Skocz do zawartości

Irlandia 2014

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Po ponad 3 miesiącach ciągłych sztormów, wreszcie nad biedną Irlandię nadciągnął konkretny wyż. Jest słonecznie i prawie bezwietrznie. Woda w oceanie nie przypomina już rozcieńczonego mleka. I chyba i do ryb też dotarło, że można zaczynać już nowy sezon ;)

Pierwszy w tym roku wypad na ocean i pierwszy bassik. Całkiem żwawy i gruby, jak na tę porę roku.

Jutro atakuję znowu!

P.S. Sezon rozpocząłem łowiąc nowym kołowrotkiem. TPSW4000XG zastąpił model PG. Miałem małe obawy, że wysokie przełożenie, że będzie ciężko zwijać duże Minnowy. Ale jest rewelacyjnie, opory tylko minimalnie większe niż przy PG! Po prostu bajka!

post-45603-0-15057000-1394645525_thumb.jpg

post-45603-0-57356000-1394645546_thumb.jpg

• Like 5

• 1 miesiąc temu...

Panowie jak tam morski sezon w tym roku? Czy oprócz Tomka jeszcze ktoś z Was rozpoczął połowy?

PS. Tomek gratuluję rozpoczęcia :). Byłem tam gdzie wspomniałeś (wątek 2013) ale przeraził mnie ogrom tego cypla i plaży więc uciekłem z podkulonym ogonem :). Jako, że miałem tylko 2-3 godzinki więc wróciłem do zatoki i w 2 rzucie padła mała trotka, widziałem jeszcze ze dwie jak podążały za woblerem ale bez efektu.

Na razie robię podchody za pstrążkami i szczupłymi (głównie bellyboat) w międzyczasie zbierając materiały do jakiegoś widea. No i czekam na pełnię bassowego sezonu bo mnie w zeszłym roku mocno wciągnęło :)

W Cork już łowią i to całkiem nieźle.

U mnie zwykle rusza trochę później, większość bassowych ludków z miasta na razie ćwiczy albo kropki, albo wygląda łososi.

Ew łowi na robaki, coś tam się trafia.

Ryby są, ale przynajmniej u mnie, miejsca na otwartym są zdemolowane. Powywracało plaże na drugą stronę.

Teraz przez święta pojeździłem trochę po okolicy na niskiej wodzie, każde wygląda inaczej, największe plaże zmieniły się w kamieniska, w zatoce usypalo nowe piaszczyste wyspy - wygląda na to ze w lecie bedzie super łowienie.

• 2 tygodnie później...

Niestety jutro kończy się pierwsza część sezonu bassowego na Wyspie. Od 15 maja do 15 czerwca obowiązuje zakaz połowu Sea Bassa. Przyjdzie na poważnie zająć się łososiami i szczupakami.

Dziś udało mi się złowić 7 sztuk, parę się nie zacięło, kilkanaście odprowadziło przynętę.

post-45603-0-33463300-1400018009_thumb.jpg

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Do "odwieszenia" sezonu bassowego zostało niecałe 24 h. Jutro tuż przed północą jadę na moje ulubione miejsce na LW. Powinno być nieźle, lampa w dzień, pełnia w nocy.

A i łososi w moich rzekach coraz jest więcej. Ale to temat na następne załamanie pogody. Jak na razie, przez następny tydzień Hiszpania ;) Temp w dzień powyżej 20 stopni, prawie bezwietrznie i bezchmurnie  :ph34r: 

• Like 1