Skocz do zawartości

Nasze ulubione przynęty powierzchniowe na klenia

sandokan

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję skompletować sobie kilka przynęt powierzchniowych na klenia i z chęcią bym się dowiedział i myślę że nie tylko ja ale cała rzesza początkujących jakie wg Was doświadczonych wędkarzy są najlepsze przynęty powierzchniowe na klenia .

Przyjmijmy że każdy kto ma ochotę wnieść coś do tematu wskaże tylko jedną, jego zdaniem najlepszą przynętę powierzchniową na klenia, ze wskazaniem nazwy lub producenta.

Do wyżej wymienionych Bromb(różnej wielkości- generalnie łowię tymi większymi egzemplarzami, gdyż leci toto z zestawu boleniowego na monofilu 0,22) firmy Hunter, dopisałbym jeszcze tą nową, małą tonącą(!)- z jajkiem taką. Pięknie wychodzi do powierzchni i super smuży. Połączenie super zasięgu, a klenie najczęściej atakują ją bardzo łapczywie, po migdałki ;)

Najlepsze smużaki na klenia?te które masz w pudełku :) A tak poważnie,nie wymienię jednej konkretnej przynęty bo po prostu nie potrafię jej wybrać.Jest na forum wielu lurebuilderów którzy robią piękne i skuteczne przynęty powierzchniowe.Nie będę ich wymieniał bo nie o reklamę tu chodzi,jedno jest natomiast pewne-jest w czym wybierać,powiem więcej,można dostać oczopląsu(nie mówiąc już o spustoszeniu w portfelu :) )I może jednak ,żeby spełnić Twoje założenie,wymienię jedną przynętę,z masowej produkcji-Salmo Lil"bug.Kupiłem w zeszłym roku,z ciekawości,i w sumie całkiem przyzwoicie na nią połowiłem.

Pozdrawiam

Brzydki ale własny :) Mimo to bardzo czesto zawisa na agrafce i dla tego najwięcej rybek pewnie wyjmuje :) 30 mm około 2gr balsa.  Kotwiczka może zbyt mocarna ale po kilku rybkach które zawisły okazało się, że nie ma ani troche przesady a maluchy również nie mają problemów z połknięciem :). Łowiłem nim nawet na plecionce pp 6LB i nie widziałem ani nie odczułem negatywnych zdarzeń. a żyłka to u mnie zazwyczaj 16ka a mimo te leci i leci ale bez wątpienia atutem w porównaniu do masówki jest to że ładnie pracuje nawet na bardzo dużych odległościach :)

post-52205-0-90158900-1394479545_thumb.jpg

post-52205-0-57960600-1394479551_thumb.jpg

Jakiej grubości żyłkę do niej stosujesz?

Jesienią miałem nawinięte coś około 0,22mm. Zestaw kleniowo boleniowy, na agrafce raz Bromba, a raz Spirit, więc zapas mocy musiał być. Ta mała, tonąca(z jajem) leciała albo z Avida AVS90MLF2, albo CD 3,05m 4-14g i z obu uzyskiwałem odległości wystarczające, żeby kusić ostrożne ryby przebywające na płytkiej wodzie. Myślę, że zastosowanie żyłki około 0,16-0,18mm pozwoli optymalnie wykorzystać walory tego cudeńka ;)

Pozdrówka

Kamil

No właśnie ja też tak mam ;) Kompromisem w ciepłej wodzie z mniejszą ilością tlenu wydaje się być dobrej jakości 0,20mm(w wielu przypadkach będzie to realne 0,22mm ;) ) Z takiej linki i przede wszystkim z kołowrotka z szeroką szpulką i odpowiedniego kija, leci i spokojnie zwija się pod prąd boleniówkę, jak i robal. Jak gdzieś już wcześniej pisałem, w zeszłym roku sprawdził się sposób  z manewrowaniem Brombami. Największa leci baaaaardzo daleko, ale nie wiadomo czemu rybki czasem zagryzają "półgębkiem", albo tez i rozmiarami nie grzeszą i tylko wychodzą do wobka i nie atakują, lub zaoczkują tylko obok wabika. W takie miejsce podana punktowo mała Bromba z jajem była zagryzana z reguły bez pudła ;) 

Pozdrówka

Kamil

Tak, ale na wodach na których łowię, nie jest to Wisła (tym razem) ;) , muszą wystąpić specyficzne warunki.

Musi być ciepło, musi być niska woda, nie zdarza się to co sezon, a właściwie zdarza się bardzo rzadko, ale w tym roku tak było.

Niestety ja nie miałem smużaków ze sobą wtedy, towarzysz wędkarski miał i on połowił. 

Ja łowiąc klasycznie jakiś wynik miałem, ale wyraźnie gorszy.