Skocz do zawartości
  • 0

KONKURS FOTOGRAFICZNY jerkbait.pl - KALENDARZ 2009 - zbieramy pomysły !

admin

Pytanie

Cześć,

Lubimy na jerkbait.pl oglądać, podziwiać zdjęcia wędkarskie. Przed chwilą uruchomiliśmy nową galerię, celem poprawy jakości zdjęć publikowanych na forum wprowadziliśmy regulamin. Teraz chcielibyśmy Wam zaproponować zabawę - stworzenie kalendarza jerkbait.pl na rok 2009. Tym razem nie chcemy narzucać tematyki konkursu. Chcielibyśmy byście to Wy zaproponowali temat przewodni takiej publikacji. Autor najlepszego pomysłu otrzyma w nagrodzie kalendarz - numer 001, autorzy zdjęć opublikowanych również. Pozostały nakład będzie można zakupić na stronie. Co o tym myślicie?

Zatem: szukamy pomysłu na temat przewodni - Kalendarz jerkbait.pl 2009.

Temat chcielibyśmy zamknąć w przeciągu najbliższych dwóch tygodni - termin ostateczny przesyłania pomysłów 03.09.2008 Prosimy o pomysły i dyskusję.

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ale pomysły, Panowie, pomysły :D

no bo np.

1/ moglibyśmy zrobić zdjęcia nawiązujące do pór roku, ale mamy sierpien. Wiec, jesli kalendarz ma byc dostepny od 1 grudnia 2008 (co jest najpozniejsza data), to znaczy że jego edycja zajmie jakies 2 miesiace, czyli ze musimy miec komplet zdjec do 1 pazdziernik gdzies. No i pytanie czy zbierzemy zdjecia w scenerii zimowej / wiosennej w tej sytuacji :unsure:

2/ moglibysmy zrobić zdjęcia na zasadzie że każdy miesiąc ma swój gatunek ryby. Tylko że podliczając gatunki może sie okazac ze 12 zdjec nie uzbieramy :unsure:

3/ może jakaś hybryda tych pomysłów, może zdjęcia ryb uzupełnić np. jakimis zdjęciami sprzętu, czy jakimś zdjęciem grupowym z jakiegoś zlotu itp :unsure:

Zróbmy sobie burze mózgów tak żebysmy 3 września mogli ogłosić konkurs i sprecyzować jakie zdjęcia zbieramy :D

Pozdrawiam

• 0

Ale pomysły, Panowie, pomysły :D

no bo np.

1/ moglibyśmy zrobić zdjęcia nawiązujące do pór roku, ale mamy sierpien. Wiec, jesli kalendarz ma byc dostepny od 1 grudnia 2008 (co jest najpozniejsza data), to znaczy że jego edycja zajmie jakies 2 miesiace, czyli ze musimy miec komplet zdjec do 1 pazdziernik gdzies. No i pytanie czy zbierzemy zdjecia w scenerii zimowej / wiosennej w tej sytuacji :unsure:

2/ moglibysmy zrobić zdjęcia na zasadzie że każdy miesiąc ma swój gatunek ryby. Tylko że podliczając gatunki może sie okazac ze 12 zdjec nie uzbieramy :unsure:

3/ może jakaś hybryda tych pomysłów, może zdjęcia ryb uzupełnić np. jakimis zdjęciami sprzętu, czy jakimś zdjęciem grupowym z jakiegoś zlotu itp :unsure:

Zróbmy sobie burze mózgów tak żebysmy 3 września mogli ogłosić konkurs i sprecyzować jakie zdjęcia zbieramy :D

Pozdrawiam

Pomysł 3 jest niezły fota grupowa na przykład znad Drwęcy

• 0

pomysły Cie interesuja Friko...wiec prosze :

Zaczynamy brainstorm :D

Wg mnie kalendarz z jednym zdjeciem na jeden miesiac jest nudny...niezaleznie od tematyki ( nawet porozbierane kobitki :lol: )

Nigdy jakos nie przepadałem i obwieszałem sie kalendarzami ale mysle ze fajnie byłoby gdyby TEN kalendarz ( bo przeciez bedzie on wyjatkowy bo z j.pl ) miał na kazdy miesiac kikla zdjec np mniejszych i jedno wieksze...np - 3-4 zdjecia nawiazujace do pór roku lub jakies karjobray czy cóś a centralnie rybka... i jesli sie gatunek powtorzy to tez nie bedzie tragedii ( dla mnie moze byc przez 6 miesiecy zdjęcie bolenia :D )

Jak cos jeszce wymysle to dam znac....

To narazie tak na brudno

• 0

Pomysły? Proszsz:

1. Hasło: Czasami wypuścić jest fajniejsze niż złowić -> czyli zdjęcia z wypuszczania ryb - tak oczywiste, że aż oczywiste :mellow: ;

2. Hasło: Kochajmy piękne wędki i piękne kobiety - czyli Kobieta z wędką - tu nie wiem, czy Panowie będą chcieli się dzielić na tzw. forum :D swoimi piękniejszymi połowami :lol: ;

3. Hasło: Skuteczność w różnorodności - czyli zdjęcia z portretami ryb złowionymi na różne sztuczne przynęty, jakimi łowimy - w naturalnym otoczeniu oczywiście - subkategorie kwalifikacji (każda przynęta to jeden miesiąc: np. 1. glider, 2. walk-the-dog, 3. mucha, 4. wobler, 5. obrotówka, 6. wahadłówka, 7. popper, 8. pilker, 9. twister, 10. ripper, 11. softjerk, 12. kogut).

• 0

A ja bym poszedł troszkę w inną stronę niż fajne widoczki wędkarskie lub zdięcia ryb.

Jak wiadomo J.pl zależy na promowaniu castingu i wszystkich żeczy z tym związanych.

Więc dlaczego nie zrobić kalędarza ze zdjęciami sprzętu castingowego.

Ja to widzę tak:

Każdy miesiąc to inny multik z dobrym i wyczerpującym opisem i do tego kilka wędzisk i przynęt,a wszystko to ze zdięciem ryby do której cały zestaw by pasował.

Może być?

• 0

Mniej więcej oto mi chodziło:

Zdięcie złapanego pstrąga nad jakaś urokliwą rzeczką,na pierwszym planie multik dobry do łapania przynętami pstrągowymi z dobrym opisem technicznym i do tego przynety,oraz kilka tzn.2-3 wędki do łapania kropków np. od naszych rodbuilderów.

• 0

Ja bym widział kalendarz który będzie kojarzył się z jerkbait, a więc pomieszał kategorie. Nie wstawiał zdjęć tylko ze sprzetem bo to będzie nudne, owszem jakieś fajne zdjęcie nawiązujace do castingu byłoby mile widziane. Poza tym zdjęcia ze zlotów, z zagranicy( mamy sporo kolegów którzy łowią np.w Irlandii), z wędkarką, zdjęcie przedstawiajace no kill, w miesiącach zimowych może to byc zdjęcie z Jerka itp. Tak żeby jak ktoś otworzy ten kalendarz wiedział że zrobił go jerkbait.

• 0

Ja bym widział kalendarz który będzie kojarzył się z jerkbait, a więc pomieszał kategorie. Nie wstawiał zdjęć tylko ze sprzetem bo to będzie nudne, owszem jakieś fajne zdjęcie nawiązujace do castingu byłoby mile widziane. Poza tym zdjęcia ze zlotów, z zagranicy( mamy sporo kolegów którzy łowią np.w Irlandii), z wędkarką, zdjęcie przedstawiajace no kill, w miesiącach zimowych może to byc zdjęcie z Jerka itp. Tak żeby jak ktoś otworzy ten kalendarz wiedział że zrobił go jerkbait.

Ten najbardziej mi pasuje.

Dodatkowo w miesiącach zimowych proponowałbym jakieś faotyz dalekich wypraw, najlepiej gdzie drinki zimne a kobiety gorące :mellow: jakaś kanada, NZ czy inne antypody, Jerzy na piachu etc.. Zimowa pora jest zbyt ... khem piękna w niepowtarzalnym stylu, szczegónie po 19 w listopadzie i grudniu, zeby przypominać jeszcze o tym zdjęciem :mellow: chyba ze prozac w wklejony w kalendarz już od listopada :mellow:

• 0

Bardzo się cieszę, że toczy się dyskusja na temat motywu przewodniego kalendarza. Chciałbym by troszkę rywalizacji jednak było, by wyłoniono w tej drodze wyróżniające się prace. Co do mix'u też fajnie to wygląda.

Jeszcze raz podkreślę - jerkbait.pl promuje casting, ale na równi ze spinningiem i innymi metodami umożliwiającymi połów ryb drapieżnych. Kalendarz ma być jerkbaitowy - ryby, sprzęt wędkarski, nie zapomnijcie o C&R itd.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Proponuję coś co może jest nieuchwytne tak w krótkim haśle, ale... Jerkbait.pl przełamuje stereotypy. Jakiś czas temu nikt nie dopuszczał poławiania pstrągów na casting - teraz wiele osób to robi. Kiedyś wypuszczanie ryb... kiedyś stosowanie mocnego sprzętu było nie w modzie...

Generalnie chodzi mi raczej nie o tematykę, a o przełamywanie stanu poprzedniego jako kryterium dodatkowe przy wyborze zdjęć.

• 0

To ja mam propozycję, która jest w pewnym sensie kompilacją poprzednio zgłoszonych pomysłów (dlatego, aby było jasne - nie uzurpuję sobie praw do kalendarza nr 001 :D ), a jednocześnie da możliwość wzięcia udziału w konkursie na najlepsze zdjęcie wielu osobom.

Hasło Kalendarza: JERKBAIT.PL 2009 - CATCH... THE MOMENT.

