Skocz do zawartości

Sum stefan

Dhunncik

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopak łaski nikomu nie zrobił, że go wypuścił. Nie ma za co być chwalony. Tylko jest taka kwestia, że nie powinno sie nadstawiać na ryby w okresie ochronnym. Jest to nieładnie. Już mamy na forum miszcza jednego co najładniejsze ryby łowi teraz. Pewnie łowi już okonie z trolla na st46, bo jest załamanie pogody a wtedy biorą duże :-) ale nie o tym. Stańmy wszyscy 1 lipca jak równy z równym i wystartujemy na niescwelona wodę. Nie podniecam sie rybami najechanymi, czy z okresu ochronnego. Może strzelilbym sobie jedna fotkę zeby babci pokazać z ciekawości ale nie wagi miary pozy tv radio satelita uv vhs fejsbuk wasza i nasza klasa kronika policyjna x faktor mam talent the sum of POLAND teleranek. Nie wynika to z zazdrości tylko smaczku. Chociaż gabaryt mi sie podoba, nie mogę zaprzeczyć. :-)

Ktoś rzekł ze to Rybnik i inne uwarunkowania środowiskowe, ze ciepło, ze sie sum nie trze teraz ale jak jest znak teren zabudowany a tu las jak cholera, jadę sobie 110, bo wiem ze nikomu nie zagrażam i dostanę z lasera czy fotoradaru to co powiem? Panie nikogo tam nie było a ja lubię zapier....? Nie, dostanę pincet i bede musiał skleić. A co ja uważam na temat tego znaku mogę sobie wsadzić....

Edytowane przez rózgaś
  • Like 6

Już mamy na forum miszcza jednego co najładniejsze ryby łowi teraz. Pewnie łowi już okonie z trolla na st46, bo jest załamanie pogody a wtedy biorą duże :-)

Też mnie to zastanowiło, że ostatnio przy podobnej historii było tu wątku o sumach kwaśno trochę. Teraz spokój. Ba, wtedy miało to znamiona oskarżenia na podstawie tylko zdjęcia. Czasy się zmieniają. 

Złowienie ryby będącej w okresie ochronnym zdarzyć może się każdemu. Ale postępowanie z chronioną rybą w tym przypadku pięknym sumem było ewidentnym złamaniem regulaminu i wszystkich etycznych zasad. Regulamin i etyka wędkarska wyraźnie mówi w jaki sposób należy obchodzić się z przypadkowo złowioną rybą będącą w okresie ochronnym. I to na tyle.

• Like 3

Złowienie ryby będącej w okresie ochronnym zdarzyć może się każdemu. Ale postępowanie z chronioną rybą w tym przypadku pięknym sumem było ewidentnym złamaniem regulaminu i wszystkich etycznych zasad. Regulamin i etyka wędkarska wyraźnie mówi w jaki sposób należy obchodzić się z przypadkowo złowioną rybą będącą w okresie ochronnym. I to na tyle.

O to,to.Niewiele dodać do tego można.Może poza tym że trochę cięzko uwierzyć w tą "przypadkowość"

Przypadkowości jak w tym kawale. W sądzie pyta sędzina oskarżonego. Co było przyczyna śmierci teściowej? Ano szła i przypadkiem potknęła sie i upadła na nóż. No ale ona ma 12dziur w klatce piersiowej. No bo tak 12 razy z rzędu.

No właśnie tego typu przypadkowość miała tu chyba miejsce.A co do regulaminu,to mówi on chyba że rybę złowioną podczas trwania okresu ochronnego należy uwolnic jak najszybciej,nie wyjmując jej z wody.Sesja zdjęciowa Stefana nie pozostawia chyba wątpliwości że było trochę inaczej ;) .Jak już ktoś wcześniej wspomniał,doszliśmy do dziwnego momentu w którym oklaskami nagradza się gościa który nie walnął w łeb ryby złowionej(przypadkowo :huh: )w okresie ochronnym.Nie zakładam oczywiście że gdyby sum był złowiony poza okresem łowca by go zberetował,ale moim zdaniem pozostaje duży niesmak.Nawiasem mówiąc,obok toczy się rozmowa o łowieniu ryb niechronionych,przygotowujących się do tarła lub w tarle.Wielu z nas,osoby których poglądy szanuję,choć nie zawsze się z nimi zgadzam,postuluje aby odpuścić sobie w tym czasie wędkowanie.Jak w tym świetle wyglądają zachwyty nad sumem(ryba skądinąd niesamowita),który został złowiony(i wypuszczony-niewiarygodne,gratkikolosuper :( )przypadkowo?Coś tu się kupy nie trzyma....

Chłopak miał radochę ze złowił. Ja tez bym sobie zrobił fotkę zapewne. Ale jedna szybka, żonie bym pokazał czy mamie. Wiem ze to i tak sredniozgodne byłoby z prawem ale pierdziu. Ale gratkowanie i mówienie ze to jest super zachęca innych do celowego łowienia. No bo przecież wypuszcza. Nie tedy droga. Gniecenie 100kg ryby i wyjmowanie całej z wody nie jest okej. Nie warte bycia superbohaterem, czy posiadanie chińskiego znaczka w złotym kolorku...

Wiecie co, tak sobie czytam ten temat i są oklaski za wypuszczenie i gromy z jasnego nieba na tych co klaszczą bo przecież gość nie zrobił nic niezwykłego - sytuacja dość porąbana. Ale zaraz, zaraz przecież my żyjemy w takim popieprzonym kraju, że jednak wypuszczenie takiego suma jest niezwykłe. Bo zamiast radia, telewizji, tańca z sumami i innych sum mógł po cichu wyjechać w bagażniku.

Gdyby tego suma skłusowano i by ich złapali to pewnie rzucilibyśmy kilka wulgarnych komentarzy nt. je**nych kłusoli, ktoś by zapłakał nad losem suma, a tu mamy tak niewiarygodne zdarzenie, że już w kilku miejscach na forum toczy się dyskusja.

Rózgaś, a Ty skad jesteś?

I co to jest ta cwalowata woda? To taka do której pedały na dupę skaczą :)?

Edytowane przez Jack__Daniels
  • Like 1

złowił - no zdarza się

wypuścił.. dobre i tyle..

ale nikt mi chyba nie powie, że są to typowe zestawy do karpiowania...

http://www.sum.pawluk.net.pl/forum/download/file.php?id=5271&sid=6477f8ede476cf4bc39558b768995be1&mode=view

• Like 2

Witam

Panowie jako,że mieszkam niedaleko Rybnika i znam troszkę to łowisko{kilkanaście wypadów ze spinem w ubiegłym roku,} i miejsce w którym złowiono stefana :) . Kilka moich spostrzeżeń co do miejsca gdzie został złowiony .Oczywiście widziałem filmik na którym łowca zwraca wolność sumowi.Może nie wszyscy na forum wiedzą,że ta miejscówka to tz. zrzut ciepłej wody, wędkowanie dozwolone jest za specjalnym jednio dniowym zezwoleniem.Stanowisk do wędkowania jest 10 i są płatne od 100 do 40 zł dniówka{można łowić także w nocy}.Regulamin tego łowiska zabrania zabierania ryb,KAŻDA złowiona ryba musi być niezwłocznie wypuszczona,obowiązuje także zakaz połowu na spining,żywca,trupka,i fileta.Nigdzie nie doczytałem{a może przeoczyłem} na co był złowiony,ale myślę ,że to był po prostu przyłów przy zasiadce na karpia.

Za co te gratulacje panowie ! Ryba fajna, ale łowienie jej w marcu !! Miejmy jakieś zasady, o ile ogólnie jakieś są !! Zastanawiam się czy istnieje coś takiego jak sumiarstwo, pasja icon_e_smile.gif Kto będzie szanował sumy jak widzi takie rzeczy !!

Najgorsze jest to,że fora pseudo  sumowe kipią z zachwytu !!!

• Like 2

Może i ja jestem przynętowym performerem, ale nie wiem, mogę zostać okrzyknięty forumowym niedowiarkiem jednak takiej fantazji nie mam, żeby karpiowym zestawem z tym sumem się poprzeciągać...

Ewidentnie zasadził się na suma w marcu knedel jeden i powinien być zjechany jak bura suka, wyobraźcie sobie u nas na forum teraz wchodzi fotka szczupaka na rekord polski z ikrą :D

Banan to mało zamach terrorystyczny co niektórzy forumowicze na nim starali by się wykonać ;)

• Like 1

Złowienie takiego suma na zestaw karpiowy jest możliwe. Czasochłonne ale realne. Co do Stefana jednak, to nie został złowiony na przynętę, która adresowana jest dla karpi. W połączeniu z miesiącem połowu można całe to zajście ocenić jako żenujące.

Celowo napisałem "z tym sumem" mianowicie chodziło mi ewidentnie o ten przypadek. Zgadzam się, bezapelacyjnie, że suma na zestaw karpiowy można wytargać a nawet na niektórych zbiornikach są częstym przyłowem jak się łowi na śmierdzące kulki proteinowe ;)