Skocz do zawartości

SPRZĘT CASTINGOWY

Łukasz 050

Rekomendowane odpowiedzi

pilnuj, a może w dobrej cenie wyłuskasz:

http://allegro.pl/shimano-curado-201-dhsv-i4042169580.html

ps. to nie moje

Ciekawe, za ile pójdzie to Curado 201DHV. Ja swoje kupiłem na Allegro w stanie super za 330,00 zł niedawno. Pudło i papiery. Ale jak link poszedł na forum to pewnie ponad 4 stówki będzie. Fajna maszynka. Dosyć ciężka, ale za to szpulka lekka. Daleko rzuca. Od 10 gram bez problemu. Jedyny minus to tulejka w podparciu głównego wałka. Ale bez problemu można zmienić na typowe łożysko.

Sorry ale czytam ten watek i wpadam w coraz wieksze zdumienie  :o Ilosc pierdol jakie sie tu pisze to jest z lekka szokujaca   :blink: ! 

Autor watku pyta o podstawy jakie mozna znalesc na forum od lat.

Nic nie wiemy, co, gdzie i jak chce lowic Lukasz 050. Nic nie wiemy o jego przynetach jakie zaprezentowal w pierwszym poscie. W zasadzie  Wogole NIC nie wiemy, ale mistrzowie ruchomej szpulki polecaja caly zestaw multiplikatorow, z czego wiekszosc z nich totalnie sie od siebie rozni zarowno technicznie jak i uzytkowo.

Jest tu jeszcze jakis moderator?  :unsure:

Edytowane przez jerzy

zgadzam sie z jerzym sam mam niezla polewka jak to czytam a oni zawsze tosamo :

Shimano Scorpion 1001/1501
Shimano Curado 101D 
Shimano Curado 51E
Shimano Curado 201DHSV.
Abu Garcia Revo S / SX / STX.
Daiwa Alphas 103/150HL,

plakac sie chce same przezytki za kture sobie licza majatek ludzie , tyle wartosciowych wynalazkow teraz produkuja w przystepnych cenach a wy ciagle to samo dobrze ze nic z sangera nie polecacie bo bym sie chyba klawiaturom pochlastal , macie internet to z niego kozystajcie a nie modlicie sie nad swoim scorpionem kupionym 5 lat temu 

I opcja się powiększyła, o to chodzi! Łukasz, miałeś w ręce Airdy, Tatulki?

co do DAM FZ SLR miałem go w ręce, nie wiem jak reszta ale obawiam się trochę o sprawowanie się wodzika - jest dość nietypowy, przy dżerkowaniu czasami zostaje luz na lince - i co wtedy? Jak to się sprawdzi? Poza tym nie wiem jak się sprawdzą właściwości rzutowe, bo jeżeli hamulak jest słaby broda pewna jak nic.

mialem go w rece i tez nie bylem przekonany do tego rozwionzania ale mysle ze to rozwiazanie daje mniejsze tarcie niz normalny wodzik tzn. wodzik standardowy jest do okola zylki a tu tylko pod nia w tatuli taki luz dobrze zrobil i zuty sa dalsze prawda brode regulujesz hamulcem odsrodkowym czy jak on tam sie zwie a ten ma dobry co do hamulca walki mysle ze na okonie i srednie szczuple wystarczy osobiscie chcialem go zakupic do swojego ultra casta MHX-a  ale ostatecznie dolozylem i wziolem tatulke r-ke co do castow daiwa to mam zamiar do maja (bo u mnie obowiazuje zakaz spina do maja ) pare egzemplazy do przetestowania zakupic wtedy sie podziele wrazeniami mysle ze wszystkie sa bardzo dobre bo daiwa ma bardzo dobrych testerow skosnookich i amerykanskich wiec nie ma lipy na casty klada duzy nacisk bo sporo ich w stanach idzie . Mysle ze powoli trzeba odchodzic od zwyklych wodzikow bo daja duze opory i pewnie w niedlugiej przyszlosci wiecej firm zastosuje te rozwiazania pozdro

polecam tez sprawdzic wlasnie DAM-a oferte castow bo maja dobre ceny i naprawde rewelacyjne wykonczenie link do kataloku po PL ponizej 

http://viewer.zmags.com/publication/e985b5ee#/e985b5ee/56

oczywiscie nie wszystkie sa dostepne w polskich sklepach ale  ebay moze wszystko 

Edytowane przez expensiw

Szkoda mi Was , naprawde. Kolega jerzy i expensiw. Odpowiedzialem grzecznie w moim pierwszym poscie w tym temacie na pytanie zzadane przez Lukasza050. Mam cytowac? To ze wymienione przezemnie multiki sa starszej produkcji nic nie znaczy. Starsze, trwalsze i niezawodne. Zamiast pisac jakies farmazony wytykajac "bledy" innym zmien pampersa, wytrzyj gile pod nosem i napisz te kilka zdan w ktorych polecisz jakis nowoczesny multik. Hejterow pelno a do pomocy zaden.

• Like 1

No hola kolego meth666? Czy ja nie pomoglem? 

Sugeruje zeby zaczac czytac zawartosc forum, bo juz kilka lat temu dzial baitcasting odpowiedzial na pytania postawione przez autora tego watku. Narazie czytajac zawartosc ostatnich kilkunastu watkow w dziale baitcast. mam wrazenie ze mamy tu wysyp mega znawcow od ruchomej szpulki, ale wiekszosc z nich smierdzi ( przepraszam za wyrazenie) wylacznie wiedza klawiaturowo-cybernetyczna. Masa polecanych sprzetow, z czego wiekszosc ma sie do siebie jak piernik do wiatraka..

Watek o multiplikatorze do wertykala to juz wogole kuriozum i przyklad na forumowa grafomanie uprawiana przez zwyklych teroretykow internetowych  !! 

Moze troche praktyki zanim wklepiecie kolejny post na forum co?  :rolleyes:

Nie jesteś już na tyle wyrozumiały co w latach 2007+ . Przetrzepałem/przeczytałem całe forum Baitcasting i widziałem Twoje starania dla NOWYCH userów. Po takim czasie powinieneś się przyzwyczaić że lepiej się zarejestrować i pytać niż czegokolwiek szukać. Nowy user ma Cię gdzieś.

a jaki polecacie w rozsądnej cenie taki zeby starczył na kilka lat a nie zeby po miesiący czy dwóch się rozpierdzielił

Mój post .

Shimano Scorpion 1001/1501

Shimano Curado 101D było wczoraj na forum , perełka w dobrej cenie. 

Shimano Curado 51E 

Shimano Curado 201DHSV.

Abu Garcia Revo S / SX / STX.

Daiwa Alphas 103/150HL,

Wszystko zależy od tego czym chcesz rzucać. Te 400zł w kieszeni musisz mieć.

Gdzieś tu popełniłem błąd? Jest coś nieprawdą co napisałem?

Większość z tych multików mam/miałem i byłem z nimi nad wodą. 

Proponuję trochę mnie poznać a potem oceniać.

@ Nie jestem żadnym mega znawcą od ruchomej szpulki.

Uczę się. Cały czas. 

meth666 luzuj troszke portki nikt cie nie krytykuje tylko w tych nowych nedznych postach ciagle piszecie to samo i polecacie to samo nikt nie zaprzecza ze ten sprzet ktory wymieniles jest lipny bo nie jest tylko wyszlo juz tyle nowego a ty ciagle o starym i na dodatek drogim bezsensownie nie wartym swojej ceny . Zaproponuj cos nowoczesnego bo to co wymieniasz to na wielu postach wczesniej bylo wymieniane i wszyscy to znaja . Mysle ze mniej powinienes sie udzielac w postach a wiecej czasu powinienes poswiecic na pozwiedzanie sklepow wedkarskich i wedkowanie pozdrawiam serdecznie wedkarzy ale tych praktykujacych 

• Like 1

Meth666

Stawianie Scorpiona 1001 z 1501 ma sie do siebie tak jak postawienie Nissana Juke obok Nissana Patrola !!

Curado 51E do 201DHSV podobnie... Dwa kompletnie rozne swiaty!

Alphas 103 ( ktory notabene byl moim pierwszym niskim profilem, kiedy na tym forum bylo mniej niz 100 userow) do 150HL ma sie tak jak.. Scorpion 1001 do 1501.. Czyli nijak..

Takie zestawienia pokazuja dobitnie, ze "doradzajacy" nie maja zielonego pojecia o czym pisza! Nad wode idzcie a nie klepiecie posty na forum.

O tym, ze polecanie multiplikatorow w oderwaniu od mocy i dlugosci kija, grubosci linki czy chocby ogolnych wiadomosci o warunkach lowiska jest bezsensem to nawet nie chce mi sie juz pisac..   

W latach 2007+  zanim cokolwiek wpisalem na forum to wczesniej bieglem nad wode sprawdzic w praktyce, bo na tym jak i sasiednim forum byli tacy co wiedzieli wiecej i wstyd bylo poprostu pisac bzdety.

pozd

JW  :)

Edytowane przez jerzy

meth666 luzuj troszke portki nikt cie nie krytykuje tylko w tych nowych nedznych postach ciagle piszecie to samo i polecacie to samo nikt nie zaprzecza ze ten sprzet ktory wymieniles jest lipny bo nie jest tylko wyszlo juz tyle nowego a ty ciagle o starym i na dodatek drogim bezsensownie nie wartym swojej ceny . Zaproponuj cos nowoczesnego bo to co wymieniasz to na wielu postach wczesniej bylo wymieniane i wszyscy to znaja . Mysle ze mniej powinienes sie udzielac w postach a wiecej czasu powinienes poswiecic na pozwiedzanie sklepow wedkarskich i wedkowanie pozdrawiam serdecznie wedkarzy ale tych praktykujacych 

Dobra. 

Revo S - 370zł

Revo SX - 430zł

Revo STX - 470zł

STX igła , SX nowy , Ska pare rysek . Stan mechaniczny wszystkich ok.

Teraz proszę podaj mi coś godnego uwagi w tych cenach. 

Mysle ze mniej powinienes sie udzielac w postach a wiecej czasu powinienes poswiecic na pozwiedzanie sklepow wedkarskich i wedkowanie pozdrawiam serdecznie wedkarzy ale tych praktykujacych 

Nie muszę Ci się spowiadać ze swojego życia ale zapewniam Cię że spędzam dużo czasu nad wodą ( tyle na ile pozwala mi mój mały półtoraroczny syn).

Bagietę to mam zluzowaną cały czas.