Skocz do zawartości
  • 0

Zbrojenie dużych gum - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

W zasadzie większość spinningistów lubi łowić szczupaki. Jednak tylko nieliczni będą poszukiwali prawdziwych okazów. Ci łowcy, na pewno będą wyposażeni w duże i bardzo duże przynęty. W arsenałach znajdą się różne rodzaje wabików, a wśród nich duże przynęty gumowe, np. rippery, twistery. Duże przynęty gumowe mają to do siebie, że powinny być odpowiednio uzbrojone. Doświadczeni łowcy wiedzą jak należy przygotować i uzbroić tego typu przynęty, aby jak najczęściej zacięcia dużych szczupaków były skuteczne. Jak je zbroić? Odpowiedzi szukajcie w artykule.

http://jerkbait.pl/art/images/00180/7a.jpg

Zapraszam serdecznie do lektury artykułu.

Pozdrawiam

Remek

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A o czym tu rozprawiać. Główka jigowa ze sterem, to chyba jasne. Można sobie zrobić formę albo nacinać gotowe i zakuwać stery. Ja używam metalowych sterów. Jak potrzebny instruktaż ala Adam Słodowy to mogę napisać, chociaż to proste jak sex. Gramaturę trzeba dobrać do miejsca, chociaż można trochę sterem pomieszać. Proporcje, guma, główka , ster trzeba dobrać do prędkości prowadzenia bo np. przy szybkim trolu zbyt lekka główka i duży ster będzie wpadać w korkociąg.

• 0

Ustabilizowanie dużej gumy wbrew pozorom nie jest łatwe. Na stojącą wodę przy flegmatycznym prowadzeniu wiele tych sytemików może działać, ale w rzece się będą wykładać. Ster względem gumy nie może zmieniać pozycji. Musi siedzieć sztywno jak w woblerach. Aby to uzyskać trzeba robić skomplikowane „okablowania”. Ktoś powiedział, że tylko rzeczy proste są genialne i to zapewne leży u podstaw sukces prostych genialnych rozwiązań, twistery, rippery, woblery, wahadełka ...

• 0

Cześć @Pitt

Didi fajny gość, nie? Bardzo go lubię. No i co by nie mówić jest wciąż aktualnym mistrzem świata w spinningu..

Różnica między główką Fire Ball, a prezentowaną przez Ciebie jest taka, że przy FB guma nie jest usztywniona hakiem wbitym w korpus i pracuje na całej długości czyli wygląda bardziej naturalnie... Przynajmniej tak mi się wydaje B)

• 0

Byłem wypróbować kilka zbrojeń mojej uklejki i najbardziej do gustu mi przypadało zbrojenie opisane przez Sebka z kotwiczką na druciku. Byłem zaskoczony tym, że praktycznie nie zakłucia ona pracy ogona, a dodam, że ogon w mojej uklejce jest bardzo cienki i wiotki. Jedno co trzeba zrobić to zagiąć koniec drutu aby działał jak zadzior bo bez tego przy strzałowym wyrzucie wylatuje po kilku rzutach.

• 0

tak, fire ball ma nie tylko zdecydowanie krotszy hak ale i inna forme glowki, to w zasadzie jest do lowienia w pionie i dziala podobnie jek stand up jig ...

...

Didi fajny gość, nie? Bardzo go lubię. No i co by nie mówić jest wciąż aktualnym mistrzem świata w spinningu..

...

noooo ... jak sie ostatnio w stanach jako walleye fishing world champion przedstawil to guide o malo co z lodki nie wypadl :lol:

• 0

Ja zbroję w ten sposób. Bez główki jigowej na systemiku podobnym do Drachkovitcha. Obciążenie jest zamontowane przegubowo. Guma trzyma sie na spiralce groty kotwicy są wbite w przynetę w okolicy głowy i przed ogonem. Tu mam kotwice na plecionce, ale na szczupaka odpowiednia jest stalka B) .

post-1137-1348914114,7936_thumb.jpg

post-1137-1348914114,8281_thumb.jpg

• 0

Ja zbroję w ten sposób. Bez główki jigowej na systemiku podobnym do Drachkovitcha. Obciążenie jest zamontowane przegubowo. Guma trzyma sie na spiralce groty kotwicy są wbite w przynetę w okolicy głowy i przed ogonem. Tu mam kotwice na plecionce, ale na szczupaka odpowiednia jest stalka B) .

Ciekawe rozwiązanie. Fajne, bo zrobione samemu :D

• 0

I jeszcze jedno. Czy mógłbyś napisać/zaprezentować skuteczne i bezpieczne węzły jakie stosujesz przy materiale FC?

Pozdrawiam

@Ewaryst,

niestety teraz nie jestem w stanie zrobić zadowalających zdjęć węzła, który stosuję do wiązania fluorocarbonu.

Jednak skorzystam z linka, który dostałem od Pitta.

W poniższym linku jest dokładnie pokazany sposób bezpiecznego i trwałego zawiązania fluorocarbonu. Można go wykorzystać do wiązania przyponów i dozbrojek.

To dokładnie prawie ten sam węzeł, który ja robię. Tylko, że ja ostatnią pętlę robię odwrotnie. Najpierw przekładając linkę przez zwoje, a później przez główną pętlę. Ogólnie bardzo przypomina to węzęł, którym najczęściej wiążę żyłkę do agrafki.

http://www.thenextbitetv.com/images/site_images/lees_leader_ knot.pdf

Węzeł jest naprawdę bezpieczny i nigdy nie mieliśmy przypadku żeby ryba lub cokolwiek innego rozwiązało węzeł :D

Parę metrowych szupaków wyjechało do łodzi, trzymając się na dozbrojkach, zawiązanych właśnie w ten sposób :D