Skocz do zawartości

MAŁY PROBLEM

_mateusz_

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Daiwe megaforce combo jerkbait od 40do80 gram w zestawie z multiplikatorem megaforce 100 tshl. Dopiero od niedawna zajmuje się castingiem i podczas ćwiczeń na trawniku z ciężarkiem dokładnie 40gram (mieżyłem na wadze aptecznej)kij pękł w drugiej sekcji wzdłuż. Kij to nie problem wyśle go do reklamacji. Ale niewiem jak to się wogóle stało jeszcze tak to mi nigdy kij nie pękł. Może któryś z forumowiczów zna wytłumaczenie, albo zdażyło mu się coś podobnego. Zgóry dziękuję.

P.S Przypuszczam że kij mógł być uszkodzony w transporcie, albo miał jakiś feler?

Fachowiec jest w stanie z dość dużą dokładnością określić jaka była przyczyna pęknięcia blanku (widać to w miejscu pęknięcia czy został ściśnięty, czy uderzony itd.). Rzeczywiście mogło to być delikatne zgniecenie blanku podczas transportu, mógł być to również feler fabryczny np. jakaś niedoskonałość blanku w danym miesjcu. Jeśli reklamację przyjmą to nie ma co się martwić :D

Pozdrawiam

Remek

Z tego co piszesz, wzdluzne trzy pekniecia na dlugosci 5-6cm na 80 procent stawiam na zgniecenie. Wada materialowa tez jest dopuszczalna. Czasami zdarzaja sie ''piekne'' rowne pekniecia' jak nozem ucial. Te najczesciej sa pochodzenia fabrycznego lub bledow zbrojarza. Np za ciasno nawinieta omotka, skutkujaca przesztywnieniem kija w danym miejscu. Wiele by mogly wyjasnic dokladne ogledzny pekniecia kija pod dobra lupa lub odpowiednim mikrodkopem. Wtesy na prawde duzo widac...

A czy ten sprzęt który posiadam wytrzyma slidera12 albo jacka18, no oczywiście jak będzie naprawiony. Niewiem czy mam się zajmować dużymi przynętami czy na początek zacząć od małych, a potem jak nabiorę doświadczenia kupywać duże, ponieważ umnie gdzie łowię są duże szczupaki trafiają się metrowe. Hol jednego widziałem na własne oczy. Czy tym kijem mogę rzucać także 10 gramowymi gumami.

nie mialem tego patyka w reku, wiec nie bede wydawal wyrokow, ale mysle ze z czasem z bolem bo z bolem ale bedzie mozliwe rzucanie DOBRZE LATAJACYCH 10cio gramowych wabikow. ale odleglosci nie beda na pewno oszalamiajace... co do mocy kija tez niestety nie powiem ci czy kij da rade czy nie da rady z przynetami oscylujacymi w gornej granicy rzutowej...

@mateusz

widze że jesteś młodym człowiekiem który prawdopodobnie stawia swoje pierwsze kroki w połowie ryb na przynęty sztuczne (nie wiem powiem szczerze od ilu lat teraz można to robić, od 13 czy od 16, nie wiem jak wyglądają przepisy w tym względzie).

Czy warto zaczynać od łowienia na ciężkie jerki? Zdania pewnie będą podzielone. Ja bym na Twoim miejscu jeszcze torchę poczekał, wychodząc z założenie że masz na to czas, i łowił raczej średnimi przynętami -będzie łatwiej i trochę bezpieczniej, bo ciężkimi przynętami uzbrojonymi w duże kotwice można zrobić krzywdę - innym i sobie.

Dodatkowy plus jest taki, że Daiwa Megaforce to multiplikator na o konstrukcji ramy wykonanej z jakiegoś kompozytu grafitowego, i podejrzewam że przy dłuższej eksploatacji ciężkimi i/lub stawiającymi duży opór w wodzie przynętami coś może w końcu zacząc w nim szwankowac. Nie wiem, nie łowiłem, ale myśle że jest to prawdopodobne.

Kija nie znam. Jeśli pękł przyczyny tego moga byc różne - mogli go uszkodzić w transporcie, ale może też kij był wadliwie wykonany lub z kiepskiej jakości materiałów. To się często spotyka niestety w tańszych wędkach.

Reasumując, moja rada jest taka żebyś na początek trzymał się przy swoim zestawie przynęt o masie w okolicach 20 - do 30 gram, cos w tych okolicach. Nie powinienes miec kłopotów przy rzucaniu i sprzet pewnie posluzy dluzej. Potem, stopniowo, wraz z doświadczeniem, możesz sobie ten zakres zacząć rozszerzać, w obie strony.

Pozdrawiam