Zasady:

1. Zdjęcia konkurują w kategoriach miesięcznych - tj. każdy użytkownik ma prawo przysłać po 1-ym zdjęciu dla każdego z dwunastu miesięcy (czyli maksymalnie 12 zdjęć), w zależności od tego, w jakim miesiącu dne zdjęcie zostało zrobione.

2. Dla każdego z miesięcy wybierzemy poprzez głosowanie po X zdjęć - X oznacza liczbę zdjęć, którą redaktorzy zdecydują się umieścić na kazdej stronie kalendarza. Np. Może być to 5 zdjęć dla każdego miesiąca - jedno główne (fotka-zwycięzca w danym miesiącu) na środku strony oraz 4 mniejsze (miejsca 2-5) w czterech rogach.

3. Zdjęcia powinny być o szeroko rozumianej tematyce wędkarskiej - zarówno pejzaże akwenów (np. bajkowa Wisła czy Odra), fotografie sprzętu / zestawów wędkarskich, portrety ryb, wędkarki , Catch & Release itp. To sami użytkownicy wybiorą, co dla nich w danym miesiącu jest najważniejsze, równocześnie doceniając piękno zdjęcia.

Tu uwaga - dyskusyjne jest klasyfikowanie zdjęć sprzętu wędkarskiego po dacie zrobienia tego zdjęcia. Jednak jeśli nie będą to zdjęcia zrobione wewnątrz pomieszczenia, a w naturalnym otoczeniu (np. na dywanie z jesiennych liści), to myślę, że takie zdjęcia również fajnie wpiszą się w ww. zasady konkursu.

4. Zdjęcia nie mogą być podrasowywane w programach do obróbki zdjęć (proponuję dopuścić kadrowanie).

Dzięki ww. zasadom:

- siłą rzeczy w każdym z miesięcy będziemy mogli prawdopodobnie oglądać ryby, które najczęściej wtedy się łowi (statystyka przemawia za tym, że np. w maju jest duża szansa, że w grupie wybranych fotek będzie m.in. fotka z boleniem :D );

- nie ograniczamy różnorodności naszego forum - oczywiście może się zdarzyć, że wśród tych przykładowych pięciu zdjęć wybranych dla danego miesiąca będzie pięć zdjęć z rybami, a żadnego z pejzażem, wędkarką czy sprzętem. Dlatego też można wprowadzić dodatkową zasadę:

5. Dla każdego miesiąca wprowadza się następujące kategorie:

- człowiek z rybą / ryba z przynętą;

- sprzęt wędkarski w naturalnym tle;

- pejzaż / wędkarskie klimaty (np. knajpki wędkarskie, zloty i warsztaty wędkarskie, ciekawa prezentacja swoich zbiorów przynęt).

Mimo wprowadzenia tych kategorii, użytkownicy wciąż mogliby przysyłać tylko JEDNO zdjęcie na dany miesiąc - tj. musieliby zdecydować, w której kategorii w danym miesiącu startują.

Dzięki zasadzie nr 5 moglibyśmy sterować głosowaniem na najlepsze zdjęcie - np. trzymając się już tych przykładowych pięciu zdjęć, z pierwszej kategorii użytkownicy wybieraliby trzy zdjęcia, a z drugiej i trzeciej kategorii tylko po jednym.

Ufff :mellow: - mam nadzieję, że przynajmniej jeśli się nie spodoba, to wywoła dyskusję B) !!!

• 0

Wow! Marcin,

naprawcowałeś się :huh: Bardzo dziękuję za tak kompletną i poukładaną propozycję

a nawiazujac do dyskusji ktora jakz apowiadasz wywola, ja mam jedno pytanie:

dlaczego ma miec znaczenie w ktorym miesiacu zostalo zrobione zdjecie?

Pozdrawiam

• 0

dlaczego ma miec znaczenie w ktorym miesiacu zostalo zrobione zdjecie?

Dlatego, że wtedy strona kalendarza poświęcona danemu miesiącowi będzie zawierać zdjęcia faktycznie zrobione w tym miesiącu. Mam przy tym nadzieję, że koledzy z ciepłych krajów B) zadbają swoimi fotkami o to, aby w miesiącach zimowych nie przeważała (przytłaczała?) nas biel śniegu, ale również lazur ciepłych mórz i ciepły beż piasku tamtejszych plaż :D ... Dzięki temu zimą nie popadniemy w depresję, a będziemy mieć świadomość, że gdzieś dalej czy bliżej w styczniu też może być ciepło.

• 0

Odpowiem w imieniu Redakcji pod nieobecność Remka: nie ma regulaminu bo jeszcze nie ma konkursu.

Niniejszy wątek służy właśnie zebraniu propozycji, pomysłów na:

(i) temat przewodni konkursu

(ii) jego regulamin

wszystko objaśnione jest w pierwszej wypowiedzi Remka.

Konkurs ogłosimy, wraz z regulaminem, na początku wrzesnia, po zebraniu przeanalizowaniu propozycji które tu padną.

Pozdarwiam