Skocz do zawartości
  • 0

Zbrojenie dużych gum - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

W zasadzie większość spinningistów lubi łowić szczupaki. Jednak tylko nieliczni będą poszukiwali prawdziwych okazów. Ci łowcy, na pewno będą wyposażeni w duże i bardzo duże przynęty. W arsenałach znajdą się różne rodzaje wabików, a wśród nich duże przynęty gumowe, np. rippery, twistery. Duże przynęty gumowe mają to do siebie, że powinny być odpowiednio uzbrojone. Doświadczeni łowcy wiedzą jak należy przygotować i uzbroić tego typu przynęty, aby jak najczęściej zacięcia dużych szczupaków były skuteczne. Jak je zbroić? Odpowiedzi szukajcie w artykule.

http://jerkbait.pl/art/images/00180/7a.jpg

Zapraszam serdecznie do lektury artykułu.

Pozdrawiam

Remek

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wreszcie nowy artykuł, i ciekawy w dodatku. Myślę że wielu znajdzie w nim pomysły na dozbrojki.

Fajne fotki.

Jedyne nad czym myślę - czy koniczne jest używanie dwóch osbnych przyponów na każdą kotwiczkę, ja montuje to na jednym i w miarę działa. Ostatnio też robię to bezprzyponowo - w brzuch rippera wbijam oczko kotwicy i przekładam za kolanko haka., w miare się sprawdza, myślę o drugiej kotwicy na kółeczku przy głowie.

• 0

Dzięki za ten artykuł :D

Super zdjęcia z zastosowaniem wielkich gum w praktyce :o

Robert Taszarek pokazał nam w Valdemarsvik ciekawy system z 20cm gumą.Uzbrojona była w system 2 kotwic w szeregu i wobleropodobny ster.Podobno rewelacja w trollingu.Przydało by się jeszcze coś takiego załączyć do prezantacji :D

• 0

Spoko artykulik... Ale panowie dajcie szansę rybie. Jedna kotwica jako dozbrojenie wystarczy w zupełności a robienie choinki i uzbrajanie w trzy ostrza (jeszcze niedawno zabronione regulaminem) przynęty do końca etyczne nie jest. Albo chociaż na kotwicach usuwajmy zadziory.

• 0

Ciekawy artykuł,na pewno się przyda.A czy ktoś z was używa dentalu do robienia przyponów??

Osobiście nie robiłem z dentalu przyponów, ale robili moi znajomi z Pomorza.

Takie przypony są ok, ale dla mnie zbyt sztywne.

Jednak polecam takie przypony do jerków, głównie pullbait'ów.

• 0

Jedyne nad czym myślę - czy koniczne jest używanie dwóch osbnych przyponów na każdą kotwiczkę, ja montuje to na jednym i w miarę działa.

@Kuba,

chyba nie doczytałeś artykułu :D

W artykule jest akapit o dwóch systemach robienia przyponów - zarówno na podwójnym przyponie (rozkład V), jak i na pojedyńczym przyponie (rozkład szeregowy) :D

• 0

Robert Taszarek pokazał nam w Valdemarsvik ciekawy system z 20cm gumą.Uzbrojona była w system 2 kotwic w szeregu i wobleropodobny ster.Podobno rewelacja w trollingu.Przydało by się jeszcze coś takiego załączyć do prezantacji :D

@Fish,

Ja także łowię na podobne systemiki.

Jest ich kilka na całym świecie. Najbardziej znany to chyba Vikam. Sam sprawdziłem jeszcze dwa inne :D

W przyszłości napiszę artykuł o zastosowaniu podobnych systemików do szczupakowego trollingu.

• 0

Spoko artykulik... Ale panowie dajcie szansę rybie. Jedna kotwica jako dozbrojenie wystarczy w zupełności a robienie choinki i uzbrajanie w trzy ostrza (jeszcze niedawno zabronione regulaminem) przynęty do końca etyczne nie jest. Albo chociaż na kotwicach usuwajmy zadziory.

To nie jest robienie choinki, tylko celowe dozbrojenie przynęty, która ma zwiększyć skuteczność zacięć.

