croock Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) płaci się, płaci :-) google maps twierdzi, że z Wrocławia do Karlskrony jest ok 12 h. w Niemczech na autostradzie pewnie trochę można nadrobić, ale dochodzą przystanki po drodze + krótka przeprawa promowa w Puttgarten (żeby uniknąć jazdy na około do "lądowej" granicy Niemiec i Danii), więc pewnie efektywnie będzie 12-14 h (przy czym 14 h traktujemy jako max). Prom z Gdyni oznaczałby min. 6 h jazdy na trasie Wro - Gd + 12 h na promie. Cenowo (przynajmniej w szacunkach) samochód na 3 osoby dalej wyszedł nam korzystniej niż prom (nawet dzienny z kajutą). Wyszło nam, że w obydwu wypadkach będziemy na miejscu w sobotę wieczorem, przy czym samochodem wyjedziemy w sobotę rano, a na prom musielibyśmy jechać już w piątek w nocy. Miałby sens prom nocny z piątku na sobotę (pomimo dużej różnicy w cenie), ale to by oznaczało, że trzeba wziąć kolejny dzień urlopu na dojazd do Gdyni, a nie zawsze można :-) edit: Jose: dzięki za info. planowaliśmy juz jakiś czas temu. brałem tez pod uwagę trasę Sassnitz - Trelleborg, ale już mamy bilety na drugą trasę. co do mandatów - to jest cenna informacja, dzięki! Edytowane 25 Marca 2014 przez croock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ_TeZet Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Ograniczenie 120 km/h z pamięci brałem. Jechałem do Geteborga i powrót do Kopenhagi. Wydaje mi się, że pan w wypożyczalni ostrzegał mnie o 120-ce w Szwecji i bezwzględności tamtejszej policji. I wydaje mi się, że na trasie autostrady co jakiś czas stało przypominadło w formie znaku 120 w czerwonym kółku. No ale zły cholesterol mógł osłabić pamięć ... Most jest płatny i pioruńsko drogi. Nie pamiętam, ale zapłaciłem drogo, jak na 8-10 km przyjemności. Ceny zapewne gdzieś są do wygooglania.Pozdr,TZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Aktualne ceny za przejazd mostem są zawsze tutaj: http://se.oresundsbron.com/page/1323 Warto również śledzić na bieżąco informacje o utrudnieniach: http://se.oresundsbron.com/page/1042 Na przykład dzisiaj jedyne utrudnienie dotyczy ruchu w stronę Danii (jeden pas wyłączony z powodu robót drogowych), ale często się zdarza, że z powodu przewidywanego silnego wiatru cały ruch na moście jest wstrzymany, a to już może poważnie skomplikować wyprawę. Oczywiście nie ma co krakać. Mam nadzieję, że wypad się Wam uda w 100%. Powodzenia Edytowane 25 Marca 2014 przez Jose Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorupa13 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Croock - przerabiałem już kiedyś tą trasę i szkoda że już kupiłeś bilety na trasie Puttgarden-Rodby bo to się średnio opłaca.Finansowo wychodzi 450 pln prom i 70 euro za most, a w tej chwili Trelleborg-Sassnitz nie kosztuje więcej niż 500 pln. Z Wrocławia do Puttgarden masz 7 godzin a do Sassnitz niby godzinę krócej , ale potem do Malmo jeszcze dwie godziny -więc w sumie wychodzi to samo a mniej czasu za kółkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Witam, Wątek o szkierach ale nie będę powielał. Po raz drugi w życiu wybieram się do Szwecji, na jezioro. Jest to nowe łowisko z Eventuru o nazwie Hovern (ok 600 ha). Czy może któryś z forumowiczów również się tam wybiera ? Będę od 30 maja. Jak ktoś jedzie później chętnie podzielę się doświadczeniami. Jeśli ktoś jedzie wcześniej, byłbym wdzięczny za relację i tipsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zed69 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 przelom sierpnia i wrzesnia jade do swietej ani na dwa tygodnie. moze jeszcze w czerwcu cos na tydzien zrobie. no i zaraz po swietach Morrum! czyli zaczymamy od salmonidow, potem sandaczyki a na jesien tluste szkierowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekk Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 witamCiekaw jestem jak naprawdę jest na tych szkierach. Jakoś nie doatarłem jeszcze, cztery lata temu z kolegą pierwszy wyjazd skandynawski zaliczyłem do Finalanii i już tak zostało byłem trzy razy w Ruovesi, Mervi jak ja Cie lubie:P W tym roku miały być te sławne szkiery a ostatecznie ponownie Finlandia choc tym razem Laponia Pudasjarvi:) już nie moge się doczekać 05.06.14 do 17.06.14 r., 12 noclegów!! mają być ciekawe rozlewiska i niemal każda ryba:) jakby co moge coś doradzić w kwestii łowienia w Finlandii. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ja planuję 15.09 tydzień Grytu plus tydzień Boren, niestety maj nie wyszedł :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek eszczupak Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 WitamWybieramy się z kolegą na Szwedzkie szkiery pierwszy raz planujemy na początku września w okolicach Valdemarsvik , był może ktoś, lecimy na kilka ze swoją łódką kabinowa, szukam informacji może ktoś ma jakieś zapisy GPS miejscówek ewentualnie jakieś wskazówki gdzie możemy się wodować itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) My jedziemy w połowie maja na Zatoka Slatbaken - na Św. Annie. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co nieco o wiosennych łowach na tym łowisku? O Valdemarsvik pisałem co nieco tutaj http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/relacje/szkiery-valdemarsvik-maj-2010-konkurs-xx-lec-r257 Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez analityk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek eszczupak Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 mnie bardziej interesuje jesień i info bardziej techniczne, tj. mapy pkt gps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielu Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Slatbaken - też tam będziemy od połowy maja!!!!!!!!Dopracujemy szczupłe spokojnie :good: :good: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Darek, zamiast Valdemarsvik wybierz się na Roslagen/Gryt i sprawa z głowy Vv zostało przez ostatni rok zdezelowane przez odkrywkę chromu... Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez EMMS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Darek, zamiast Valdemarsvik wybierz się na Roslagen/Gryt i sprawa z głowy Vv zostało przez ostatni rok zdezelowane przez odkrywkę chromu...Ooo! I to jest właściwy kierunek Michał Sprawdzę w tym roku oba to napiszę co i jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek eszczupak Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ooo! I to jest właściwy kierunek Michał Sprawdzę w tym roku oba to napiszę co i jak... pisząc o Vv miałem na myśli Gryt. tak patrząc na mapę Ja jadę na poczędku czerwca w region Atvidaberg a od 06 wrześńa planujemy z kolegą wypad naszkiery. Michał czy ty jedziesz z gps aby zapisać pkt, czy macie mapy batymetryczne, czy też z przewodnikiem?Jak tam oczywiście nie na chybił trafił szukać miejscówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek eszczupak Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Darek, zamiast Valdemarsvik wybierz się na Roslagen/Gryt i sprawa z głowy Vv zostało przez ostatni rok zdezelowane przez odkrywkę chromu...Michał jak rozumiem byłeś już tam napisz mi jak tam wygląda sytuacja z wodowaniem łodzi takiej 700kg, cz y jest tam ogólno dostępny Slip i jakieś miejsce parking aby pozostawić samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek eszczupak Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 a jeszcze jedno mam echo z gps i ploterem czy macie na Gryd mapy aby wgrać?o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 W tym roku Senoren przełom kwietnia/maja Jak idą przygotowania do Senoren? przynęty już spakowane? informacje zebrane? liczę na dokładną relację z Waszego pobytu, bo sam uderzam 24.05 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seiken Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Spoko ja już jestem gotowy , wszelkiej maści woby blachy i gumy zapakowane,kołowroty przesmarowane , biorę dwa kije SC jeden do 55gr drugi do 30grw Piątek ruszamytu widok na nasze "kwatery" jest lux do pomostu ok 30mhttps://www.google.pl/maps/place/Brof%C3%A4stet+Senoren/@56.138305,15.7411771,3a,75y,90t/data=!3m5!1e2!3m3!1s93811022!2e1!3e10!4m2!3m1!1s0x4656124d9cf3c163:0xbca666d1b1be4b73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 gdzie zdobywaliście informacje o łowisku? Internet praktycznie milczy, nawet szwedzki blog przewodnika kończy się w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) No to połamania.Ja dopiero wrzesień. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez rd1_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość outsider Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 a jeszcze jedno mam echo z gps i ploterem czy macie na Gryd mapy aby wgrać?oJaka firma i model tego wynalazku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek eszczupak Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Jaka firma i model tego wynalazkuLowrance elite HDI 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Ja mam też elitke 7. Chętnie też skorzystam z mapy szkierów gryt..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość outsider Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Nie mam ale popytam Szwedów na miejscu i przywiozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi