Skocz do zawartości

Lake Vermilion nadchodzę ... - czyli drżyjcie musky bo jadę ...

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak Jerry pisze obrotowki na muskie charakteryzuja sie tym ze kotwiczki wystaja praktycznie w calosci poza pioropusz czy inny chwoscik -ma to swoj sens poniewaz muski czesto plynac za obrotowka skubie wlasnie chwoscik jesli kotwica jest schowana w nim. Kiedy wystaje poza szansa na zapiecie ryby jest wieksza. Odnosnie kijow to naprawde ciezko porownac je z jakimkolwiek spinningiem czy castingiem z Europy. W Stanach sprzet na muskiego rzadzi sie swoimi prawami i obecnie stoje sam przed dylematem jakiego kija (pale) mam kupic chociaz coraz czesciej spogladam w strone Pete Maina Muskie Rod, mialem tez w reku kijek Tica- powiem ze tez calkiem solidny.

• Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Darku oprocz jerkowek szt 3 mialem tez kit Pete Mainy 8 stopy od 2 do 8 oz. power medium heavy ale raczej z nastawieniem na trola . Prawie go nie uzylem bosmy nie trolowali . Z tych Jerkowek odstapilem Legende ST Croixa Remkowi , Avida uzywal Jacek jak zlamal swojego a je przez caly czas jerkowalem i rzucalem moja pierwsza jerkowa Shimano Compre 7 stopy od 1 do 3 oz

Piszac o wirowie jako latwiejszym baicie mam na mysli to ze ...gdy muskie zamyka paszcze na wirowie praktycznie kotwice powinny juz byc zahaczone . Jezeli zamyka paszcze na grubym woblerze np Fatso to opiera szczeki na woblerze i kotwice niekoniecznie musza byc wbite . Dlatego przy tego typu przynetach twardych stosuje sie wedki paly , grube pleciony i powtarza zaciecie ...zeby przesunac wobler w paszczy ryby . Wracajac do duzych wirowek i ich lownosci trzeba zwrocic uwage ze uzyto do budowy chwosta nowy material . Do jakiegos czasu robiono chwosty z ogonow wiewor ...nawet Mepss skupuje tu w USA ogony wiewiorcze i zacheca do polowan . Obecnie zastosowano folie -flash i gumowe nitki . Co one daja ? one daja kapitalny efekt , w wodzie calosc faluje i pracuje kazda niteczka . Ja zwolennik wiewiorczych ogonow kiedys jestem za nowym chwostem z tworzywa sztucznego . Chwosty z siersci w wodzie sklejaja sie tworzac sopel i nie pracuja jak te najnowsze pomysly . Kazdy kto wrzuci takie wirowy do wody od razu zauwazy roznice . Taka duza wirowa w ktorej flasch jest oliwkowo zielony wyglada w wodzie jak bass i w ksztalcie przypomina duza rybe ...no a dwie blaszki robia takie sygnaly ze muskie gryza . Ja mialem na Vermilionie dwa wyjscia muskie ktore zauwazylem [ nie wiem ile nie widzialem ] jedno do Fatso 14 ze sterem kolor okon a drugie wlasnie na wirowe Sili Girl z dwoma blachami i chwostem koloru brazowego/oliwkowego firmy Musky Mayhem , wirowa ta ma 25cm dlugosci . Caly opor w wodzie robia jednak dwie lyzki ktore obracaja sie .

Powinienem dodac ze do wiewiorczych ogonow dodawano rowniez piora ptakow i byl to podstawowy material ktory razem z sierscia budowal chwost . Na tym zdieciu wirowka Joe Buchera jest oparta w wiekszosci na piorach .

Jurku, bardzo trafne spostrzeżenia. Rzeczywiście, kłapnięcie paszczą, najczęściej eliminuje ruch obrotowy skrzydełka i efekt zacięcia, jest z reguły bardzo skuteczny.

Nawet w połowach naszych, polskich rybek, skuteczność zacięcia, przy użyciu obrotówki przewyższa, moim zdaniem, wszystkie inne.

No może z wyjątkiem małej wahadłówki.

• 3 tygodnie później...

Spokojnie ... będzie ... wszystko po kolei opisane - planuję kolejną edycję W kamiennym kręgu. Uzbrójcie się w cierpliwość - będzie ... inaczej :D

Moze lepiej Bold and Beautiful 25 lat krecenia i kilkatysięcy odcinków.. Aktywnosć na forum byłaby dożywotnia.. po 100 latach prezentacji pojawiłaby sie mega encyklopedia łowienia amerykańskich ryb niemajaca podwzględem merytorycznym żadnej konkurencji w całym kosmosie. :lol:

sorry za OT ;)