krzychun Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Ja właśnie bym chciał, aby taki podział został wprowadzony, tylko dlatego, żeby zobaczyć jakie wymyślą kryteria decydujące o przynależności do danej grupy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Powinno być jedno - zarejestrowana, aktywna działalność z konkretnym wpisem do ewidencji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 OK, w takim razie może przytoczę fragment regulaminu: 2. Zamieszczanie ogłoszeń na Giełdzie jest bezpłatne dla Użytkowników dokonujących sprzedaży / zakupu / wymiany towarów na użytek osobisty. Osoby prowadzące działalność zarobkową /gospodarczą w zakresie sprzedaży / skupu sprzętu wędkarskiego przed umieszczeniem ogłoszenia zobowiązane są do kontaktu z moderatorem lub administratorem w celu uzgodnienia indywidualnych warunków korzystania z Giełdy. Czyli jeśli stworzymy podział to rozumiem że osoby które będą uważane za "producentów" przynęt będą chciały płacić za wystawianie/promowanie swoich przynęt na forum? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 To już pytanie do producentów. Możliwe również, że pytanie kończące rozważania na temat tego, czy dzielić, czy nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala89 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Wystarczy dodać do forum lurebulding dwa fora, jak zrobić przynętę i galeria twórców bądź coś podobnego, ale tylko dla usprawnienia użytkownikom przeszukiwania forum oraz dla jego czytelności. Każda inna akcja ala rangi pr0 woblermaster nie są potrzebne a nawet popsują forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 a każdy ma inny pomysł, koncepcja i nic z tego nie wyjdzie. Podział na producentów, amatorów jak @Slider napisał będzie prowadzić do konfliktów a jak dla mnie to również kryptoreklama dla producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzaless Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Jestem nowy na tym forum. Zaglądam wyłącznie do tego działu, ale jest tu taki natłok informacji i wątków, że nic pożytecznego znaleźć nie mogłem. Jestem "za", aby wyspecjalizować to forum na lurebuilding, ponieważ nigdzie indziej nie spotkałem tylu Twórców z takimi umiejętnościami, którzy nie gnoją "młodych" bo ich wyroby/twory są lepsze. Szanuję Was za to, ale coraz rzadziej zaglądam na j.pl bo najzwyklej w świecie nic nie mogę tu znaleźć... Jak już koledzy wcześniej wspomnieli jest tu wszystko i nic. Co do podziałów na amatorów (poniżej xxx postów) i profesjonalistów (powyżej xxx postów) jest nie na miejscu. To, że ktoś jest gadułą bez talentu i potencjału nie oznacza, że jest "profesjonalistą" (jak ja nienawidzę tego słowa!). Jestem za tym aby nadać kierunek wątkom, tzn. np. lakiery, stery, stelaże, korpusy. Jednocześnie popieram wątki autorskie oraz ich indeksowanie.Dodam jeszcze jedno na tym forum panuje zbyt duża swoboda zakładania wątków np. Wieści znad wody, każdy może założyć wątek "jeziora", "rzeki" itp. Wystarczy czerpać dobre przykłady z sąsiednich forów gdzie np. w dziale Wieści znad wody, są poddziały sezon 2013, sezon 2014 a w nich Wieści znad Bugu, Wieści znad Wisły itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Wystarczy dodać do forum lurebulding dwa fora, jak zrobić przynętę i galeria twórców bądź coś podobnego, ale tylko dla usprawnienia użytkownikom przeszukiwania forum oraz dla jego czytelności. Każda inna akcja ala rangi pr0 woblermaster nie są potrzebne a nawet popsują forum. Jeśli znalazłoby się parę osób które posiadają sporą wiedzę na temat konstrukcji przynęt czy też patentów związanymi z ich usprawniania. Jestem w stanie stworzyć kanał Jerkbait.pl na Youtubie gdzie zbieralibyśmy kursy na temat budowy przynęt. Z mojej strony mogę zagwarantować: layout, montaż wszystkich kursów, ew stworzenie ilustracji, jak również promowanie ich na naszym fanpage'u. Wiedza ilustrowana jest bardziej przyswajalna niż słowo czytane w dzisiejszych czasach. Linki do filmów byłyby również umieszczane w podpiętym wątku na górze. Wydaje mi się że jest to ciekawy pomysł na zniwelowanie wielu niepotrzebnych tematów w tym dziale. Jeśli jednak powstałby temat typu jak pomalować woblera... wtedy możemy szybko zareagować nie trzeba pisać opowiadania na temat malowania woblerów tylko taką osobę można przekierować do danego filmu. Wydaje mi się że takie rozwiązanie ułatwiłoby życie "nowym" strugaczom jak również zniwelowanie irytacji u "producentów/profesjonalistów" Pozdrawiam, Slider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 To co Michale, pykamy te tutoriale z malowania sprejami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Tak, jak znajdą się również inne osoby chętne do prowadzenia kursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Panie, wszysyko w rękach opetatora i technika. Dwóch już jest a swojego czasu rozmawiałem o tutorialach z galerią koloru i są na tak- robimy filmy a farba, która zostaje leci dla dzieciaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Schronisko dla Nieletnich i Zakład Poprawczy Falenica? Widzicie, zanim mogłem o sobie powiedzieć "Piotr Prażmowski to ja" potrzebowałem kosmicznej siły ducha. Młodych można wykorzystać do budowy gospodarki tego forum. Edytowane 12 Marca 2014 przez Piotrek Sukingaad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Fajna inicjatywa ze strony galerii kolorów doceniam, ale Piotrek dwóch czy trzech nie zrobi całego cyklu kursów. Warto spojrzeć ilu mamy userów ze statusem "Twórcy" którzy mają swoje autorskie wątki: http://jerkbait.pl/topic/7399-warsztat-twórców-przynęt-index/ Mamy 224 Twórców którzy prowadzą własne wątki autorskie ze swoimi przynętami. Co ciekawe tylko garstki osób interesuje ten temat to daje mocno do myślenia. Jestem ciekaw ile osób będzie miało chęć na współtworzenie takich kursów z portalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Kursy powiadacie ? Piękna inicjatywa , też kiedyś tak myślałem . Nawet próbowałem : Filmy instruktażowe - (budowa przynęt).Czyżby kolejna próba zmajstrowania klona ? Właśnie tak rozdrabnia się forum do granic chaosu .Na pewno nie dojrzeliśmy do zmiany ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Pomysł na lurebuilding "na dziś": - Wątki "techniczne"- Wątki autorskie "woblery"- Wątki autorskie "pozostałe" Mogę poświęcić nockę i dokładnie przejrzeć forum oraz przesłać na priv do któregoś z modów linki podzielone na wszystkie trzy grupy. Powinno to uczynić dział bardziej czytelnym i dać czas na spokojne przegadanie propozycji, jaki wybrać model na przyszłość. Oczekuję na decyzję. Może być na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Nie udzielam się jakoś bardzo na forum może nie mam za wiele do powiedzenia może jestem niesmiały i więcej czytam niż piszę ale tutaj pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze . według mnie wystarczylo by zrobic podfora Np LUREBUILDING (jako forum główne tutaj tematy różne nie związane z poniższymi działami )Wątki autorskie strugacze krętacze klepacze Dział techniczny chemia narzedzia materiały Bez jakichkolwiek ograniczeń w pisaniu postów , tematów, komentowaniu itp poprostu wszystko to co jest i tak jak jest tylko ładnie uporządkowane .bo faktycznie czasem coś odszukać to graniczy z cudem Pozdrawiam Adam L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Oo widzę Janusz ubiegłeś mnie nieco,na tel chyba 10 min pisałem tego posta.Podobny pomysł w tym samym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Jakiś czas temu strona główna lurebuildingu według mnie była fajnie zorganizowana, podpięte były wątki techniczne które ,,żyły" po połączeniu w lurebuilding -linki do ważnych wątków ,,zamarły" owszem zajmowały dużo miejsca , ale czytając książkę nie czytamy tylko pierwszej strony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Czytam spokojnie, głosu nie zabieram i czekam na wszelkie propozycje. Zastanawiam się tylko czy nawet najlepsze zmiany jakie zrobimy uchronią nas przed klonowaniem tematów.Co z tego że są już jakieś tematy, jak zawsze znajdzie się osoba która nie spróbuje nawet zajrzeć na drugą stronę działu, nie mówiąc już o skorzystaniu z tematu "przydatne linki" tylko założy od razu nowy wątek.Większość nowych osób nawet nie próbuje skorzystać z dostępnych zasobów.Pamiętam swoje początki zanim coś napisałem to zacząłem od czytania najstarszych tematów aż do najnowszych, dopiero jak nic nie znalazłem to się pytałem, zresztą cały czas chętnie do starych tematów zaglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Czytam spokojnie, głosu nie zabieram i czekam na wszelkie propozycje. Zastanawiam się tylko czy nawet najlepsze zmiany jakie zrobimy uchronią nas przed klonowaniem tematów.Co z tego że są już jakieś tematy, jak zawsze znajdzie się osoba która nie spróbuje nawet zajrzeć na drugą stronę działu, nie mówiąc już o skorzystaniu z tematu "przydatne linki" tylko założy od razu nowy wątek. Piotrze, czytam uważnie każdy głos i więcej osób jest jednak za tym, żeby można było wciąż pytać o to samo. Dziwnym trafem właśnie to jest rozproszeniem i utrudnieniem w szukaniu tego co już jest w bazie danych. Nie ma możliwości, aby ludzie sami z siebie dostosowali się do przejrzystości tego