Skocz do zawartości
  • 0

Tarło Szczupaka 2014

Tomek88

Pytanie

Jak w temacie jakie macie obserwacje odnośnie tarła szczupaka w tym roku. Jak przedwczesna wiosna wpływa na zachowania ryb i na których wodach szczupak się wyciera a gdzie dopiero będzie, albo już to zrobił. Mam mętlik, bo takiego roku nie pamiętam, może ktoś wie w jakich temperaturach szczupak zaczyna tarło, albo jakie są inne czynniki.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zastanawiać się można nad czym kto chce jednak RAPR jest nie ugięty i do maja pozostaje mi smarowanie kołowrotków i obmyślanie nowych technik a dla chętnych prywatne/komercyjne zbiorniki ;) :P

Edytowane przez Tomek88

• 0

Tomasz,

tak mi jakoś z notatek wychodzi, że termin tarła jest oznaką gdzie będą te ryby na 1 maja. Jeśli tarło szczupaka jest wcześniej, to i płoć będzie tarła się wcześniej, bo natura inaczej działa niż my. To wszystko jest powiązane. Jeśli szczupaki nie potrafiłyby tego "odczytać" to narybek szczupaka by zdechł. Co prawda zawsze jest braciszek lub siostrzyczka z boku, ale wtedy mamy marny drugi i trzeci rok po tarle. Po prostu to są przyczyny dziur w rocznikach.

Ludzie nie "czują" zmian, mają od tego synoptyków i zjawiska, które się dzieją na ich oczach ;)

• Like 1

• 0

Ostatnio stary kumpel zadzwonił z pytaniem, kiedy jest dokładnie tarło. Pamiętał, że łowię, że nawet mam sukcesy - to zadzwonił. To się gimnastykuję przez telefon, żeby informacje przeze mnie przekazane były jak najbardziej fachowe z myślą możliwie pełnego wzbogacenia jego wiedzy o ten zakres fenologii. Po czym zapytałem: "a czemu pytasz?" A bo idą na tarło jak co roku i wiem gdzie - w takiej małej rzeczce i nie chcę tego przegapić.

• 0

Po prawdzie nie rozumiem, po jaką cholerę trwa ten wątek. Kącik ichtiologiczny?

Może.

No a może coś o tarle słonecznicy/uklei ;) To równie ważne w łańcuchu pokarmowym. :P

Lepiej pogadać o rybach, niż po raz setny onanizować się na temat stelli lub nad tematem smaru do kołowrotka ,,bo mam za słabe masło".

• Like 2

• 0

Podsumowując tegoroczna wiosna wyjątkowo sprzyjająca dla szczupaka, przynajmniej na Mazurach i Warmii. Na głębokich jeziorach tarło właśnie się kończy. Za trzy lata powinien być dobry sezon, no chyba, że ktoś coś spieprzył, na przykład oszukał wodę przy zarybieniu. Już jeden taki przypadek znam :wacko:

Edytowane przez Mari

• 0

Wczesne tarło z jednej strony dobre bo na warmi nawet klusoli zaskoczyło (przyszli jak po swoje a tu zonk) z drugiej strony ciekawe co z ikra czy da rade dojrzeć no i miejmy nadzieję że i tarło sandacza będzie wcześniej i nie będzie ciągania sandacza z gniazd.

• 0

Super, teraz cały Świebodzin w wielkanoc na szczupaki ruszy! :)

Pierwszy komentarz na jerku i juz mi sie oberwalo. Kolego Majo czytajac posty i je komentujac zapomniales chyba o wedkarzach z Warmii, Mazur oraz okolicTorunia :P "idac" tokiem Twojego komentarza, mieszkancy tych regionow pewnie w Wielkanoc rowniez na szczupaka ruszyli. Dziwi mnie tez zalozenie, ze osoby odwiedzajace i czytajace forum czekaja na info dotyczace tarla i od razu ruszaja dreczyc Nasze "zielone torpedy".

• 0

Pierwszy komentarz na jerku i juz mi sie oberwalo. Kolego Majo czytajac posty i je komentujac zapomniales chyba o wedkarzach z Warmii, Mazur oraz okolicTorunia :P "idac" tokiem Twojego komentarza, mieszkancy tych regionow pewnie w Wielkanoc rowniez na szczupaka ruszyli. Dziwi mnie tez zalozenie, ze osoby odwiedzajace i czytajace forum czekaja na info dotyczace tarla i od razu ruszaja dreczyc Nasze "zielone torpedy".

Kolego @lotse pisząc o tym, że szczupaki wieszają się na okoniowych zestawach dałeś zielone światło osobom, które chcą łamać regulamin nie popełniając wykroczenia. Nie pochwalamy tutaj takich dywagacji tym bardziej, że tak podane info może mieć większy oddźwięk niż możesz się spodziewać, kto wie może przyczyniłeś się do zabicia kilku szczupaków.

Z drugiej strony jednak kto jest szarpakowcem ten jest szarpakowcem a kto jest wędkarzem będzie wędkarzem i takie "gorące info" nie zachwieją zasad takiej osoby.

• Like 1