Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik do potonu BUSH KAIMAN 360 do plywania po Wisle

pablitos

Pytanie

Koledzy,

Planuje zakup silnika do pontonu Bush Kaiman 360, aby smigac po Wisle. Pewnie zdecyduje sie na silnik o maksymalnej mocy dozwolonej bez uprawnien tj. do ok 13,6 KM. Poradzcie prosze silnik jakiej firmy wybrac. Na rynku jest calkiem sporo firm ale nie mam wiedzy jak jest z trwałoscia oraz dostepnoscia serwisu.Zastanawiam sie rowniez czy wybrac silnik nowy czy zaryzykowac zakup uzywanego.

Bede wdzieczny za pomoc

z gory dziekuje

pozdro,

pablitos

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Karol

Ok. Wszyscy wiemy, że szkodzi, a tylko nieliczni znają praktyczne przykłady, że zaszkodziło :lol: :lol:

Opowieści o zacieraniu się silników dwusuwowych w trolu włóżmy między bajki, taki silnik musiałby być kompletnie pozbawiony smarowania, przegrzany, etc. Szybsze zużycie? Być może, tylko co to znaczy szybsze? Ja w 2004 kupiłem silnik 5KM z 97 roku, sprowadzony ze Szwecji, gdzie na pewno był intensywnie eksploatowany. Cztery sezony regularnego trollingowania, pewnie z tysiąc godzin, nie zrobiło na nim żadnego wrażenia. Odpala, pracuje, spala w normie (czytaj: bardzo dobrze). Nowoczesne dwusuwy to bezawaryjne i trwałe konstrukcje – ani ja, ani żaden z moich znajomych nie zaliczył jeszcze poważnej awarii takiego silnika (no chyba, że sam go uszkodził)…

Byłoby lepiej abyśmy wszyscy pisali na podstawie własnych doświadczeń, a przytaczając zasłyszane opinie - podawali źródło.

• 0

Koledzy,

dziekuje Wam za cala mase informacji.

ostatecznie chyba zdecyduje sie na uzywana 2-suwowa yamahe 10KM.

pewnie lepszy bylby jeszcze mocniejszy tylko kto go przetarga nad wode :D zakladam, ze czesto bede plywal sam wiec musze miec zestaw ktory bede w stanie zlozyc samodzielnie

pozdro,

pablitos

• 0

Witam.

Chcę odświeżyć wątek ponieważ sam nabyłem teraz Busha CRAB CR-360R i kolejnym wydatkiem będzie silnik.

Pablitos jak Ci się pływało na wybranym przez siebie silniku i czy mógłbyś mi pomóc w doradzeniu zakupu odpowiedniego silnika.

Pozdrawiam.

• 0

Witam.

Chcę odświeżyć wątek ponieważ sam nabyłem teraz Busha CRAB CR-360R i kolejnym wydatkiem będzie silnik.

Wszystko zależy od tego gdzie będziesz pływał, w ile osób. Ja już przeczytałem wszystkie chyba możliwe wątki w necie na ten temat - doktoryzowałem się bo też kupujemy z kolegą taki ponton jak Ty ale w rozmiarze 4.05. Narazie na niego czekamy bo chwilowo go nie ma w Tokarexie. Silnik kupiliśmy 15KM, będziemy pływać głównie po Wiśle w dwie osoby. Na taki ponton jak masz to sądzę, że minimum to 8KM.

Pozdrawiam

benek

• 0

Witam.

Pablitos jak Ci się pływało na wybranym przez siebie silniku i czy mógłbyś mi pomóc w doradzeniu zakupu odpowiedniego silnika.

Pozdrawiam.

Przemku,

Nasz Kaiman 360 z Suzuką DF9.9 daje radę (2 osoby + szpej) - Wisła mu nie straszna, czy z prądem, czy pod prąd. Myślę, że poniżej 10KM nie ma co zchodzić...

• 0

Tez poplywalem na troche wiekszym niz 360 i wyglada, ze 15KM 4 str to jest wszystko na co warto sobie pozwolic.

Jak male obciazenie to (nie zdławiony - rzedu 300ccm) na kaimana 360 moze byc chwilami za mocno...

15KM silnik zawsze mozna ujac gazu...w 10KM nie da sie dac wiecej ognia...

Gumo

• 0

Panowie, ja pływam po Wiśle Kaimanem 3,6m z silnikiem Honda 20BF. Jest OK, nie ma znaczenia czy pływa się z prądem czy pod prąd, samemu czy we dwóch. Zawsze jest duży zapas mocy. Naprawdę super zestaw i nic więcej do tego pontonu nie trzeba.

Problem jest tylko jeden, zawsze trzeba jechać we 2 osoby. Jedna w trudnych warunkach raczej nie poradzi sobie z założeniem tego silnika na pawęż. Mimo tego, ja bym raczej poniżej 15KM nie kupował.

POzdrawiam

• 0

Jezeli tak to jest nienajciekawiej, jesli chodzi i o wybor samego pontonu, jak i napedu do niego.

Silnik 15KM 4 stroke wazy do 50kg co powoduje, ze normalnemu czlekowi potrzeba duzego samozaparcia do operacji z tym....

No a dobry ponton to tez te panad 50kg wazyc bedzie...

Gumo

• 0

Fajnie byłoby mieć do tego 3,6 przyczepę, wtedy wodujesz ponton razem z silnikiem, wsiadasz i ogień.

Pozdrawiam

Dla mnie to już nie ma sensu, bo po pierwsze mam dlatego ponton,żebym ładował go do auta i jechał ile dusza zapragnie i wodował gdzie chcę, a dwa to brak miejsca na garażowanie łodzi. Dla mnie albo laminat/alu i przyczepka albo ponton.

• 0

U mnie również o slipie można pomarzyć...jedyny jaki znam to u nas w mieście tzn w Wyszkowie więcej nie widziałem :D prędzej jakieś zejścia dla krów gdzie piją wodę :lol: ale to już chyba Hummera trzeba mieć by tam dotrzeć z przyczepką B) a ponton z nie dużym silnikiem to byle jakim wózkiem ręcznym zatargam sam...

• 0

Mnie zastanawia jeszcze jedna sprawa związana z przewożeniem pontonu z zamontowanym silnikiem na przyczepce. Chodzi mi o wytrzymałość pawęży i jej mocowania do pływaków. Po jakich drogach jeździmy to wszyscy wiemy. Takie pół kwintala na dziurach bezie powodowało spore obciążenia na konstrukcję pontonu.

Jak myślicie, wytrzyma?

W sumie to się wszystko trzyma na kawałkach jakiejś szmatki i kleju :D

• 0

A na wodzie wytrzymuje? Wytrzymuje. A obciążenie statyczne pawęży jest mniejsze raptem o masę wody wypartej przez stopę silnika. Fakt, że obciążenia dynamiczne to inna sprawa (dziury, wyboje, hamowania), ale zapewniam Cię, że jak w mojej Suzuce 9.9 ze stania rozkręci się przepustnice na maksa, to też są spore <_<

• 0

A na wodzie wytrzymuje? Wytrzymuje. A obciążenie statyczne pawęży jest mniejsze raptem o masę wody wypartej przez stopę silnika. Fakt, że obciążenia dynamiczne to inna sprawa (dziury, wyboje, hamowania), ale zapewniam Cię, że jak w mojej Suzuce 9.9 ze stania rozkręci się przepustnice na maksa, to też są spore <_<

Brzmi uspokajająca, thx.

• 0

Kupiłem zodiaka 430 i zastanawiam się nad silnikiem .Łowił będę przeważnie na wodzie stojącej na rzekach raczej rzadko.Na bliższe wypady będę go woził na przyczepce a na dalsze w autku .Łowimy zawsze we dwóch .Jak moc będzie odpowiednia bo już mam mętlik czy 10 kucyków wystarczy?

• 0

Kupiłem zodiaka 430 i zastanawiam się nad silnikiem .Łowił będę przeważnie na wodzie stojącej na rzekach raczej rzadko.Na bliższe wypady będę go woził na przyczepce a na dalsze w autku .Łowimy zawsze we dwóch .Jak moc będzie odpowiednia bo już mam mętlik czy 10 kucyków wystarczy?

Jeżeli chcesz mieć możliwość wejścia w ślizg( szybciej i ekonomiczniej) to przy 10 KM i pontonie 430 nie zawsze to będzie możliwe (np. przy płynieciu na fali i pod wiatr) więc albo 15-20 KM (większa waga) albo jakiś mały silniczek do pyrkania tudzież mocny elektryk do pełzania w ciszy moim zdaniem.

Pozdrawiam