Skocz do zawartości

Wilki

foxy77

Rekomendowane odpowiedzi

Ja gdzieś widziałem zdjęcie niedźwiedzia polarnego czy jakiegoś tam (w każdym bądź razie białego) na Krupówkach. Zdecydowanie należy podjąć w temacie jakieś działania bo ich wizja w centrach miast sen spędza z moich znużonych powiek. I z gorylami tak samo, bo ostatnio jednego widziałem przy molo w Kołobrzegu (może to nie był goryl, ale nie zaszkodzi na wszelki wypadek). Toż strach będzie z mieszkania wychodzić jak takie jedne z drugimi po okolicy będą się pałętać.

Przyznaję Kolego złoty medal w demagogii i obracaniu kota ogonem :D

• Like 3

Póki co, radujmy się , że nasza matka unia, wspaniałomyślnie nie zarządziła wystrzelania bocianów roznoszących po świecie ptasią grypę. Rękoma myśliwych, których później postawi się pod pręgierz niezależnej opinii publicznej, która zrobi z nich marmoladę - tak jak to tutaj obserwujemy :) W Rzymie była taka maksyma - divide et impera :)  

No co ty??? Bociany to dzieci roznoszą po domach, a nie grypę :).

• Like 5

Namieszaliśmy w przyrodzie, nie ma co mówić.

Kiedyś, zauroczony piosenką Szczepanika, o zgrozo :) , marzyłem o tym, bym nad każdym większym jeziorem mógł kormorany obejrzeć! Perkozy też lubiłem, tylko one były jakieś takie, mało wyraziste, a kormoran to było coś. Chciałem to mam!

Z bobrami podobnie, marzenia obróciły się w rzeczywistość.

A wilki? Proszę bardzo, są i wilki! Już nie trzeba jakiegoś tropiciela, znawcy tematu, wystarczy tylko być wędkarzem albo turystą-miłośnikiem natury,  by je ujrzeć.

To chyba tak około 20 lat temu zaczął się ten powrót do przeszłości, gdy gatunki które uznałem za praktycznie wytępione, odbiły masowo i czują się obecnie wyśmienicie.

• Like 2

Przyznaję Kolego złoty medal w demagogii i obracaniu kota ogonem :D

Hm, demagogia mówisz, pomyślmy kto ma takie zasięgi w socjal mediach, żeby urabiać opinię publiczną, że "wilk jest groźny, wilk jest zły, wilk ma bardzo wielkie kły" (Brzechwa chyba wybaczy). Parę lat wstecz miałem okazję zwiedzić w firmie, której właściciel był myśliwym, gabinet pełen wypchanych trofeów (ciekawe dlaczego w domu sobie tego nie urządził, może małżonka nie była tym zachwycona albo mógł liczyć na większą ilość "zachwytu zwiedzających"). Niestety słonia tam nie było ale wilka też, a pewnie chciałoby się. Więc jakim ja mogę być demagogiem? A co do odwracania kota ogonem to tylko drwina, że nie wszystko co ma cztery łapy, ogon i długi pysk to wilk, zwłaszcza gdy nie zachowuje się jak wilk.

Czyli nadal nie mamy nawet jednego pewnego przypadku ataku/pogryzienia u nas człowieka przez wilka. Z jednym trzeba się zgodzić. Prawdopodobieństwo pogryzienia przez wilka jest dużo większe niż pogryzienia przez wilkołaka. ;)

Jeżeli wilki unikają kontaktu z człowiekiem, to przy tej ilości krajowych doniesień oznaczałoby to epidemię nienormalnych zachowań u wilków

Jak widać parcie na trofea z polowania na wilki trwa. Naprawdę panowie w pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych macie takie problemy? Czyżby zwierzyny lasach było już tak mało, że wilki muszą się dokarmiać w centrach miast?

”Wyrwał mnie ze snu, podbiegłam do okna i zobaczyłam, jak dwa wilki złapały łanię za szyję z jednej i drugiej strony i zaczęły ją szamotać - opowiada Monika Uzdejczyk mieszkanka Ustrzyk Dolnych." ... nie ma to jak opinia wyrwanego ze snu znawcy wilków.

A po analizie okaże się, że te rowery na Placu Czerwonym, to nie rozdają, tylko kradną

https://korsokolbuszowskie.pl/wiadomosci/to-nie-wilki-zagryzly-daniele-w-hucinie-tak-wskazuje-rdos-w-rzeszowie/Vr1uzLJe9D0GouoZt6p2

• Like 5

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Jeszcze może i nie zjadły, ale jest ich dużo, i w zachodniej Polsce lubią łazić po głównych ulicach czasem .Foto z miasta Iłowa.Czesto bywam w knieji i spotkania z nimi nie są już niczym szczegolnym.

post-58483-0-41602500-1750481131_thumb.jpg

Edytowane przez osiemnastak
  • Like 1