Skocz do zawartości
  • 0

Z czym na teczaka?

brzoza

Pytanie

Witam,

Wybieram sie w przyszlym tygodniu na zbiornik zaporowy zarybiony teczakiem. Srednia waga ryb to kilogram ale trafic moga sie wieksze. Woda klarowna, bede lowic z brzegu i bede w stanie dosiegnac wody o glebokosci do okolo 5m.

Mam bardzo minimalne doswiadczenie w polowie tej ryby i prosze o rade odnosnie przynet, sposobow prowadzenia itp.

Z gory dziekuje

Artur

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kup sobie trochę 4-5cm twisterków w różnych kolorach na odpowiednich główkach które zejdą Ci na taką głębokość. Raczej cięższe bo tęczak zje i przynętę prowadzoną średnim tempem. Technika to jednostajne prowadzenie z przerwami na opad. Dobre są też małe wahadełka np. alga 0-1, dość ciężkie którymi można daleko rzucić. Odległość rzutów to też duża zaleta gum. Głęboko chodzące woblery lepsze są przy łowieniu wzdłuż brzegów.

Najlepsze to hornety sdr i invader 5cm.To są moje doświadczenia które sprawdzały się tam gdzie były tęczaki.

• 0

Moje skromne doświadczenia w połowie tęczków na wodach stojących mówią mi,z niezwykle ważna jest maksymalna odległość - rzutu im dalej tym lepiej.Dobrze jeśli żyłka jest niewidoczna w wodzie. Skuteczne bywają też wszelkie atraktory zapachowe przeznaczone do smarowania przynet spiningowych, zwłaszcza gumowych. Bywa, że riperek uatrakcyjniony takim mazidłem i położony na trzydzieści sekund na dnie brany jest z gruntu :D Zaznaczam, że jeziorko gdzie miałem tego typu doświadczenia nie jest stawem hodowlanym. Należy pamiętać, że rybka ta może przebywac w wszystkich warstwach wody, także tuż pod powierzchnia, nie ujawniając jednak swej obecności.Nie od rzeczy jest więc poprowadzenie od czasu do czasu przynety (np woblerka) tuż pod lustrem wody

U.