działu. Tak jak wspomniał Miras, wątki techniczne działały lepiej gdy były na pierwszym miejscu, jednak zabierały całą resztę "żywych" tematów. Dlatego w pierwszym wpisie poddałem propozycję, żeby te wątki stanowiły serce działu technicznego. Co najwyżej uzupełnić je ny trzeba brakującymi i już. Teraz sedno sprawy. Czy dział lurebuilding umrze, jeśli zaczniemy więcej czytać niż pytać o byle co? Według mnie nie. Ponieważ i tak motorem są wątki autorskie. Nie oszukujmy się. Tam gdzie jest ruch, jest też wiedza praktyczna i wskazówki merytoryczne. A, że niektórzy sobie pozwalają na większy luz z czytelnikami, to zapytam się - a czemu nie? Czemu domagasz się kolego jeden, czy drugi przejrzystości i porządku w moim wątku, a zakładasz nowe, to samo pytanie o wiertarkę, lakier, oczko, itp? Slider. Można użyć tych filmów, które są Filmy instruktażowe - (budowa przynęt). do stworzenia kanału, o ile autorzy wyrażą zgodę na to. Można by je wtedy nieco ujednolicić poprzez plansze i opisy, zachowując czytelność, kto stworzył taki film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Slider. Można użyć tych filmów, które są Filmy instruktażowe - (budowa przynęt). do stworzenia kanału, o ile autorzy wyrażą zgodę na to. Można by je wtedy nieco ujednolicić poprzez plansze i opisy, zachowując czytelność, kto stworzył taki film. Jeśli autorzy wyrażą zgodzę, nie widzę problemu z mojej strony Teraz sedno sprawy. Czy dział lurebuilding umrze, jeśli zaczniemy więcej czytać niż pytać o byle co? Według mnie nie. Ponieważ i tak motorem są wątki autorskie. Nie oszukujmy się. Tam gdzie jest ruch, jest też wiedza praktyczna i wskazówki merytoryczne. A, że niektórzy sobie pozwalają na większy luz z czytelnikami, to zapytam się - a czemu nie? Czemu domagasz się kolego jeden, czy drugi przejrzystości i porządku w moim wątku, a zakładasz nowe, to samo pytanie o wiertarkę, lakier, oczko, itp? My jako moderatorzy możemy wszystko robić żeby usprawnić dział lecz nic z tego nie wyjdzie. Bez własnego wkładu userów którzy biorą czynny udział w "etykę" tego działu, nic nie zostanie zmienione. Wy jesteście siłą napędową całego forum. Jeśli jakiś user pisze jaki lakier kupić to sami możecie ściągnąć go na ziemie pokazując mu wątek gdzie wszystko jest napisane etc. Bez chęci i czynów nie będzie efektów nawet jeśli będziemy stawać na głowach. "Gadać to każdy może ale robić to nie ma komu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (...)Pamiętam swoje początki zanim coś napisałem to zacząłem od czytania najstarszych tematów aż do najnowszych, dopiero jak nic nie znalazłem to się pytałem, zresztą cały czas chętnie do starych tematów zaglądam Bo Ty Piotrze człowiekiem "starej daty" jesteś Dziś mistrzem w danej dziedzinie zostaje się w tydzień. A jak nie, to nowa życiowa pasja... Zastanawiam się tylko czy nawet najlepsze zmiany jakie zrobimy uchronią nas przed klonowaniem tematów.(...)Nie, nie uchronią. Tam gdzie są ludzie, są i błędy.Tu nie chodzi o całkowitą ochronę. Otwarta formuła dopuszcza to również zgoda na błędy. Przejrzystość struktury, jej logika i dostępność może tylko poprawić sytuację, na trochę ją uzdrowić. Nie zabezpieczy przed ponownymi pytaniami o ten sam temat. Ale powinna zdecydowanie zmniejszyć się ich ilość. Taką mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Jeśli autorzy wyrażą zgodzę... Moje dwa można śmiało wykorzystać Edytowane 12 Marca 2014 przez joker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Nawiązując do tematu- do czego dojrzeliśmy, Panowie? Do dywagowania jak szekspirowskie wiedźmy nad losem Magbeta przy kotle bulgoczącego gluta, czy do zrobienia czegoś, żeby jb.pl nie było forum kolejnym ale tym właściwym. Dlatego proponuję warsztaty z młodziakami, którzy potrzebują wsparcia zamiast pierdzielenia, że off na forum, że trzeba dzielić kroić i nadzorować. Co do "chaosu" poznawczego w dziale technicznym jestem zdania, że nie potrafią z informacji w nim zawartch korzystać kretyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_bp Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Mimo iż mój dorobek jest niewielki i skromny wniosłem wkład, ale pozwolę sobie zabrać również głos. Pomysł podziału na pod tematy jest jak najbardziej dobry, tylko że lepsze jest wrogiem dobrego. Trzeba bardzo ostrożnie czynić takie zmiany, żeby nie wylać dziecka (młodzieńca) z kąpielą. Na dzień dzisiejszy podzieliłbym jedynie na tych co strugają i na temat jak, z czego jak malować i ...... I to wszystko, jak zaczniemy się rozdrabniać to wyjdzie z tego więcej szkody niż korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi