Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik do potonu BUSH KAIMAN 360 do plywania po Wisle

pablitos

Pytanie

Koledzy,

Planuje zakup silnika do pontonu Bush Kaiman 360, aby smigac po Wisle. Pewnie zdecyduje sie na silnik o maksymalnej mocy dozwolonej bez uprawnien tj. do ok 13,6 KM. Poradzcie prosze silnik jakiej firmy wybrac. Na rynku jest calkiem sporo firm ale nie mam wiedzy jak jest z trwałoscia oraz dostepnoscia serwisu.Zastanawiam sie rowniez czy wybrac silnik nowy czy zaryzykowac zakup uzywanego.

Bede wdzieczny za pomoc

z gory dziekuje

pozdro,

pablitos

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zgadam się, te 10KM to tak ni w kij ni w oko. Ja mam Kaimana 360 i przy 10KM, jak mam na pokładzie dużo szpeju i 2 osoby, to muszę go bujnąć, żeby poszedł w ślizgu. A i wtedy rewelacji nie ma – 24km/h, czyli tyle ile idzie z jedną osobą na silniku 6KM. Przy 430 15KM to będzie minimum, żeby się komfortowo ślizgać, choć przy jednej osobie i 10KM wystarczy. Różnica w wadze silników czterosuwowych 10 a 15KM to ok. 10kg, czasem troszkę mniej, czasem więcej. Jak chcesz mieć silniczek trollingowo-pyrkający to 4-6KM da radę.

• 0

nie chcę zakładać nowego wątku, a tu będzie pasował ... co myślicie o tych silnikach do pontonu 3,60:

http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-tohatsu-i1766736838.html

http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-yamaha-15km-i1768240381.h tml

czy te 2 takty mają dozowniki oleju? nie znam się na modelach :(

• 0

Bym nie przesadzał ze zwiększaniem dawki oleju. Kilka lat używałem silnika 2t 125ccm od yamahy i pomimo ze był to egzemplarz z 1996r (mial ok 12 lat gdy go kupilem), a model +- o dekadę starszy. Nie wymagał zwiększania ilości oleju. W dodatku oleje dostępne 20 czy 30 lat temu były zdecydowanie gorszej jakości (nawet silniki opisane 1:25) dziś jeżdżą bez problemu na 1:50, a podobno nic im się nie dzieje przy 1:100.

Co prawda ten silniczek pracował w motocyklu, ale miał bardzo ciężkie życie ze wzgl. na jazdę w terenie.

• 0

Odgrzewam temat.

Mam Craba 360, więc dość podobny ponton do kaimana.

Rozglądam się za silnikiem do niego.

Interesuje mnie 4takt i tak na prawdę rozważam moce 9.9,10,15,20. Pływać zamierzam głównie po Wiśle, czasem Odrze, we 2 osoby + graty.

Przeczytałem sporo wątków i zdaje sobie sprawę ze te silniki będą ważyć 40-50kg. Liczę że z kolegą jakąś sobie jednak będziemy radzić.

Co mnie zastanawia to kwestia trollingu:

Czy silniki o takich mocach nie są za mocne do trollingu? 

Odwiedziłem sklep żeglarski gdzie z większych silników mieli tylko honde bf20km. Biorę ją pod uwagę, ale sprzedawca nie potrafił mi odpowiedzieć czy nada się do trollingu.

Do tej pory miałem do czynienia z mniejszymi silnikami do 5km i oczywiście nie było problemu pływać wolno bo po prostu szybko sie nie dało :)

Będę wdzięczny za wskazówki.