Dozbrajanie przynęt nie ma nic wspólnego z etyką, to profesjonalne podejście do łowienia dużymi przynętami :D

• 0

Ja stosuję pojedynczą kotwiczkę nr 8 - 6 przymocowaną przyponem do główki jigowej z hakiem 10/0 lub 12/0. Zaczepiam ją na brzuchu rippera. IMHO jedna wystarczy.

Duży hak z ciężką główką jest łatwy do wytrzepaniaprzez szczupaka

gdy walczy na powierzchni.Pojedyncza kotwiczka nr 8-6 to raczej do 12cm gum i wtedy z hakiem główki jest OK.

@pablo czy nie zadałbyś sobie pytanie gdy przy burcie wypina się szczupak o długości ~~130cm czy zrobiłem wszystko co w mojej mocy (i zgodne z prawem :D)aby zrobić mu fotę?

• 0

Ja stosuję głowki max. 20 g. Najczęsciej jest to 10 g. odchudzona, czyli realnie 8 g. Rippery do 15 cm. uzbrajam jedną kotwicą, na większe nie łowię.

@Pablo,

artykuł jest o zbrojeniu gum od 15cm do 30cm.

Do gum większych niż 15cm nie wystarczy dozbrojenie z jedną kotwicą. Muszą być dwie kotwice, a w większych przynętach nawet trzy.

Do gum 10-15 cm rzeczywiście wystarczy jedna kotwica.

• 0

Zgadzam się tak duze rippery jak 25-30 cm należy uzbroić w dwie kotwice i hak na głowce. Hak w zasadzie pro forma bo i tak nie będzie odpowiedzialny za zahaczanie tylko za bazę dla kotwic na przyponach.

Przy okazji można to wykorzystać i zastosować bardzo małe główki ciężaru kilku gram.

PS. Ciekawy systemik, ale do martwej rybki, pokazywał na łamach WW Marian Paruzel. Tam istotą była metalowa szpatułka w kształcie litery V którą wkładało się w pysk ryby zaś drugie ramię posiadało zęby które wbijało się w brzuch. Cały systemik miał jeszcze łopatkę woblerową.

Kiedyś nawet zrobilem ze trzy egzemplarze ale trochę to było pracochłonne więc zarzuciłem produkcję.

• 0

Bardzo ciekawy artykuł, ponieważ poza powszechnie znanymi sposobami zbrojenia pojawił się nowy interesujący patent ze Szwajcarii.

Trochę się zdziwiłem, że na większości fotek z ładnymi rybami nie widać niestety na jakie systemy zbrojeniowe zostały złowione. Dzięki temu zdjęcia zajmują więcej miejsca niż tekst co mnie trochę dziwi, skoro wprowadzono wymiary ochronne aby nie obciążać serwera zbędnymi fotkami..

Natomiast uzupełniłbym tekst w temacie materiału na przypony.. Ja od ponad roku używam materiału Carbon Wire, z którego bardzo szybko można wykonać dowolnej długości przypon używając tylko zapalniczki. Poza oszczędnością czasu przypon jest bezpieczniejszy gdyż nie trzeba używać zacisków, ani żadnych węzłów.

Pozdrawiam serdecznie

• 0

Jest to linka stalowa pokryta otuliną węglową. Kiedy chcesz zrobić przypon skręcasz w palcach końcówkę aby powstała pętelka po czym przygrzewasz splot kilka sekund nad płomieniem. Otulina stapia się i łączy materiał. Patent od dawna sprawdzony na zachodzie i niezawodny.

Postaram się znaleźć jakieś fotki prezentujące praktyczne zastosowanie.

Pozdrawiam

• 0

@standerus

w ten sposob, w jaki zaprezentowal efex, mozna montowac pike wire firmy drennan, znajdziesz w kazdym sklepie :D

@ladyD

realny cw. powinien oscylowac w granicach 75 gram (15-16 cm) lub 130 gram (23-30cm), z tym ze ja wole takimi gumami trollowac; jezeli rzucam tego rodzaju potworki wagowe, to raczej fabryczne bull dawg itp, poniewaz sie nie rozrywaja, w takim wypadku uzywam sprzetu do jerkowania