Skocz do zawartości

Szkiery 2014 (wieści znad wody)

Jano

Rekomendowane odpowiedzi

to ciekawe :-)

ja byłem na tym samym łowisku tydzień przed flame i łowiliśmy w zasadzie tylko na jerki. znaczna większośc na slidery 10S, był brania na sweepery 14, łamańce SG, killerem okazała się żarówa glidin rapa, przy okazji zakochałem sie w jerkach Roze (assasinator i motivator).

kilka ryb padło na spinnerbaity.

mieliśmy jednak duuuużo gorsze wyniki, załamania pogody, etc. więc nasz okres może nie być miarodajny.

My na jaskrawe przynęty prawie w ogóle nie mieliśmy brań. Na jerki łowiliśmy stosunkowo najkrócej więc też nie mogę powiedzieć, że było gorzej. Lepsze wyniki ilościowe mieliśmy natomiast na muchę.

Co do pogody to podczas naszego pobytu tylko 2 dni były bez lampy. Przez 4 dni słońce grzało prawie cały czas, wiało lekko lub wcale, a wiatr zmieniał się każdego dnia...np. rano wiało z północy, a po południu już np. ze wschodu. W takich warunkach szczupaki nie nadążały ze zmianą stanowisk na te na napływach :).

Ogólnie jak na pierwszy raz w Szwecji to nie było najgorzej bo złowiliśmy 193 sztuki do 93 cm na trzech (nie mieliśmy metrowych na wędkach). Pierwsze 2 dni sporo pływaliśmy i szukaliśmy optymalnej taktyki, ale potem jakoś szło.

Pozdrawiam

Wasze wyniki w porównaniu do naszych to jakaś miazga :-)

my w zasadzie z 6 dni mieliśmy 1,5 dnia normalnego łowienia, 2 dni bez wypłynięcia.

widać, że nawet podczas lampy da się łowić. lepsza chyba stabilna lampa niż ciągłe zmiany na zasadzie: flauta, normalna pogoda, sztorm, sztorm, normalna pogoda, flauta.

Chmury zawsze wróżą lepsze łowienie (może poza drobnymi wyjątkami), zresztą wtedy widać jak na dłoni ryby podnoszące się do płytko prowadzonych przynęt. Przy okazji w lampę i flautę można podłubać za aborre zwanym okoniem jeżeli już się uprzeć na szkierowanie...

Cześć!

Czy trafiło Wam się podczas szkierowego szczupakowania złowić troć ?

Czy po zaobserwowaniu spławów,lub oznak żerowania (delfinek) świadomie,np.po zmianie przynęty połowiliście salmonidy?

Wiem,że przypadkowo to się zdarza,ale przyznam,że niestety nie miałem takiego szczęścia,a z drugiej strony słyszałem,że w moim jesiennym tegorocznym łowisku na szkierach obserwuje się żerujące trocie.

Kaliber przynęt,ciężar zestawu mogą mieć znaczenie.

Jakieś osobiste obserwacje ?

• 1 miesiąc temu...

Byłem kiedyś w Valdemarsvik na początku września. Szczupaki były zarówno na 2 m wodzie jak i na 4 m czy głębszych spadach zależy od miejsca. Jak wiało i płytka zatoczka była zmącona to było tam gorzej. Przyłowem były spore okonie a na sandacza trzeba było się już nastawić.

• 2 tygodnie później...

Ja właśnie wróciłem, 3 dni łowienia, złowiłem około 100 szczupaków, niestety nic dużego, same 60-85 mieliśmy na łodzi. Najwięcej brań na wodzie 1-4m, królowały gumy typu swimbait oraz jerk Sebile Stick Shad - sam złowił około 50 ryb :)  Jestem zadowolony z wyjazdu, nigdy nie widziałem tak silnych i wściekłych szczupaków. Strasznie szerokie i silne. Pozdrawiam

• Like 4

Mega - brawo. W Polsce też się sprawdzają te przynęty (swimbait oraz jerk Sebile Stick Shad)?

Swimbaity tak - stick shadowi za mało czasu jak widać poświęcałem ;) Później wstawię jakieś foto przynęt.

hej, można wiedzieć, w którym rejonie łowiłeś?

Jakieś 50-100km od Karlskrony - w górę. Blisko dosyć.