trąbienie w mediach jak to dzik zaatakował psa i trzeba wybić dziki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 9 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 I odstrzelili 2 sztuki. Ciekawe co wykaże sekcja zwłok. https://www.krosnosfera.pl/bez-kategorii/odstrzal-wilkow-stal-sie-faktem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Spotkania z wilkami nie miałem, ale do dzisiaj pamiętam jak kilka lat temu pojechałem nad moją tajną pstrągową rzeczkę oddaloną od wszelkich domostw Gdzieś po godzinie łowienia usłyszałem coś w krzakach, jak się odwróciłem to mało w pory nie narobiłem. Dwa "wilki" były około 6-8 metrów ode mnie. Okazały się Wilczakami Czechosłowackimi, po minucie znalazł się właściciel. Adrenalina tak skoczyła, że musiałem zakończyć łowienie. Od tego czasu nad wodę zawsze noszę nóż - bezpieczeństwa nie zapewni, ale człowiek czuje się jakoś bezpieczniej. W temacie dzikiej zwierzyny to w domu rodzinnym, położonym na na wsi, sarny chodzą rano po podwórku. Jeszcze kilkanaście lat temu zdarzało się to bardzo rzadko. Teraz widujemy je co kilka dni. W tamtym roku mama wysiewała większość warzyw kilka razy bo kosiły wszystko jak leci. Lisów jak i kun jest sporo, zajęcy fatycznie jakby mniej w ostatnim czasie. Tutaj moje nagranie sprzed dwóch lat: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 https://iszczecinek.pl/pl/19_wiadomosci-z-regionu/680_borne_sulinowo/23153_wilki-zaatakowaly-w-cieminie-uwaga-drastyczne-zdjecia-.html## Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 To chyba 50 tych wilków było jak przez noc opędzlowały kilka dużych kopytnych. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) ee tam, wilki jak wilki......szedłem dzisiaj sam jeden po dzikim terenie, pod lasem jeszcze pełno śniegu i zima, na śniegu ślady kolegi wilka.....a bliżej rzeki taki oto okruch ze stołu drapieżnika.....mnie oszczędził, widać marnym mięsem gardzi Edytowane 22 Marca 2021 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Znamienne, że dramatyczne relacje o krwiożerczych wilkach zwykle podają osoby, które są myśliwymi. Jak zaangażowany w odstrzał wilków w ok. Brzozowa, prokurator z Krosna, który przy okazji przekroczył swoje uprawnienia i właśnie ma w związku z tym postępowanie dyscyplinarne. https://www.portalprzemyski.pl/wilczy-apetyt-na-sensacje-dramatyczna-dezinformacja-pod-brzozowem/https://wiadomosci.onet.pl/rzeszow/skandal-wokol-sprawy-wilkow-ktore-zaatakowaly-pilarzy-prokurator-mysliwym/9qcwlx5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Oby dostał wilka, na dupie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Od 10 minuty.Uśpić czy próbować ratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 uśpić, wyleczyć, wykarmić, wyratować i obudzić.....tzn. zwrócić naturze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Zapomniałeś o jednym - przed obudzeniem wysiedlić około 100km2 i "zarybić" dzikiem, zwierzyną płową.Takich obrazków będzie więcej - namnożyło się dzików, powstała baza pokarmowa, więc zwiększyła się populacja wilków, zaczęło się ASF + zwiększył się odstrzał (patrochy albo rzucone w krzaki albo jakoś zagrzebane w ziemi), pokarm stał się jeszcze łatwiej dostępny, czyli populacja wilków powiększała się szybciej.Dzików mniej, populacja wilków też jakoś musi zmaleć, w naturze redukcja populacji wilków wygląda między innymi tak jak na podlinkowanym filmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Widać wpływ pandemii, związanych z nią ograniczeniami i przedłużającej się zimy utrudniającej wędkowanie. Trzeba podyskutować o wilkach, które "zagrażają" wędkarzom i o kormoranach, które "zagrażają" rybom... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Zapomniałeś o jednym - przed obudzeniem wysiedlić około 100km2 i "zarybić" dzikiem, zwierzyną płową.Takich obrazków będzie więcej - namnożyło się dzików, powstała baza pokarmowa, więc zwiększyła się populacja wilków, zaczęło się ASF + zwiększył się odstrzał (patrochy albo rzucone w krzaki albo jakoś zagrzebane w ziemi), pokarm stał się jeszcze łatwiej dostępny, czyli populacja wilków powiększała się szybciej.Dzików mniej, populacja wilków też jakoś musi zmaleć, w naturze redukcja populacji wilków wygląda między innymi tak jak na podlinkowanym filmie. masz rację, powinno się zostawiać naturze takie przypadki......nic jednak nie poradzę, czuję z tym wilkiem jakąś więź......solidarność inteligentnych drapieżników (występuje coś takiego w przyrodzie? chyba tylko z przypadku )......oczywiście dodając sobie inteligencji myśliwego na wyrost, żaden ze mnie łowca, jedynie tlący się nieśmiało atawizm.....tak czy inaczej, gdybym potrafił i miał możliwości, zrobiłbym jak wcześniej napisałem Edytowane 24 Marca 2021 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 masz rację, powinno się zostawiać naturze takie przypadki......nic jednak nie poradzę, czuję z tym wilkiem jakąś więź......solidarność inteligentnych drapieżników (występuje coś takiego w przyrodzie? chyba tylko z przypadku )......oczywiście dodając sobie inteligencji myśliwego na wyrost, żaden ze mnie łowca, jedynie tlący się nieśmiało atawizm.....tak czy inaczej, gdybym potrafił i miał możliwości, zrobiłbym jak wcześniej napisałem Żyjesz prawem wilka. Jak żołnierze wyklęci, tylko kto tu jest teraz okupantem? https://www.gov.pl/web/uw-opolski/zyli-prawem-wilka-uczclismy-pamiec-o-zolnierzach-wykletych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi